Griep verkorten doe je met deze antivirale voeding

griep verkorten met antivirale voeding

Griep en verkoudheid verkorten, hoe doe je dat? Natuurlijk met krachtige antivirale voeding en kruiden. Die houden griep en verkoudheid weg en gelijktijdig verbeteren ze je immuunsysteem. Zowel op de korte als op de lange termijn.

Met onderstaande middelen kun je griep verkorten.  En wat ze ook doen: ze verbeteren je gezondheid en weerstand het hele jaar door.

Vlierbes (gewone, Sambuca nigra, elderberry)

Versterkte immuunrespons tegen virale infecties
Dit is een van de oudste natuurlijke remedies die er bestaan. Vlier wordt ook gebruikt in siropen die voor griep en verkoudheid worden gebruikt. Logisch, want vlier kan goed griep en verkoudheid verkorten. Het zwarte besje heeft bewezen dat het de immuunrespons tegen virale infecties versterkt. Ook verkort het de duur van kou- en griepsymptomen met meer dan de helft!

Flavonoïden en anthocyaninen
Vlierbes extract bevat flavonoïden die zich binden aan virusdeeltjes, en het virus uitschakelen. Tevens bevat vlierbes veel anthocyaninen. De bes is werkzaam gebleken bij griep, maar ook bij herpes simplex (genitale herpes en koortslip). De flavonoïden beschermen ook de lichaamscellen. Ook zorgen vlierbessen voor een toename van lymfocyten, die belangrijk voor het immuunsysteem zijn. Journal of International Medical Research (2004) concludeerde dat “vlierbesextract een efficiënte, veilige en goedkope behandeling tegen griep biedt”. Patiënten uit de studie kregen dagelijks 15 ml vlierbessiroop, vier keer per dag. (1, 2 ) Griep verkorten: neem dus zeker de vlierbes!

Vlierbes kan gebruikt worden in siroop, tinctuur en extract.
Besjes moeten eerst gekookt worden, in rauwe vorm bevatten ze een stof die op cyanide lijkt. Bij reumatoïde artritis of lupus moet men eerst overleggen met de arts.

Vlierbessen siroop maken

  • Je neemt: 1 kop verse vlierbessen, 3 koppen water, een kop honing, kaneel.
  •  Je doet: de bessen in een pan en brengt ze aan de kook. Doe de kaneel erbij. Laat het 3 kwartier zachtjes pruttelen en plet vervolgens de bessen.
  • Hierna zeef je ze, je doet ze samen met de honing in een pot en mengt het tot het een glad geheel is. Het kan minimaal een maand in de diepvries bewaard worden.

Vlierbes tinctuur maken
Ben je ervan overtuigd dat vlierbes griep kan verkorten? Maak een tinctuur. Hier heb je 100 proof Wodka voor nodig, zoals van Smirnoff. Deze is uitermate geschikt om tinctuur mee te maken, omdat het 50% water en 50% alcohol is; een standaard oplossing. Maar 80-90 proof kan ook (40-50%).

  • Je neemt: een pot van ongeveer een liter, 1 kop vlierbessen gedroogd of vers, 1/5 kop honing. (Eventueel kan je kruiden toevoegen zoals kaneel, gember, en vlierbloemen).
  •  Vervolgens: je vult de pot voor de helft met gedroogde vlierbes (of voor 2/3 met verse vlierbes) en voegt de extra kruiden toe. Als je wilt kun je er nog honing aan toevoegen. Vul de pot met honing en laat nog een beetje ruimte over.
  •  En dan: sluit de pot af, zet er een datum op, schudt het en zet het op een koele donkere plek. Schudt de pot elke dag. Geef het minimaal 4 weken de kans om te trekken. Wanneer er alcohol verdampt is, kun je tussendoor wat bijvullen. Zeef vervolgens de bessen eruit en doe de tinctuur in een donkere fles.

Extractie kan ook in appelazijn, in plaats van in alcohol. Twee druppels tinctuur staan ongeveer gelijk aan een kopje thee.

