Boost je darmflora met polyfenolen uit je voeding!

Volgens een studie, gepubliceerd in American Journal of Clinical Nutrition stimuleren polyfenolen -de antioxidanten die het meest in je voeding aanwezig zijn- de gunstige darmbacteriën. De studie legde verband tussen de spiegels C-reactief proteïne, een maatstaf voor ontsteking, en linkte polyfenolen met een lagere bloeddruk, vetspiegel en cholesterol.

Polyfenolen minimaliseren effecten van ouder worden

Polyfenolen bevorderen de gezondheid en minimaliseren de effecten van het ouder worden. Behalve de reeks voordelen waar we dankzij de polyfenolen van mogen genieten, worden deze bestanddelen ook nog eens opgepikt en gebruikt door de gunstige bacteriën in onze darmflora.

De polyfenolen hebben een prebiotisch effect op het lichaam. Met andere woorden: ze genereren de perfecte omgeving en de perfecte voeding voor goede darmbacteriën, zodat ze kunnen floreren.

Polyfenolen, wat zijn rijke bronnen?


Groenten, al dan niet gefermenteerd, zijn een prima bron van polyfenolen. Witlof is een rijke bron van polyfenolen een studie  in Journal of Nutrition  beschreef,  dat mensen die dagelijks 650 mg polyfenolen eten, 30% meer kans op een langer leven hebben. Een kop witlofbladeren geeft je 235 mg polyfenolen. Dat is het dubbele van spinazie. Verder: snijbieten, witte kool, spitskool.


Groene thee of matcha thee: de belangrijkste polyfenol in deze theesoorten is epigallocatechinegallaat. Matcha thee bevat 2 tot 3x zoveel ECGC dan groene thee.


Bessen, bessensap: en dan vooral van cranberries. Cranberries bevatten meer polyfenolen dan de appel, blauwe bes, druif of kers.Granaatappelsap, ook een rijke bron


De nieuwere roodvlezige appelsoorten bevatten veel meer polyfenolen dan hun ‘oudere’ soortgenootjes: Redlove, Bloody Ploughman, Sangrado, Redfield en Raspberry Ripple. Ze bevatten 10 tot 25 keer meer anthocyanidinen (een polyfenol) dan de ‘normale’ appels.


Polyfenolen stimuleren dus de aanwezigheid van de gunstige darmbacteriën en zijn tevens gelinkt aan een normale bloeddruk en cholesterolspiegel, een lagere vetspiegel in het bloed en verminderd risico op hart- en vaatziekten en diabetes2. En ze voorkomen dus vroegtijdige veroudering!

Manieren waarop polyfenolen veroudering afremmen

Beperken leeftijd gerelateerde cellulaire schade

Polyfenolen zoals resveratrol, EGCG en curcumine hebben het vermogen om leeftijd gerelateerde cellulaire schade te verzachten. Oxidatieve stress is de grote boosdoener bij (snellere) veroudering: er worden dan meer reactieve zuurstofverbindingen (ROS) in de cellen gevormd dan normaal. ROS draagt voor een zeer groot deel bij aan leeftijd gerelateerde veranderingen op subcellulair niveau doordat het allerlei soorten organische moleculen vernietigd, zoals proteïnen, lipiden, koolhydraten en DNA.

Remmen chronische ontsteking

Polyfenolen dammen niet alleen oxidatieve stress in, maar ook chronische ontsteking en ophoping van giftige stoffen. Ook is er mogelijk een nieuwe rol voor hen weggelegd als antikanker-agenten, omdat ze de vasculatuur van tumoren remmen. Ze stimuleren tevens de activiteit van proteïne SIRT1 en remmen ophoping van Alzheimer plaques.

Polyfenol bestanddelen hebben hun remmende effecten op chronische vasculaire ontsteking aangetoond, zoals bij artherosclerose. Ziekten die linken aan chronische ontsteking zijn gevarieerd. Er is een intrinsieke relatie tussen de beschadigende effecten van langdurende ontsteking en het verouderen.

Polyfenolen, huid en huidkanker

Ook op de huid en vorming van huidkanker hebben de polyfenolen uit groene thee en matcha thee (EGCG’s) positieve werking: ze verminderen ontstekingsmarkers cyclooxygenase-2 en prostaglandine-E2 die in verband staan met de tumor ontwikkeling.

In relatie met veroudering zijn goed en veelvuldig bestudeerd: resveratrol, curcumine, quercetine, epigallocatechine-3-gallaat (EGCG).

Polyfenolen en neurobeschermende effecten

Een belangrijk aspect van de huidige polyfenol-onderzoeken is de focus op de neuroprotectieve capaciteit van de stoffen. Ze beschermen het brein op meerdere niveaus. Ze binden metaalionen en doven vrije radicalen uit.

Polyfenolen en darmbacteriën

Polyfenol bestanddelen bevatten een grote diversiteit, waaronder chlorogeen zuren, tanninen en flavonoïden (anthocyanidinen, isoflavonen en andere flavonen). Om bio beschikbaar te zijn ondergaan de stoffen transformaties, dankzij de verteringsenzymen en de actie van het metabolisme van het darm microbioom. Als dit gebeurd is, gaan de stoffen naar de lever (waar andere enzymatische transformaties plaatsvinden) en gaan vervolgens vanuit de lever naar andere organen. Tijdens deze reis langs diverse weefsels en organen, voeren ze sterke antivirale, antibacteriële en antiparasitaire acties uit. Alle anthocyanidinen en hun metabolieten bevorderen de groei van Bifidobacterium spp., Lactobacillus spp., en Enterococcus spp. aanzienlijk en hierdoor moduleren ze de compositie van het darm microbioom positief.

Extract van blauwe bessen remt de groei van Listeria monocytogenes, S. aureus, Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Citrobacter freundii, E. coli, Pseudomonas aeruginosa en Salmonella enterica ser. Typhimurium.

Flavonoïde luteoline is actief tegen B. subtilis, S. aureus, P. fluorescens en E. coli en toont antiparasitaire activiteit.

Kortom: de meeste polyfenolen ondergaan transformaties in de darmen via het microbioom en enterocyten (beschermen het lichaam tegen giftige stoffen). Dit geeft voordelen als je ze nuttigt,  zoals bescherming tegen virussen, bacteriën en parasieten. Strengen zoals lactobacillus, eubacterium en bifidobacterium kunnen zich dankzij polyfenolen versterken. Deze strengen hebben grote voordelen voor mensen vanwege hun ontstekingsremmende werking en het feit dat ze het immuunsysteem versterken.

© 2016, GoedGezond. All rights reserved.


Bronnen:
Bioavailability of Dietary Polyphenols and Gut Microbiota Metabolism: Antimicrobial Properties, Biomed Res Int. 2015;2015:905215.
A Survey of Modulation of Gut Microbiota by Dietary Polyphenols, Biomed Res Int. 2015; 2015: 850902
Journal of Nutrition, doi: 10.3945/jn.113.177121
Polyphenols and aging, Curr Aging Sci. 2010 Feb; 3(1): 34–42.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!