7 Handige gebruiken van Tea Tree oil

OEDGEZOND.INFO

De karakteristiek geurende tea tree oil wordt al eeuwen als natuurlijke remedie voor tal van aandoeningen gebruikt. Vanwege de antibacteriële en antivirale eigenschappen, is dit echt weer zo’n flesje olie om altijd bij de hand te hebben.

Tea tree oil is een essentiële olie en wordt gezien als een alleskunner. De unieke eigenschappen van de olie maakt dat hij al van oudsher gebruikt wordt. Als je nog geen flesje hebt, zijn hier een aantal redenen om het aan te schaffen.

Tea tree oil mag niet ingenomen worden en is alleen voor uitwendig gebruik.

Helpt acne te bestrijden

Acne is in de kern een bacteriële infectie binnen de talgklieren. Wanneer je 100% organische tea tree oil op de huid doet, kan je heling verwachten. Gebaseerd op zijn antifungale en antiseptische eigenschappen, voorkomt tea tree oil dat acne je huid verpest, door de bacteriën te lijf te gaan. Wanneer acne eenmaal uitgebroken is, dringt de olie diep de poriën in en desinfecteert geblokkeerde kliertjes. Plekjes drogen eerder uit en de talgproductie heb je makkelijk onder controle. Je kunt een paar druppels op een wattenschijfje doen om de problematische gedeelten van je huid te deppen. Als je een gevoelige huid hebt, kun je de olie verdunnen met aloë vera en profiteer je tegelijkertijd van de verzachtende en ontsteking werende werking van aloë vera. Dit geldt ook voor de eveneens antibacteriële honing. Houdt de huid goed schoon; het beste is om de huid met acne niet alleen ‘s morgens en ‘s avonds schoon te maken, maar ook om hem overdag tussendoor een keer te reinigen. Want je wilt het de Propionibacterium acnes zo moeilijk mogelijk maken!

  • Je kunt hiervoor een anti-acne cleaning maken: je neemt een deel Himalaya out of zeezout en lost dit op in 3 á 4 delen gedestilleerd water. Aan dit water kun je ook druppels tea trea oil en/of lemongrass olie toevoegen. Dan heb je stap 1: je cleanser, niet alleen voor de ochtend en avond, maar ook voor tussendoor. Zout emulgeert olie redelijk.
  • Stap 2: deppen met tea tree oil, al dan niet verdund met aloë vera gel. De aloë vera gel is een goed idee als stap 2 (ook als je tegen onverdunde tea tree oil op de huid kan). De gel kan je mengen met een combinatie van tea tree oil, lemongrass oil en tijmolie.
  • En voila: je hebt én je huid met een antiseptisch middel gereinigd, plus heb je er een dito crème opgedaan voor een diepere (na)werking.
  • Probeer de middelen van ‘stap 1 en stap 2’ eerst voorzichtig op de binnenkant van je pols uit. Laat dit 12 uur zitten. Vervolgens probeer je een beetje op een klein stukje huid waar je acne hebt. Als dit goed gaat, ben je helemaal klaar om het te gebruiken.

Tea tree oil doodt Propionibacterium acnes, of P. Acnes sneller dan benzoylperoxide, maar tijm doet dit dan weer een stuk sneller dan tea tree oil, namelijk binnen 5 minuten. Essentiële olie van lavendel, roos en kaneel deden dit overigens ook (kaneel wordt nauwelijks getolereerd op de huid, dus is niet aan te raden). Je kunt dus een goede combi maken! Zowel lemongrass als tea tree olie worden niet altijd even goed getolereerd op de huid, en hoewel je het in verdunde vorm neemt, is het verstandig om het van te voren uit te proberen.

Lavendel is de huidvriendelijkste olie. Lavendel en lemongrass zijn fototoxisch (versterken de werking van UV straling op de huid). Tijm, lemongrass, tea tree oil kunnen de huid irriteren.

Vermindert roos

Roos is een teken dat je hoofdhuid te droog is. Anti-roos shampoos kunnen de hoofdhuid nog meer uitdrogen. Anti-roos shampoos worden ook gebruikt om een mislukte kleur verf snel uit het haar te krijgen, dus ze zijn redelijk agressief. Soms is een bepaald soort schimmel verantwoordelijk voor de roos; Malassezia furfur. Tea tree oil heeft natuurlijk een schimmelwerende werking, dus pakt dit aan. Wanneer je het op de hoofdhuid aanbrengt, dringt het door de haarzakjes heen en richt zich op andere micro organismen die de boosdoener van roos zijn. Mix een paar druppels tea tree oil in een dragende olie van je keuze en wrijf dit op je hoofdhuid. Laat dit een paar uur zitten, voordat je je haar wast. Lemongrass is ook prima om de ‘trick’ te doen, bovendien stimuleert essentiële olie van lemongrass de haargroei.


