Vitamine D supplementen getest, hoe kies je het beste?

OEDGEZOND.INFO

Een vitamine D supplement is tegenwoordig geen overbodige luxe, gezien de vele gezondheidsaspecten die met een tekort samenhangen. Welke merken worden goed geabsorbeerd, zijn niet vervuild en bevatten wat op het etiket staat?

 

Wat je moet weten over vitamine D supplementen

Er zijn veel redenen om te zorgen dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt; een goede botgezondheid, lager risico op een hartaandoening, beroerte, astma, ontsteking en allergie. Mensen die de juiste vitamine D spiegel hebben overlijden minder vroegtijdig.  Misschien krijg je voldoende vitamine D door de zon, maar als je het niet zeker weet kun je de vitamine D spiegel laten checken. Een vitamine D tekort komt tegenwoordig vaak voor.

De wetenschappelijk onderbouwde vitamine D aanbevelingen van de Nederlandse Gezondheidsraad (2012) ter voorkoming van vitamine D gebrek ter vermindering van botbreuken en vallen bij gezonde Nederlanders zijn:

   1. een vitamine D gehalte (serum-25OHD gehalte) van tenminste 30 nmol/L;
   2. een extra vitamine D inname (D3) van 400-800 IE (10-20 microgram) per dag;
   3. maximaal een extra vitamine D inname (D3) van 4.000 IE (100 microgram) per dag.

De vitamine D aanbevelingen voor een goede gezondheid van GrassrootsHealth (2011) wijken hiervan af:

   1. een vitamine D gehalte (serum-25OHD gehalte) tussen 100-150 nmol/L;
   2. een extra vitamine D inname (D3) van 4.000-8.000 IE (100-200 microgram) per dag;
   3. maximaal een extra vitamine D inname (D3) van 10.000 IE (250 microgram) per dag.     (bron)

Vitamine D, vetoplosbare vitamine

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine, de twee belangrijkste zijn D2 (ergocalciferol) en D3 (cholecalciferol. Beide lijken met dezelfde efficiency geabsorbeerd te worden en zijn evengoed in staat om de spiegel van 25-hydroxyvitamine D te vermogen (de hormonale actieve vorm van vitamine De en de klinische meetstaf van de vitamine D status). Maar vitamine D2 wordt aangemaakt door omzetting van een planten- en giststerol. Vitamine D wordt via de huid door zonlicht geproduceerd en zit in sommige dierlijke producten; in levertraanolie en in kleinere hoeveelheden in vette vis. D3 is de meest gebruikelijke vorm die in supplementen gebruikt wordt en wordt gemaakt door de omzetting van cholesterolbestanddelen, zoals 7-dehydroxycholesterol uit lanoline.

Botten

Vitamine D reguleert de hoeveelheid calcium en fosfor in het lichaam en houdt botten sterk en gezond.

Bij meisjes van 9 tot 13 jaar neemt de botdichtheid toe (met name in armen en benen) door suppletie. Bij meisjes tussen de 10 en 17 jaar idem, maar dan ook met name in de heupen. Bij vrouwen na de overgang voorkomt vitamine D verlies van botdichtheid en bij ouderen zorgt het voor behoud van een sterk gebit. De inname van 2000 iu per dag zorgde voor een afname van 30% w.b. de kans op heup- en andere fracturen met 30%. En dit is slechts een kleine greep, er zijn tal van studies die deze bevindingen ondersteunen.

Balans en spierkracht

Niet alleen zorgt een adequate vitamine D spiegel voor een goede botdichtheid, maar ook verbetert het de balans bij oudere volwassenen. Uit een review van 13 studies blijkt dat de dagelijkse suppletie van 800 tot 1000 IU balans en spierkracht verbetert. Bij vrouwen die 4 maanden lang 4000IU na het ontbijt innamen vond er een toename van 10% in spiervezelgrootte plaats, gemeten in de dij. Ook namen de vitamine D receptoren in de spiercellen met 30% toe, wat een effect op spiermetabolisme en –functie suggereert. Ok een dagelijkse dosis van 1000IU deed de spierkracht –met name in de benen- toenemen, bij vrouwen tussen de 50 en 65 jaar. De vrouwen behielden de spiermassa, hoewel ze niet sportten. In een studie onder oudere volwassenen bleek het percentage met een te lage vitamine D spiegel te vallen.

Spierkracht bij jongvolwassenen

Een review van 7 klinische studies (van 2010 tot 2013) concludeerde dat volwassenen van 18-40 jaar sterkere ledematen kregen door vitamine D suppletie. De meeste deelnemers aan deze studies hadden een tekort (de spiegel was 39 nmol/L). Er werden hoge doses gebruikt (2000 IU per dag tot 60.000 IU per week), voor de duur van 4 weken tot 6 maanden.

