IJzersuppletie lokt binnen 10 minuten celschade uit

OEDGEZOND.INFO

Een nieuwe studie laat zien, dat ijzersuppletie binnen enkele minuten celschade kan veroorzaken. IJzer is onmisbaar voor complexe complexen binnen het lichaam, waaronder zuurstoftransport. Een ijzertekort maakt dat we ons zwak en futloos voelen. Toch los je een ijzertekort bij voorkeur via de voeding op.

IJzersuppletie: binnen 10 minuten celschade

Symptomen van een ijzertekort zijn duizeligheid, broze nagels, kortademigheid, beenkrampen, bleke huid, ontsteking van de tong, vermoeidheid, hoofdpijn en natuurlijk bloedarmoede. Zo’n tekort moet altijd aangevuld worden. Aan ijzersuppletie zit wat haken en ogen; de nieuwe studie windt er geen doekjes om, ijzersuppletie kan binnen enkele minuten celschade veroorzaken, ook wanneer je je aan de aanbevolen hoeveelheid houd. Hoe zit dit?

De onderzoekers analyseerden de effecten van ijzer op de menselijke endotheelcellen die in de bloedvaten liggen. Ze deden een ijzeroplossing van 10 nmol/L (de concentratie die meestal in het bloed gezien wordt na inname van een ijzertablet) in de cellijn. Vervolgens bestudeerden ze de genen in de cel en zagen dat de met ijzer behandelde cellen, binnen 10 minuten vonden er snelle veranderingen in RNA plaats.


RNA is een molecuul dat, net als DNA, bestaat uit een reeks aan elkaar gekoppelde nucleotiden. RNA is meestal enkelstrengs, terwijl DNA dubbelstrengs is. Een cel een vaste hoeveelheid DNA (de chromosomen), maar wordt er doorlopend nieuw RNA gemaakt en weer afgebroken.


Het endotheel is een bedekkend laagje aaneengesloten endotheelcellen dat de binnenkant van het hart, bloedvaten en lymfevaten bedekt. Het lijkt op epitheel, maar is het niet. Bij hart- en bloedvaten heet het endotheel. Endotheelcellen bevinden zich vooral aan de binnenkant van het hart en bloedvaten en hebben onder andere een functie in de bloedstolling en angiogenese.


Acute vasculaire schade

Dit duidt erop dat conventionele ijzerbehandelingen tot acute vasculaire schade kunnen leiden, doordat er verandering van vasculaire endotheel plaatsvindt en DNA respons wordt opgewekt. De auteur van de studie: “IJzer roept binnen een uur DNA schade op, die samengaat met een levendige DNA schade respons”. Volgens de onderzoeker moeten artsen de voorgeschreven ijzerhoeveelheid monitoren, omdat ijzer negatieve effecten op het menselijk lichaam kan hebben.

Overtollig ijzer, opslag in lever en andere organen

Behalve dit effect van ijzersuppletie op DNA, is er ook nog het probleem van overtollig ijzer in het lichaam. Overtollig ijzer wordt in de organen opgeslagen, en dan met name in de lever, alvleesklier en het hart. Als bloedtesten uitwijzen dat de ferritinespiegel te hoog is, dan is er teveel ijzer opgeslagen in het lichaam. Ferritine is de ‘opslagvorm’ van ijzer in de lever. Opslag van ferritine in de lever kan de lever beschadigen, maar het omgekeerde is ook waar: een leverconditie kan de opslag van ferritine bevorderen. Als dit het geval is, hoef je vitamine C suppletie niet te vermijden, omdat dit niet voor een stijging van de ferritinespiegel zorgt. Dit geldt ook voor ijzerrijke voeding.

Natuurlijke bronnen van ijzer

Voeding ijzer per 100 gram/ ADH%

 • Kippenlever: 13 mg, 72%
 • Noten (amandelen, pinda’s, cashew, hazelnoten): 6.1 mg, 34%
 • Witte bonen, linzen: 3.7 mg, 21% -kidney en kikkererwten: 26-29%
 • Donkere bladgroenten: 3.6 mg, 20%
 • Tijm, marjoraan, zwarte peper, munt, peterselie: 124 mg, 687%
 • Spirulina: 29 mg, 158%
 • Gedroogde abrikozen: 6.3 mg, 35%
 • Pruimen: 3,5 mg, 20%
 • Zongedroogde tomaten: 9mg, 51%
 • Cacaopoeder: 36 mg, 200%
 • Donkere chocola: 17 mg, 97%
 • Quinoa 1.5 mg, 8% -havermout, rijst: 12%
 • Rund- en lamsvlees: 3.8 mg, 21%
 • Oesters, mosselen: 9,2 mg, 51%
 • Pompoen en pompoenzaden: 15 mg, 83%

© 2016, GoedGezond. All rights reserved.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!