Welke probiotica herstellen de lekkende darm (leaky gut)?

OEDGEZOND.INFO

Een lekkende darm (leaky gut) staat in verband met ontstekingsaandoeningen, auto immuunziekten, huid- en darmproblemen. Probiotica voorkomen een lekkende darm, en als er al sprake van een lekkende darm is, ondersteunen ze het herstel van de darmwand. Maar welke probiotica neem je dan?

We kunnen invloed uitoefenen op de gezondheid van de darmen door gefermenteerde voeding eten en een goed probiotica supplement te nemen.

Lekkende darm in een notendop

Bij een lekkende darm vindt er lekkage van de darmwand plaats, doordat de darmwand zijn integriteit verliest.  De darmwand beschermt tegen toxinen, antigenen en ongewenste bacteriën. De erkenning van de links tussen de verstoorde barrièrefunctie en de ontwikkeling van auto immuun- en ontstekingsziekten neemt toe. Als het darmslijmvlies van de darmwand zwak wordt of onderontwikkeld is kunnen indringers makkelijk door de darmwand passeren en in de bloedbaan belanden. Mensen met een lekkende darm zijn gevoelig voor gluten en mogelijk ook voor andere proteïnen uit bepaalde granen. Meer info over lekkende darm

Oorzaken lekkende darm

Er zijn veel factoren die kunnen bijdragen aan dit mechanisme, zoals: bewerkte voeding, onvoldoende verse groenten en fruit, veel graanconsumptie en het gebruik van de verkeerde oliën, infecties, te weinig maagzuur, giffen, alcohol, medicijnen, candida infectie, bacterieovergroei en gunstige darmbacteriën die in de minderheid zijn.


Van bepaalde voedingsadditieven is bekend dat ze een lekkende darm en darmontsteking veroorzaken ( E433, E466 en deze 7 additieven)


Ook borstvoeding speelt een rol: borstvoeding bevordert de dichtheid van luminale laag van de darmwand. Stress en leeftijd dragen ook bij.


Welke probiotica komt goed uit de testen?


Leaky gut: chaos

Je begrijpt dat het chaos betekent wanneer allerlei toxinen, bacteriën en onverteerde voedseldelen via de tight junctions (smalle kanalen tussen de cellen van de darmwand) passeren en de bloedbaan in komen. Het immuunsysteem ziet al deze indringers als pathogenen en start een immuunrespons om ze aan te vallen. Hierdoor neemt ontsteking in het lichaam toe, en allerlei condities als astma, voedselallergieën – en overgevoeligheden, omgevingsallergieën, en auto immune condities krijgen toegang.

Wat is de rol van probiotica bij het helen van een lekkende darm?

Meer dan 80% van ons immuunsysteem is in de darmen gelegen, waar vele miljarden micro-organismen leven. Immuun regulatie in de darmen hangt af van de gezonde darmbacteriën. Probiotica beschermen het darmslijmvlies en darmwand voor schade. Naast probiotica neem je voeding die de darmwand herstelt. Topvoeding om lekkende darm te herstellen smoothies die lekkende darm helen

Documentatie geeft aan dat probiotica


Ontsteking in de darmen opheffen (Lactobacillus salivarius, L. reuteri, L. casei)


Functie van het darmslijmvlies normaliseren (Lactobacillus casei, VSL#3; bifido- en melkzuurbacteriën)


Overgevoelige reacties verminderen (Bifidobacteria)


Kans op infecties verkleinen en ontwikkeling van immuunsysteem ondersteunen (bifidobacteria en lactobacilli)


Bacteriën en virussen inefficiënt maken (L. ramnhosus)


Blokkade van de galwegen voorkomen. Een blokkade van de galwegen staat in verband met het falen van de darmwand functie (lactobaccilus plantarum)


Lekkende darm en kinderen

Ook kinderen zijn vatbaar voor een lekkende darm. Een recente Deense studie onderzocht kinderen met auto immuungerelateerde huidproblemen, die tevens symptomen van gastrointestinale abnormaliteiten vertoonden. De onderzoekers bekeken de mogelijkheid van probiotica om de darmwand te stabiliseren en te herstellen. De kinderen met dermatitis kregen 6 weken probiotica, wat het gastrointestinale ongemak verminderde en de darmwand stabiliseerde. (Lactobacilli; Lactobacillus rhamnosus en L reuteri)

© 2016, GoedGezond.All rights reserved.


Bronnen:
Int J Food Microbiol. 1998 May 26;41(2):85-101
Gastroenterology. 2002 Jan;122(1):44-54.
PLoS One. 2013; 8(9): e74026
APMIS. 2011 Jan;119(1):49-56. doi: 10.1111/j.1600-0463.2010.02691.
Curr Opin Infect Dis. 2002 Oct;15(5):501-6.
Applied Microbiology.DOI: 10.1111/j.1472-765X.2005.01800.x
Braz J Infect Dis. 2012 Mar-Apr;16(2):129-35.
Clin Exp Immunol. 2010 Jun; 160(3): 295–304. doi:  10.1111/j.1365-2249.2010.04109.x

Antonie van Leeuwenhoek. , Volume 70, Issue 2, pp 347-358
Gastroenterology.DOI: http://dx.doi.org/10.1053/gast.2001.27224
Journal of Pediatrics.DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jpeds.2004.06.068


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!