Reumatoïde artritis

Een lage vitamine D spiegel verhoogt de hans op reumatoïde artritis. Uit een studie bleek dat vrouwen en mannen met deze aandoening, een spiegel van 55 nmol/L hadden. Bij artritis patiënten worden lage spiegels in verband gebracht met gezwollen en zwakke gewrichten, pijn, ochtend stramheid, osteopenie en osteoporose.

Cardiovasculaire aandoeningen en cholesterol

Een te lage vitamine D spiegel blijkt de kans op een hartaanval te vergroten, zo tonen meerdere studies aan. Ook hebben volwassenen met te lage spiegels eerder een hoge bloeddruk, aderverkalking, cardiomyopathie en diabetes. De kans op vroegtijdig sterven is 164% groter bij mensen met lagere spiegels. Suppletie van 2000 IU per dag bleek de cholesterolspiegel significant te verbeteren bij mensen met lage spiegels.

Diabetes, insulineweerstand en glucose controle

Vitamine D lijkt de kans op insulineweerstand bij obese volwassenen te verlagen. Obese volwassenen met spiegels onder de 63 nmol/L hebben een 12x hogere kans op insulineweerstand dan volwassenen met een juiste vitamine D spiegel. Ook is gebleken dat een adequate vitamine D spiegel bij obese mensen een normale glucose stofwisseling in stand houdt. Ook zijn is de triglyceride-, insuline- en glucosespiegel dan lager.

Ontsteking

Wanneer de vitamine D spiegel omhoog gebracht wordt, wordt ontsteking in het lichaam mogelijk verlaagt. Dan moet de spiegel minimaal 63 nmol/L zijn. Het lijkt weinig zin te hebben om de spiegel nog meer te verhogen, het effect doet zich voor wanneer genoemde spiegel behouden blijft.

De studies over de effecten van een te lage vitamine D spiegel zijn te veel om op te noemen. Een te lage spiegel speelt ook een rol bij allergieën, lupus, myalgie, astma, kou, griep, ontsteking, kanker (blaas, prostaat, borst en alvleesklier), longontsteking. Volgens onderzoekers van de University of Oxford: vitamine D tekort is gekoppeld aan breed scala van ziekten.

Fibromyalgie

Fibromyalgie symptomen verbeteren door vitamine D suppletie. Dit blijkt bijvoorbeeld bij een verhoging naar 159 nmol/L. Bij een studie werd dagelijks 2400 IU gegeven bij een startspiegel van 76 nmol/L en bij een startspiegel van 101 nmol/L werd dagelijks 1200 IU gegeven (24 weken).

Depressie

Lagere spiegels zijn ook in verband gebracht met een hoger risico op depressie en de ernst van depressie. Zo bleek dat oudere vrouwen met een te lage D-spiegel (onder de 63 nmol/L) 2x zoveel kans op depressie hebben als vrouwen met een hogere spiegel. Uit dezelfde studie bleek dat vrouwen met een spiegel lager dan 31.8 nmol/L 60% meer kans op cognitieve achteruitgang hebben. Bij een andere studie met de duur van 3 jaar, bleek de kans op depressie bij vrouwen tussen de 50-79 jaar 21% lager, als ze dagelijks een vitamine D supplement namen van minimaal 800 IU.

PMS en menstruatiepijn

Vrouwen met ernstige menstruatiekrampen en een vitamine D spiegel van ongeveer 85 nmol/L, blijkt een eenmalige hoge dosis van vitamine D3 (300.000 IU) de pijn met 41% te verminderen. Bij heftige emotionele en cognitieve PMS-symptomen is gebleken dat suppletie van een eerste dosis van 200.000 IU, gevolgd door 25.000 IU per 2 weken, de symptomen na 4 maanden aanzienlijk verminderde. Symptomen van huilen, depressie, conflicten en irritaties waren significant verbeterd. Deze methode van suppletie verhoogde spiegels van gemiddeld 111 nmol/L naar 191 nmol/L.

Alzheimer, dementie en cognitie

Uit een studie bleek dat de kans op dementie toenam, vitamine D-spiegels onder de 63 nmol/L uitkwamen. Voor deze studie werden 1658 oudere volwassenen voor de duur van 5.6 jaar gevolgd. Bij de start van de studie waren allen gezond. Mensen die bij aanvang van de studie een spiegel tussen de 31 en 63 nmol/L hadden, bleken 53% tot 69% meer kans te hebben op het ontwikkelen van Alzheimer en dementie. Bij wie bij aanvang een spiegel onder de 31 nmol/L had, was die kans 125% hoger. Een soorgelijke studie bevestigt dit.

