Deze smoothies reinigen je lever, verbeteren energieniveau en stemming

Je lever is non-stop aan het werk en een echte duizendpoot. Met onze Westerse leefwijze, milieufactoren en voedingsstijl is het eerder regel dan uitzondering dat de lever overuren draait. Een verminderde leverfunctie is niet wat je wilt: dit merk je aan je energieniveau, stemming en mentale helderheid. Je helpt je lever en hiermee jezelf door dit belangrijke orgaan regelmatig te ontzien.

Lever reinigen: nodig als je geen leveraandoening hebt?

Je lever is een van de krachtigste organen in je lijf en is 24/7 druk bezig om te detoxen, hormonen te reguleren, nutriënten te verwerken en op te slaan, proteïnen samen te stellen en vet te verbranden. Als je lever niet optimaal functioneert, merk je dat: je energieniveau is laag, je bent mentaal minder helder en je humeur is niet meer wat het was. Er zijn tal van redenen om van tijd tot tijd je lever op te frissen.

Alcoholgebruik, sigaretten, bewerkte voeding, te vette voeding, chemische additieven, metalen, milieuvervuiling: ze leggen allemaal een zware belasting op de lever. Velen hebben een overbelaste en vette lever en weten het niet eens. Wanneer je 40 jaar of ouder bent, raken verschillende kanalen die van en naar de lever leiden verstopt. We moeten de lever koesteren, het is immers onze interne filter, maar in plaats daarvan wordt hij uitgeput en traag. Zo veel mogelijk gifvrij eten, genoeg water drinken en veel antioxidanten eten helpen de lever.

En we kunnen meer doen: van tijd tot tijd kunnen we smoothies drinken met lever reinigende eigenschappen. Sommige levertonics zijn bij uitstek geschikt om op dagelijkse basis te drinken. Zo koester je niet alleen je lever, maar ook je energieniveau en humeur.

Voeding die lief is voor de lever

Groene bladgroenten: stimuleren de galproductie en bevatten chlorfyl. Chlorofyl filtert toxinen en schadelijke stoffen. Je kunt paardenbloemblad, cichorei, sla, spinazie, kool, peterselie en meer gebruiken.

   • Bittere stoffen: lof, cichorei, artisjok. Activeren de afgifte van gal in de darmen. Via de gal brengt de lever de afvalstoffen in de darmen en worden afgevoerd. Galzuren maken van vetten vrij vetoplosbare deeltjes.
   •  Citroen: Stimuleert ook de productie van gal en helpt je lever om giffen makkelijker te filteren. Water met citroen is helend voor je systeem en dit ga je binnen korte tijd aan je huid zien.
   • Grapefruit: bevat vitamine C, antioxidanten en naringenine. Deze stoffen voorkomen dat je lever vet opslaat en helpen de detoxificatie.
   • Bieten en wortelen: bevatten flavonoïden die onmisbaar voor een goede leverfunctie zijn en het orgaan een broodnodige boost geven
   •  Appels: de pectine die met name in de schil zit, ondersteunt de vertering.
   • Bessen: rijk aan voedingsstoffen, antioxidanten (vooral cranberries) en vezels. Ideaal voor een schone lever en een goede spijsvertering.
   •  Kokosolie: Micheal A. Lieberman schrijft in zijn boek (‘Lippincott’s Illustrated Q&A Review of Biochemistry’) dat deze midden keten triglyceriden direct in je lever komen, waardoor de gal en verteringsenzymen nauwelijks in actie hoeven te komen. Dit type triglyceriden worden omgezet in direct beschikbare energie en de kokosolie helpt bij een betere opname van voedingsstoffen.
   • Andere natuurlijke leverreinigers, de toppers

Onderstaande recepten zijn makkelijk, ondersteunen de lever reiniging en zijn bovendien lekker!
Natuurlijk kan je een beetje experimenteren met de hoeveelheden en het aanpassen aan je eigen smaak, en iets van bovenstaande ingrediënten toevoegen.

Lever stimulant 1


3 bieten, grof gesneden. Bieten stimuleren de leverfunctie
3 wortelen, grof gesneden. Wortels stimuleren de leverfunctie
2 koppen donkere bladgroenten naar keuze (neutraliseren zware metalen en giffen)
1 kop paardenbloem blad (bittere plantendelen helpen bij de galproductie)
1 citroen (reinigt en ontgift)
1 appel (reinigt en ondersteunt ook de ontgifting)
1 kop paarse kool, grof gesneden. Zorgt voor een toename van glucosinolaat in je systeem, wat de enzymproductie van de lever ondersteunt.
Water
2 eetlepels kokosolie (midden keten vetzuren!)

Doe alle ingrediënten in de blender en begin met de grotere stukken. Voeg dan de rest toe. Voeg het water toe tot je de gewenste textuur hebt.

Lever stimulant 2

2 bieten, in 4 delen
2 wortelen, grof gehakt
1 kop donkere bladgroenten naar keuze
Sap van een halve citroen, sap van een halve grapefruit
1 appel met schil
1 kop bessen naar keuze
1 eetlepel biologische kokosolie
Water

Doe alle ingrediënten in de blender en begin met de grotere stukken. Voeg dan de rest toe. Voeg het water toe tot je de gewenste textuur hebt.

Lever reiniger 1

Halve citroen of limoen met wat schil
2 appels
2 koppen paardenbloem of koolbladeren
Halve kop broccoliroosjes
1 teen knoflook of een kwart rode ui
Halve kop peterselie

Deze mix is erg sterk en kan eventueel verdund worden met een kop water, thee of extra appel.

Voor elke dag!

Halve citroen of halve limoen, vers geperst. Een hele kan natuurlijk ook.
500 ml. warm water.

Doe dit in een fles en drink het wanneer je wilt. De ochtend is de beste tijd, omdat het een natuurlijk decongestivum en (milde) een laxatief is. Verse citroensap bevat limoneen, wat de lever activiteit verbetert.

Lever reiniger 2

3 bieten
Halve citroen
Ongeveer een cm verse gemberwortel
2 radijsjes
2 wortelen
1 eetlepel appelazijn
Water

Doe alle ingrediënten in de blender en begin met de grotere stukken. Voeg dan de rest toe. Voeg het water toe tot je de gewenste textuur hebt.

Leverreiniger 3

1 kop appelsap, vers en biologisch
1 kop diepvries blauwe bessen
1 kop peer, gesneden en zonder schil
Halve kop biogarde yoghurt
Halve kop diepvries aardbeien
Halve kop boerenkool
2 eetlepels lijnzaadolie, biologisch
Halve citroen

Drink smakelijk!


Deze smoothies helen trouwens een lekkende darm!


© 2016, GoedGezond. All rights reserved.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!