De vele voordelen van kool en koolsap voor darmen, huid en lever - www.goedgezond.info

De vele voordelen van kool en koolsap voor darmen, huid en lever

OEDGEZOND.INFO

Wil je een stralende huid en gezonder, fitter en energieker zijn, liefst op kort termijn? Betrek witte en/of rode kool bij je dagelijkse voeding en je merkt binnen een paar dagen verschil aan huid, haar en lijf. In dit artikel lees je waarom.

Kool (en koolsap), goed voor huid, haar en lijf

Als je het beste van je gezondheid wilt maken, is koolsap prima geschikt. Het heeft verbazingwekkende kwaliteiten.

Witte en rode kool (Brassica oleracea familie) kikkeren huid, haar en lijf merkbaar op. Deze crucifere groente bevat onoplosbare vezels, beta-caroteen, de vitaminen B1, B6, C, E en K, calcium, jodium, magnesium, ijzer en zwavel. De witte kool bevat veel glucosinolaten (zwavelbevattende glucosiden). Deze zijn anticarcinogeen. Testen wijzen wel uit dat rauwe kool consumptie leidt tot de absorptie van meer glucosinolaten en dus isocynaten (waarvan sulforafaan een bestanddeel is). (1)


Glucosinolaten en trage schildklier. Glucosinolaten kunnen in de darmen worden om gezet in schadelijke stoffen die de werking van de schildklier remmen. Als je een trage schildklier hebt kun je daarom de kool beter even koken, hoewel dit de voordelen dan ook vermindert.


Andere groenten met glucosinolaten: broccoli, bloemkool en andere kolen, spruitjes, boerenkool, collard greens en radijsjes.


Rode kool bevat de meeste anthocyaninen (antioxidanten) van alle kolen, 28.3 mg per 100 gram


Hier lees je ook over de voordelen van kool en koolsap


Eet ook eens vaker een schaaltje koolsla met azijn bij je eten! Je darmen (en huid!) varen er wel bij.

Preventief

Kool is hoogst anticarcinogeen en dit effect is het grootst bij longkanker. De glucosinolaten worden door bewerking en kauwen omgezet naar isocynaten, een groep chemische bestanddelen die het proces van oestrogeen metabolisme in het lichaam versnellen. Kool is niet alleen preventief voor borstkanker, maar ook voor long-, prostaat-, maag- en darmkanker voorkomen. Ook versnellen isocynaten het herstelproces van kankerpatiënten.(2, 3, 4 )

Gezonde darmen

Kool is een zeer goede darmreiniger en daarom wordt koolsap ook gedronken om colitis (chronische ontsteking aan de dikke darm) te behandelen. De twee mineralen –chlorine en zwavel- bestrijden de ontsteking effectief. Wanneer kolen in combinatie met andere groenten en fruit gegeten worden, verandert dit de darmflora positief. (5) Smoothies voor gezonde darmen -met rode kool- vind je hier

Gewichtsverlies en darmflora

Dan gewichtsverlies. Als je graag een paar kilo kwijt wilt, denk dan eens aan koolsap. Het reinigt het bovenste gedeelte van je darmen, zodat je makkelijker afvalstoffen kwijtraakt en je voeding makkelijker verteert. In de jaren 80 was koolsoep een dieettrend om gewicht te verliezen. Mensen beweerden dat een week lang koolsoep consumptie, garant stond voor kilo’s gewichtsverlies. Of dit in deze mate zo is of niet, de onoplosbare vezels (verzadiging, reiniging) in combinatie met het lage aantal calorieën zullen gewichtsverlies ondersteunen. Ook de veranderingen in de samenstelling van de darmbacteriën -tot stand gebracht door kool- kan hieraan bijdragen. Immers: er zijn ‘obesitas’ bacteriën (Firmicutes) geïdentificeerd die terrein verliezen naarmate men gezond (en ook meer gefermenteerd) eet. Hoe gevarieerder de darmbacteriën worden, des te meer ontmoedigd de ‘obesitas’ bacterie in zijn woonomgeving raakt.

Maagzweer

Koolsap behandelt ook maagzweren. Door de reinigende werking op darmen en de grote hoeveelheid vitamine U, wordt de maagwand versterkt. Herstel gaat snel. (6, 7)

Acne en koolsap

Sap van met name witte kool staat erom bekend acne sterk te verminderen. De ontstekingsremmende werking geldt ook voor ontsteking van de talgklieren. Hierin kun je al binnen een paar dagen effect sorteren. Je drinkt dan 2 glazen koolsap per dag. De aanwezige zwavel vermindert mee-eters en puistjes. (8) (9)

De huid

Het werd net al genoemd: koolsap werkt zeer gunstig op acne. Maar niet alleen bij acne. Hoe je huid ook beschadigd is, door acne of vrije radicalen; koolsap herstelt de schade. Als groente die boordevol antioxidanten en fytochemicaliën zit. De vitamine C versnelt het herstel. De antioxidanten brengen ook uitkomst bij droogheid van de huid en vroegtijdige veroudering, waarvan zonlicht de grootste boosdoener is. Je kunt koolsap zelfs regelmatig in een gezichtsmasker doen, of gebruiken als gezichtsreiniger al dan niet in combinatie met andere middelen. (aloë vera, zeezout, essentiële oliën). Teint en textuur van de huid veranderen snel; glans en kleur verschijnen. De vitaminen A en E ondersteunen vernieuwing van het huidweefsel. (10)

Haar

Zwavel maakt ook de haren sterker en voorkomt haarverlies. Het is een goede manier om met verzwakte haren om te gaan. Je drinkt gewoon elke dag koolsap en kan het eventueel in een haarmasker mixen. Het bevat vitamine E en kiezelzuur, wat de wortels prima voedt. (9)

Brein

De vitamine K en anthocyaninen verbeteren de mentale functie en concentratie. Ook beschermen ze tegen zenuwschade en neurodegeneratie. (Rode kool bevat dus de meeste, 36 stuks, 11)

Lever reiniging en hormonen

Alle hormonen worden omgezet in verschillende vormen in de lever. Zo bestaan bijvoorbeeld oestrogenen in 3 verschillende vormen (estron, 17β-estradiol en 16α-estriol). De lever zet deze vormen om in secundaire bestanddelen en dit heeft een effect op het kankerrisico en de hormoonbalans. Kool heeft vanwege de glucosinolaten eveneens een impact hierop. De glucosinolaten reinigen de lever en elimineren overtollige hormonen. De belangrijkste glucosinolaat hierin is sulforafaan; deze elimineert overtollig oestrogeen dat voor hormonale disbalans zorgt (menopauze, acne enz). (12) Smoothies die de lever reinigen -met rode kool-vind je hier

© 2016, GoedGezond. All rights reserved.


1. Proc Nutr Soc. 2007 Feb;66(1):69-81, 2. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2004 Jan;13(1):125-31, 3. Int J Vitam Nutr Res. 2002 Jan;72(1):26-31, 4. Cancer Lett. 2006 Feb 28;233(2):208-18, 5. J Nutr. 2009 Sep; 139(9): 1685–1691, 6. Natural News, 7. Calif Med. 1949 Jan; 70(1) 8. Pharmacogn Rev. 2014 Jan-Jun; 8(15): 52–60, 9. , 10. Trends Mol Med. 2012 Jun;18(6):337-47, 11. Science Daily, 12. dr. nibber, the liver and hormonal balance


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

Share