PLU codes en ‘non-GMO’-labels op groente en fruit, hebben we er iets aan?

Heb je je ooit afgevraagd wat de nummers betekenen die op de kleine stickertjes van fruit en groenten staan? Dit zijn PLU-nummers en ze kunnen je vertellen of iets biologisch of GMO is, en geven andere informatie. Tevens is ‘non-GMO’- labelling verplicht in Europa. Maar hebben we er ook echt wat aan?

Wat is PLU?

PLU is een acroniem en staat voor ‘price look-up’. Ze laten kassières weten wat een product kost. Immers, sommige appels lijken op elkaar, maar de prijzen variëren. En omdat een kassière niet altijd een Fiji van een Pink Lady kan onderscheiden, werd PLU geboren.

De betekenis van PLU codes

 • Code van 5 cijfers, beginnend met een 9: biologisch.
 • Code van 4 cijfers, beginnend met een 3 of 4: product kan conventioneel geteeld zijn (met gebruik van pesticiden). Een reguliere kleine citroen is gelabeld als 4033, en grote als 4053. Kleine biologische citroenen hebben de code 94033, en grote hebben de code 94053.
 • Een code van 5 cijfers, beginnend met een 8: het product is genetisch gemodificeerd (GMO).

Een PLU code beginnend met een 8 betekent dus dat een product GMO is. Toch zien consumenten zo’n stickertje niet vaak;  ‘GMO’ is een vloek voor veel gezondheidsbewuste consumenten en bedrijven zien hun winst niet graag in elkaar zakken. Dus worden veel GMO items gewoon onder standaard, 4-cijferige codes verkocht.


Welke informatie geeft het stickertje van het fruit op jouw fruitschaal? Voer de code in, en kijk wat er te voorschijn komt


PLU-codes zijn voor de consument vrij nutteloos, we hebben er niet veel aan. Het is vooral handig voor verkopers i.v.m, inventarisering, prijzen en identificatie.

Dan het ‘non-GMO’ label

Hoewel de regelgeving in Europa vereist dat voeding GM-voeding gelabeld wordt (wanneer een product meer dan 0,9% GM-materiaal bevat), is er ook nog veel voeding die niet als zodanig gelabeld hoeft te worden.

Labelling is niet verplicht bij:

 • Vlees, eieren, melk, zuivelproducten van dieren die GM-gevoed zijn.
 • Additieven, smaakstoffen, vitaminen die ontstaan zijn met behulp van GM-organismen
 • Micro-organismen die in de voedselproductie gebruikt zijn worden gedefinieerd als “processing aids.” Dit kunnen zijn: kunstmatige zoetstoffen (aspartaam), vitamine B (riboflavine), smaakverbeteraars (glutamaat), verdikkingsmiddelen (xanthaan).
 • Sporen van GMO’s worden niet gemeld. Bijvoorbeeld: taco’s van maïsmeel kunnen per ongeluk meer dan 0.9% GMO’s bevatten.
 • Honing die pollen of nectar bevat van GM-planten hoeven niet gelabeld te worden
 • Enzymen die door GMO’s geproduceerd zijn en die als hulpmiddel bij het bewerken gebruikt worden, hoeven niet genoemd te worden, zoals chymosine (kaasproductie), amylase (zetmeel-splitsende enzymen, gebruikt bij brood en gebak), enzymen die gebruikt worden bij de productie van glucose siroop (fructosesiroop), pectinase om celmembranen te degraderen in sap en wijn.
 • Substraten voor micro-organismen. Tijdens de productie van bepaalde voeding of additieven, worden micro-organismen gebruikt op een substraat of groeimedium. Deze groeimedia kunnen van GMO’s gemaakt zijn, meestal van GM-maïs of –soja. Voorbeelden: gist (groeit op een medium van GM-maís), vitamine C (groeit door micro-organismen waarbij glucose uit GM-maís gebruikt wordt), citroenzuur (E330, groeit door micro’-organismen op schimmels van GM-suikerbieten.)
 • Additieven als bewaarmiddelen, smaakstoffen, vitaminen, smaakversterkers e.d, die van GMO’s afkomstig zijn en niet gelabeld hoeven te worden.

Wil je weten hoe het veel gebruikte citroenzuur -E-330- en ook ascorbinezuur (vitamine C) gekweekt wordt? Het is wel zuur, maar citrusvruchten komen er niet aan te pas.


Ondertussen stijgt de vraag naar GM-vrije voeding. Dit jaar heeft Duitsland GMO-vrije claims gemaakt aangaande 3.5% van de nieuwe producten (Italië, 4.7% en UK 2.4%). Het zijn geen grote cijfers, maar er zit beweging in. In Duitsland staat er op 1/5 van elk nieuw ei of eiproduct ‘Ohne gentechnik’ (een stijging van 12% in twee jaar tijd). Aldi eiste onlangs non-GMO eieren en kip van hun leveranciers.

© 2016, GoedGezond.All rights reserved.

www.gmo-compass.org, www.foodnavigator.com, www.eur-lex.europa.eu


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!