Controversiële studie gepubliceerd over kanker-sucralose link (‘Zwangere vrouwen/kinderen, stop met sucralose’)

goedgezond

Een controversiële studie die de link tussen consumptie van sucralose en kanker legt, is gepubliceerd in International Journal of Occupational and Environmental Health. De bevindingen zorgden eerder voor veel beroering. De studieauteur zegt dat vooral zwangere vrouwen en kinderen moeten stoppen met sucralose en ook aspartaam.

Kwaadaardige tumoren

De bevindingen werden in 2012 al gepresenteerd, maar veroorzaakten een enorme beroering, en de link werd verworpen.

Het was dr. Morando Soffritti die de link tussen sucralose en kanker legde, en die in 2012 grote tumult ondervond, nadat hij de bevindingen gepresenteerd had op een kankerconferentie in Londen. Zijn bevindingen zijn nu toch gepubliceerd.

Soffritti:

“Deze studie toonde dat toediening van sucralose aan muizen, in hoeveelheden van 500, 2000, 8000 en 16.000 ppm van prenatale fase tot de dood, een aanzienlijk aantal kwaadaardige tumoren veroorzaakte bij de mannelijke muizen.”

“Meer studies zijn nodig om te bepalen hoe het zit met de veiligheid van dit additief. We denken dat deze studies urgent zien, gezien het feit dat miljoenen mensen aan sucralose zijn blootgesteld.”

Van ‘voorzichtig’ naar ‘mijden’

Naar aanleiding van de publicatie heeft de Amerikaanse watchdog, Center for Science in the Public Interest, sucralose gedegradeerd van ‘voorzichtigheid geboden’ tot ‘te vermijden’. (1)

Soffriti, die ook studies m.b.t. de veiligheid van aspartaam uitvoerde, zegt dat vooral zwangere vrouwen en kinderen moeten stoppen met drankjes en sappen die sucralose en aspartaam bevatten.

“Aan de Europese Unie stel ik voor om het voorzorgsprincipe toe te passen om gebruik van deze producten te vermijden.”

Sucralose en EFSA

Echter, wat betreft de studie van Soffritti uit 2011 m.b.t. aspartaam, vond de EFSA het belangrijker om de aandacht te leiden naar een zogenaamde serie fouten in de studieopzet, en concludeerde EFSA dat de informatie een verandering in de aspartaam regulering niet rechtvaardigde. (2)

In 1991 bepaalde EFSE een acceptabele dagelijkse inname van 15 mg sucralose per kg lichaamsgewicht. De zoetstof –bekend onder E955- mag gewoon gebruikt worden, met uitzondering van jonge kinderen. In januari dit jaar keurde EFSA uitbreiding van gebruik van sucralose goed, voor medicinale doeleinden bij jonge kinderen van 1 tot 3 jaar. (3)

M/V

Aan de studie deden 457 mannelijk muizen en 396 vrouwelijk muizen mee die verschillende concentraties sucralose krijgen, vanaf de 12e dag van gestatie tot overlijden. De concentraties waren 500, 2000, 8000, 16.000 ppm en 0 als controle.

Toen nog maar 6.7% van de muizen leefden, en de rest de natuurlijke levensduur had volgemaakt, werden de resterende muizen geëuthanaseerd, waarna de organen geanalyseerd werden. Er was een duidelijke dosis gerelateerde toename van kwaadaardige turmoren en hematopoïetische neoplasie in mannelijke muizen. Dit was vooral het geval bij doses van 2000 en 16000 ppm.

Bij vrouwtjes was er een toename van goedaardige tumoren per 100 behandelde dieren. Met name harderiaan adenomen, poliepen (maagklieren en baarmoeder) en cystadenomen (eierstokken) kwamen veel voor.

De auteurs vertellen dat de sucralose en het hydrolyse product van sucralose, 1,6-DCF, mutageen zijn en dat sucralose de bacteriële samenstelling in het gastrointestinale systeem verandert.

Tot slot melden de studieauteurs:

“Onze data ondersteunen de eerdere bevindingen niet, waarin beweerd wordt dat sucralose een biologisch bewegingsloos bestanddeel is. “

© 2016, GoedGezond.


Sucralose: funest voor je stofwisseling, maakt je buik dikker, in wat voor soort producten zit het?

O.a. Splenda is gebaseerd op sucralose

 


International Journal of Occupational and Environmental Health, 29 Jan 2016,doi.org/10.1080/10773525.2015.1106075

Meer informatie


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

Share