Deze 13 natuurlijke middelen doen haren sneller groeien

OEDGEZOND.INFO

Het vergt geduld om je haren te laten groeien en tijdens dit proces wil je de haren zo gezond mogelijk houden. Gelukkig zijn er genoeg natuurlijke middelen (en manieren) voor een snellere haargroei én een gezonde haardos. Er is altijd wel een middel dat bij je past.

Laat je haren regelmatig bijpunten

haargroei1

Wanneer je lang(er) haar wilt, heb je misschien moeite met het idee dat de schaar in je haardos gaat. Toch is regelmatig bijpunten het waard op de lange termijn. Haal dan echt het minimum eraf, zodat je alleen de gespleten haarpunten kwijtraakt. Als je deze laat zitten, breekt je haar af, en dat maakt je langer wordende haar er niet mooier op. Haarexperts raden aan om dit in ieder geval elke 10 weken te doen. (1)

Rustig aan met shampoo

Talgkliertjes op de hoofdhuid produceren natuurlijk talg, en shampoo verwijdert dit talg samen met vuil. Wanneer je het haar te vaak wast, of een agressievere shampoo gebruikt, droogt je haar uit en is het vatbaarder voor breken. (2) De talg beschermt de haardos en vormt een natuurlijke barrière. Het beste was je je haar twee tot drie keer per week, mits dit mogelijk is. Je haar zal zich aanpassen aan minder wasbeurten. In de tussentijd kan je een zelfgemaakte droogshampoo uitproberen.

Maïzena absorbeert talg en kan goed fungeren als droogshampoo. Als je bruine lokken hebt, kun je hier eventueel wat cacaopoeder doorheen doen, om een witte waas te voorkomen. Je gebruikt twee eetlepels maïzena en gemiddeld twee eetlepels cacaopoeder. Als je blond bent kun je de cacao achterwege laten. Eventueel voeg je 5 druppels essentiële olie toe:

  • Voor vet haar: lavendel, pepermunt, rozemarijn of citroen
  • Voor normaal haar idem, plus tijm of geranium
  • Voor droog haar kun je ook olie van rozemarijn, lavendel of geranium toevoegen.

Meng alles door elkaar en bewaar het in een potje. Breng het met een make-up kwast aan op de wortels of de vettige gedeelten van je haar.

Lemongrass essentiële olie versterkt de haarzakjes en als je te kampen hebt met haarverlies of een jeukende hoofdhuid, masseer dan twee minuten een paar druppels olie op je hoofdhuid en spoel het dan af. De verzachtende en ook antibacteriële eigenschappen geven je op deze manier een glanzende, frisse haardos en werken tegen roos. (3)

Hou chemicaliën uit je haar

haargroei2

Veel shampoos bevatten sulfaten; chemicaliën die je haar beroven van kostbare natuurlijke oliën. Ook bevatten ze veel andere toxische chemicaliën die niet alleen je haar, maar ook je gezondheid ontregelen.


De 5 meest voorkomende toxische stoffen in je shampoo


Kijk naar een natuurlijke sulfaatvrije (baby)shampoo, of maak zelf je shampoo.

  • Een heel simpel recept is: een eetlepel baking soda (dit wordt ook wel bakpoeder of natrium bicarbonaat genoemd), en een kop gedestilleerd water.
  • Iets minder simpel (maar toch eenvoudig): een halve kop gedestilleerd water, een kwart kop basiszeep (castille zeep), 2 eetlepels avocado olie, een halve theelepel essentiële olie pepermunt,, halve theelepel tea tree oil (of andere essentiële olie, 10 druppels, naar keuze). Eventueel: een theelepel glycerine.

Spoel met koud water

haargroei6

Het zal even wennen zijn, maar je kunt voordat je uit de douche komt nog even je haren afspoelen met koud water. (4) Het geeft je haar een glad uiterlijk, vermindert vochtverlies en voorkomt afbreken. Deze spartaanse methode heeft nog een paar andere voordelen; het stimuleert de bloedsomloop en vermindert cellulite. (5)

Spoel je haar met appelazijn

Appelazijn heeft zoveel toepassingen, waaronder voor huid en haar. Appelazijn reinigt je haar, werkt als een natuurlijke anti-klit en verzacht de haarschacht, wat het haar minder kwetsbaar maakt. Als je regelmatig met appelazijn spoelt wordt je haar zacht, soepel en sterk. Meng een deel water met een deel appelazijn en giet dit over je haar na het wassen. Laat dit –als het mogelijk is- een paar minuten zitten, voordat je het weer uitspoelt.