Ook zo’n veelzijdige topper; essentiële lemongrass olie ( deel 1 en 2)


Verwijdert wratten

Een wrat is een vergroeiing van de opperhuid, en komt meestal op handen en voeten voor. De veroorzaker is een virus uit de HPV-familie en wratten zijn zeer besmettelijk. Tee trea oil is behalve antibacterieel ook antiviraal. De olie bevat tevens terpenoïden die het op virussen gemunt hebben. Als je gevoelig bent, verdun de olie dan en breng het twee keer per dag aan. Je kunt dit ook onder een pleister op de wrat doen en een nacht laten zitten. De olie droogt eerst de omliggende huid uit en vermindert de bloedtoevoer naar de wrat. De cellen van de wrat sterven en de wortel –het virus- zal behandeld worden.

Bestrijdt oorinfectie

Een oorinfectie kan veroorzaakt worden door bacteriën, een virus of water. Meestal worden antibiotica voorgeschreven, waar alleen bacteriële infecties op reageren. In de meeste gevallen zijn het virussen die de infectie veroorzaken. Of het nu een virus of infectie is: tea tree oil pakt ze allebei aan. Pijn en infectie gaan meestal samen en de ontstekingsremmende werking van de olie vermindert irritatie en ongemak van ontsteking. Holistisch arts dr. Palevski raadt aan om 1 á 2 druppels organische tea tee oil in 20 druppels olijfolie te doen en hiervan een paar verwarmde druppels middels een pipet in het oorkanaal te doen. (1) Doe dit een paar keer per dag en zorg er voor dat de olie biologisch en van goede kwaliteit is.

Dit werkt ook bij honden die steeds weer vatbaar voor een oorinfectie zijn: gebruik niet meer dan 2 druppels tea tree oil, die je ook in tarwekiemolie kunt doen. Dit vermindert ook de jeuk vrijwel acuut. (niet gebruiken wanneer het oor van binnen verwond is). Je zult zien dat oorinfecties steeds minder frequent terugkeren, of gewoon helemaal niet meer terugkeren.

Helpt bij kiespijn

Kiespijn is verschrikkelijk: wat je ook probeert, je lijkt niet te kunnen ontkomen aan de kloppende, scherpe en extreme pijn. Vaak wordt kiespijn door een bacterie veroorzaakt die de ontsteking veroorzaakt. M.a.w.: haal de bacterie weg en de pijn zal meestal verminderen. Doe een paar druppels olie in een glas met water. Spoel de mix door je mond en spuug het uit. (niet slikken!) Ga door tot het glas leeg is en herhaal het een paar keer per dag. Als de pijn evengoed niet meer te houden is, kun je er een druppel essentiële olie van kruidnagel in doen.

Verlicht ademhalingsissues

Als je last hebt van je ademhaling door verkoudheid, griep, hoest en zelfs bronchitis, kan stoominhalatie en het gebruik van een diffuser een effectieve manier zijn om te profiteren van een essentiële olie. Tea tree oil is een krachtige expectorant en helpt je van lastig overtollig slijm af. De antibacteriële en antivirale eigenschappen verminderen ontsteking in de longen. Ook symptomen van bronchitis verminderen dankzij deze olie.

Bijten en steken

Een insectenbeet of –steek is een naar gevoel dat vaak met jeuken en zwelling gepaard gaat. Tea tree oil desinfecteert de huid en vermindert de kans op complicaties. Als je wond open is, vermeng de tea tree dan met een neutrale olie. Tea trea is een natuurlijke insecticide en bestrijdt luizen en muggen (net als lemongrass en basilicum olie). Behalve tea tree en basilicum biedt de natuur nog meer makkelijke muggen- en insectenbestrijders.

Net als met alle essentiële oliën gebruik je alleen 100% natuurlijke biologische olie zonder toevoegingen en chemicaliën.

© 2016, GoedGezond. All rights reserved.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!