Schadelijke moleculen in bewerkte voedingssoorten maken dik en ziek

Niet alleen suiker, vet en zout maken bepaalde voeding zo gevaarlijk voor het hart. Een nieuwe studie identificeerde schadelijke moleculen in bewerkte voeding, die ook slecht voor hart, buikomvang, gewicht en vaten zijn. Het zijn echt niet alleen de hamburgers en pizza’s die de schadelijke moleculen bevatten.

In de studie van de University of Leicester werden zogeheten pathogeen gerelateerde moleculaire patronen geïdentificeerd (PAMP’s, pathogen-associated molecular patterns). Deze PAMP’s zetten sommige bacteriesoorten vrij, terwijl ze groeien tijdens bewerkings- en koelingsprocessen van de voeding. PAMP’s verhogen de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en diabetes2.

Auteur van de studie, dr. Clett Erridge (Department of Cardiovascular Sciences van UoL):

“Het is al jaren duidelijk dat frequente consumptie van bewerkte voeding -en dan met name bewerkt vlees-  in verband staat met een verhoogde kans op veel ziekten, waaronder cardiovasculaire aandoeningen, diabetes2 en obesitas. Onze bevindingen hebben een mechanisme blootgelegd waarmee bepaalde soorten bewerkte voeding de kans op deze ziekten vergroot. Het komt er op neer dat we verontreinigde moleculen vonden die ontstaan door een overgroei van een bepaald bacteriesoort tijdens koeling of bewerking. Deze moleculen lokken reacties van ons immuunsysteem uit op een manier die schadelijk voor onze gezondheid is.“

Om tot deze conclusie te komen testte het onderzoeksteam van Erridge een week lang een PAMP-arm dieet op vrijwillige deelnemers en ontdekte dat er een vermindering van 11% plaatsvond van witte bloedcellen, terwijl het LDL (het ‘slechte’ cholesterol) met 18% afnam. Deze verminderingen staan gelijk aan een verminderd risico op hart- en vaatziekten van 40%.

Daar kwam nog bij, dat er ook een vermindering plaatsvond van het gewicht en de buikomvang van de deelnemers. En dit staat weer gelijk aan een verminderde kans van 15% op het ontwikkelen van diabetes2.

Toen dezelfde vrijwilligers hierna PAMP-rijke voeding kregen, keerden de gunstige voordelen om. Dit benadrukte het negatieve effect dat PAMP’s op de gezondheid hebben.

“We vonden PAMP’s niet in elk bewerkt voedingssoort, dus het moet mogelijk zijn om vrijwel elke voedselitem zonder ontstekingsbevorderende PAMP-moleculen te produceren. Dit werk toont aan dat de verwijdering van deze moleculen uit voeding een gezondheidsvoordeel voor consumenten oplevert. Ons favoriete voedsel kan gezonder gemaakt worden zonder extra kosten en verlies van smaak, textuur en ingrediënten.”

Voeding die veel PAMP’s blijken te bevatten zijn:

  • Sauzen
  • Burgers
  • Kant- en-klaar maaltijden, met name lasagna, bolognese pasta saus
  • Worsten
  • Broodjes
  • Kazen
  • Chocola
  • Voorgesneden groenten zoals uien.

© 2016, GoedGezond. All rights reserved.

Bron: University of Leicester


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!