Laat de stijl-, krultang of föhn vaker staan

Het is bekend dat de hitte van föhn, stijl- of krultang je haar uitdroogt en afbreekt. Het is beter voor je haar om het aan de lucht te laten drogen. Mocht je toch gebruik maken van deze methoden, zet de apparaten dan op de laagste warmtestand en gebruik een beschermend haarproduct.

Als je kleurt, probeer het dan natuurlijk te doen

henna

Ook haarverf bevat natuurlijk chemicaliën die het haar beschadigen. Ook sommige ‘natuurlijke’ haarverf kunnen chemicaliën als ammoniak bevatten. Misschien kun je henna eens een kans geven (henna versterkt je haar trouwens ook).

Gebruik wekelijks een olie

Je haar regelmatig een voedend masker of voedende olie geven is de sleutel om afbreken te voorkomen. Er zijn veel natuurlijke oliën die je kunt gebruiken, die je haardos gezond houden en ook nog eens voor een snellere haargroei zorgen, zoals extra virgin olijfolie, kokosolie, granaatappelzaad olie, rozemarijn essentiële olie, avocado olie, jojoba olie en argan olie. Gebruik een olie 1 of 2 keer per week.

Je kunt ook zelf maskers maken, bijvoorbeeld van een rijpe avocado en banaan en een eetlepel olijfolie. Voor vet haar gebruik je groene kleipoeder, een eierdooier en eventueel wat gedestilleerd water.

Essentiële olie

hoofdhuidmassage

Essentiële olie -tijm, rozemarijn, lavendel en sandelhout- is succesvol gebleken bij het hergroeien van de haren, en net als uien: zelfs bij alopecia areata. Je mengt de essentiële olie met een dragende olie zoals jojoba olie of druivenpit olie, en dit masseer je dagelijks op de hoofdhuid. (6) De verhouding is 3 tot 6 druppels essentiële olie op een eetlepel dragende olie (7)

Uiensap

ui

Uiensap doet je haar hergroeien. Een studie liet zien dat wanneer men twee keer per week uiensap op de hoofdhuid aanbrengt, het haar in 90% van de gevallen weer gaat hergroeien. Uien zijn rijk aan zwavel en stimuleren ook de collageenproductie, dit bevordert de haargroei. En net als met essentiële olie: zelfs bij alopecia areata. (8) (9)

Hoofdhuid massage en borstelen

haarborstelen

Je kunt met essentiële je hoofdhuid masseren, voor een win-win combinatie ter ondersteuning van de haargroei. Massage stimuleert de bloedsomloop. Gebruik wat druk (niet te veel) en masseer met cirkelbewegingen. Het geeft ook mentale helderheid.

Hardhandig je haar borstelen –vooral wanneer je haar nog nat is-leidt zonder twijfel tot gespleten punten en afgebroken haar. Het beste borstel je de haren niet als ze nog nat zijn. Wanneer je met de juiste borstel rustig over droog haar borstelt, verspreid je de natuurlijke oliën van het haar en voorkom je tevens afbreken.

Eet gebalanceerd

Onze voeding dicteert grotendeels de gezondheid van ons lichaam en onze huid en haren. Bepaalde voedingstekorsten kunnen tot haarverlies leiden en goed gevariëerd eten is belangrijk voor vol en glanzend haar. Omega 3 vetzuren geven lange, weelderige lokken. Inmiddels weten we wel waar we ze vinden moeten: in vette vis, groene bladgroenten, lijnzaad, walnoten en hennep zaad. Vitamine B5 (panthoneenzuur) speelt een rol in de bloedcirculatie en haar groei, en voorkomt uitdunning en haarverlies. Deze vitamine vind je in champignons, vis, avocado, eieren, zonnebloem zaden en zoete aardappel.

Kruiden

aloe

Al eeuwen worden kruiden gebruikt om de hoofdhuid te voeden en de haargroei te bevorderen. Een paar kruiden zijn: aloe vera, basilicum, calendula en kruisbes. In een volgend artikel vind je alle kruiden die de haargroei bevorderen! Aloe Vera, het anti-verouderingsplantje, verdient een plaats in elk huis. Het stimuleert haargroei, stopt haarverlies en roos en voegt glans toe. Je kunt aloe vera gel mengen met citroen en dit op je hoofdhuid en door je haren heen aanbrengen. Vervolgens laat je dit 20 minuten zitten.

© 2016, GoedGezond.

 


Hier lees je hoe je zelf aloe vera gel maakt


Denk ook aan medische issues

Haarverlies kan veroorzaakt worden door bepaalde medicatie, schildklierproblemen en voedingstekorten (gebrek aan ijzer, vitamine D of teveel vitamine A). Seborroïsche dermatitis kan tot mild haarverlies leiden.

Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!