Multiple Sclerose

In onderzoek van het Erasmus MC-MS Centrum uit 2014 bleek dat lage vitamine D-waarden samenhangen met een verhoogd risico op aanvallen van MS. Rond dezelfde tijd meldde van Harvard School of Public Health beginnende MS patiënten een te laag vitamine D gehalte in het bloed hebben. Dit lage gehalte kan vrij goed de ernst en progressie van de ziekte inschatten. De bevindingen toonden aan dat symptomen van multiple sclerose kunnen verminderen door een verhoogde inname van vitamine D. In 2015 meldde onderzoeker Joost Smolden van het CWZ dat vitamine D een werking op het afweersysteem heeft, die ook mogelijk ook voor mensen met MS voordelig kan zijn en dat patiënten met een hogere mate van ziekteactiviteit en beperking, slechtere vitamine D-waarden hadden. (Meer info 1, 2, 3)

Waar let je op als je een vitamine D supplement aanschaft?

   1. Zit er in wat er op staat?
   2. Als er ook calcium bij zit: is de calcium vrij van arsenicum, lood en cadmium?
   3. Wordt de vitamine goed opgenomen?

Aan alle punten voldoen:

  • Usana met calcium
  • Nature’s Way Alive met calcium
  • Rainbow light met calcium en magnesium
  • Nature Made met calcium en zink
  • Kirkland Signature met calcium en magnesium
  • Solgar met calcium
  • Bayer Citracal met calcium.

  Deze voldoen op punt 1 (alleen getest op punt 1):

   • Garden of Life
   • Nature’s Bounty, Source Naturals
   • Swanson high potency
   • Whole Foods, Carlson
   • Now
   • Life Extrension

   Deze voldoen op alleen op punt 2 en 3:

    • Country Life (verpakking: K1 1000 mcg, K2 100 mcg, bevat: K1 72 mcg, K2 0 mcg)
    • Hero Nutritionals, gummies voor kinderen (verpakking: 100-300 IU vit. D, bevat: 82 IU.)

    Voldoen aan punt 1 en 3 (punt 2 niet getest):

     • Metagenics
     • Nature Made
     • Twin Lab
     • Usana

     Voldoen alleen aan punten 1 en 2 (punt 3 niet getest):

      • Jarrow
      • Bayer Flintstones
      • Bayer Citracal slow release.

      De testresultaten zijn van Consumerlab. Als merken niet vermeld zijn, betekent dit niet dat ze niet goed zijn, maar dat ze niet getest zijn. Vraag de desbetreffende fabrikant om informatie!

      © 2016, GoedGezond.All rights reserved.


      Referenties:

      Greene, Osteoporosis Int 2011- Al-Shaar, Bone 2013 -3. J Bone and Min Res 2014 -4. Greene, Osteoporosis Int 2011-  U.S. Preventive Services Task Force, 2012 – Ceglia, J Clin Endocrin Metab 2013- 7. Cangussu, N Am Menopause Soc Meeting Abstract 2015, p. 67, Jetter, Bone 2014- Houston, J Am Geriatrics Soc 2015- Uusi-Rasi, JAMA Intern Med 2015-Tomlinson, J Sci and Med in Sport 2015-Hong Rheumatology 2014- McAlindon, JAMA 2013-Muhlestein, Circulation 2015 Beveridge-JAMA Intern Med 2015 -Witham, JAMA 2013-Chen, Atherosclerosis 2014-Qin, Clin Nutr 2015-Schnatz, Menopause 2014-Javed, Pediatric Obesity-2015-Sorkin, JN 2014-Diabetologia 2012 Castro, JAMA 2014-Columbo, Allergy, Asthma, & Clin Immun 2014-Lehouck, Ann Intern Med 2012-Wepner, Pain 2013- Khayznikov, N Am J Med Sci 2015-Terrier, Arth Res & Ther 2012-Dibase, Abiogen Pharma -Tartagni, J Pediatr Adolesc Gynecol 2015-Camargo, Pediatrics 2012-Denlinger, Am J Resp and Crit Care Med-2015-Bergman BMC Res Notes, 2015 -Aregbesola, J Epid Comm Hlth 2013- Penckofer, ADA Scientific Sessions 2013, Miller, JAMA Neurol 2015, Mason, Am J Clin Nutr 2014 -Mason, Am J Clin Nutr 2011, Ma, J Clin Oncol 2011-Song, Gut 2015-Amaral, JNCI 2012-Murphy, Clin Cancer Res, 2014-Chowdhury, BMJ 2014- Turan, Anesth Analg 2014


      Vind je dit artikel informatief?

      Geef de info door (via onderstaande button’s)!