Deze 4 stoffen zijn onmisbaar voor je schildklier

schildklier.jpg

De schildklier is de motor van het lichaam. Het voorziet je hele lichaam van kracht en is verbonden met vele delen, dus hij kan maar beter soepel werken. Er zijn 4 mineralen bij uitstek die een onmisbare rol spelen bij de gezondheid van de schildklier. Welke zijn het?

schildklier

Jodium

Jodium is een van de twee bouwstoffen van je schildklierhormonen. Je schildklier zet tyrosine (een ander bouwblok) om in thyroglobuline en hecht zich aan de jodiumatomen om T1, T2, T3 en T4 te creëren. Zonder voldoende jodium, kan je schildklier simpelweg geen hormonen produceren. En met voldoende jodium is dit vice versa: de schildklier kan dan voldoende hormonen produceren. Gezonde jodiumspiegels kan je behouden door zeevruchten, alg en zoutwatervis te eten.

Selenium

Het enzym dat T4 (de inactieve vorm van schildklierhormoon) omzet naar T3 (de actieve vorm) is een selenium-afhankelijk enzym. Dus met genoeg selenium blijven je schildklierhormonen niet in een inactieve staat steken. Voldoende selenium voorkomt auto immuun thryreoïditis en keert deze aandoening ook om. Het lichaam maakt normaal antistoffen aan om bacteriën, virussen en andere ‘indringers’ te bestrijden. Als je een auto-immuunziekte hebt, dan maakt het lichaam antistoffen aan tegen lichaamseigen weefsel.

Bij auto-immuun thryreoïditis maakt je lichaam antistoffen aan die je eigen schildklier aanvallen en het functioneren ervan aantasten. De schildklier is daardoor niet in staat voldoende thyroxine aan te maken, met als gevolg dat hypothyroïdie zich langzaam ontwikkelt. Er is veel seleniumrijke voeding, en de meest bekende hiervoor is de Brazil noot. Niet iedereen tolereert noten evengoed, maar is genoeg andere voeding om selenium binnen te krijgen. Je dieet zou minimaal 200 mcg selenium moeten bevatten.

Zink

Net als selenium speelt zink ook een rol bij het omzetten van T4 naar T3. Zink is ook onmisbaar om de thyrodie hormoon receptoren in de hypothalamus te triggeren. Zonder genoeg zink kan je hypothalamus niet accuraat genoeg de schildklierhormonen omhoog brengen wanneer de spiegels laag zijn. Om deze feiten, hebben studies zinktekort gelinkt aan een verminderde productie van schildklierhormonen en hypothyroïdie (1)

IJzer

IJzer draagt op twee belangrijke manieren bij aan de productie van schildklierhormonen. Het enzym dat bij de jodiumproductie is betrokken kan niet fungeren zonder ijzer. Ook ijzer is vereist om T4 om te zetten naar T3. Lever van rund of kip, mosselen, oesters en spinazie zijn goede ijzerbronnen. Als er sprake is van een ijzertekort, zal de schildklier worden vertraagd en zal de spijsvertering minder efficiënt verlopen.

Als je onverwacht en zonder aanwijsbare reden aankomt, geen energie hebt en eventuele je temperatuur lager is dan normaal, neem dan contact op met je huisarts.