Hoe gebruik je het? Je kunt hier elke ochtend een kwart theelepel van nemen. Wanneer je een griep of verkoudheid voelt aankomen, neem je dit een paar keer per dag.

 


Ook makkelijk: maak je eigen antigriep-thee!


Olijfblad extract

Oleuropeïne

Je wilt griep en verkoudheid verkorten, maar denkt waarschijnlijk eerder aan echinacea dan aan de olijf. Niet doen! Want met olijfblad extract maak je een goede keuze. Die bevat oleuropeïne (een polyfenol). Deze heeft een hoogst anti-oxidatieve en ontstekingsremmende werking en verlaagt de bloeddruk. Ook brengt het cholesterol in balans. Oleuropeïne is een van de belangrijke ingrediënten voor de gezondheid, samen met oleocanthal. Dit is vrij bekend, maar minder bekend is de antivirale werking van oleuropeïne. Het is getest bij veel griepvarianten en voorkomt dat virussen in gezonde cellen kunnen binnendringen, door virale enzymen te blokkeren. (3) Olijfolie extract is in diverse gezondheidswinkels te koop.

Theeplant

griep en verkoudheid verkorten
Griep verkorten? Drink veel thee!

Van Camellia sinensis wordt witte, groene en zwarte thee gemaakt. Camellia sinensis bevat hoge concentraties van flavonoïden (catechinen) die bekend zijn om hun anti-oxidant eigenschappen, met name met betrekking tot de vaten. Om griep en verkoudheid te verkorten is dit erg geschikt. Epigallocatechine (EGC), epicatechine gallaat (ECG) en epigallocatechine gallaat (EGCG) verhinderen de ingang van bepaalde virussen in gezonde weefsels. Deze 3 bestanddelen zijn getest en effectief gebleken tegen griep, HIV, herpes simplex en hepatitis B. (4) * Matcha thee bevat 2 tot 3x zoveel EGCG’s

Verse knoflook

Vermindert kans op verkoudheid met 64%

Knoflook is een van de kruiden die je altijd in je keuken zou moeten hebben. Het is een van de nuttigste en krachtigste remedies die de natuur te bieden heeft. Als je geïnteresseerd bent in meer informatie, dan lees je dat in dit artikel. Niet alleen kan knoflook griep verkorten. Knoflook vermindert ook de kans op een virale verkoudheid met 64%. Maar eet het dan wel regelmatig. Als de kou al toegeslagen heeft, verkort het de duur en vermindert het de symptomen met 70%.

Allicine
Waarom kan knoflook griep en verkoudheid verkorten? Dit is te danken aan de hoge concentratie allicine, een organosulfur die het kruid de sterke geur geeft. Behalve dat het effectief tegen het rhinovirus is (de meest voorkomende vorm van verkoudheid), remt het ook diverse vormen van griep, herpes simplex I en II, virale ontsteking van het mondslijmvlies en cytomegalovirus. Allicine zit alleen in verse knoflook en komt vrij wanneer er bepaalde schade ontstaat (hakken, snijden etc). Eenmaal vrijgekomen, breekt allicine snel af in andere zwavelcomponenten. Dus andere vormen van knoflook hebben niet hetzelfde effect. (5)

Shiitake

De krachtigste

Alle eetbare paddenstoelen bevatten antivirale bestanddelen, maar shiitake (Lentinula edodes) is de krachtigste. De paddenstoel bevat minstens 11 verschillende chemicaliën die virale replicatie tegengaan en het immuunsysteem stimuleren. Soms pakken ze virale stoffen compleet in om ze soepel uit het lichaam te verwijderen. Paddenstoelen creëren alkaliniteit, wat een vijandige omgeving betekent voor virussen. Griep verkorten met het krachtigste middel, dan neem je deze paddenstoel.

Vitamine D

En alsof dat nog niet genoeg is: shiitake paddenstoelen hebben iets bijzonders. Na blootstelling aan zonlicht maken ze hun eigen vitamine D aan. Dit slaan ze op. Een prima middel dus ook om je vitamine D gehalte op peil te houden. Je kunt ze kopen als paddenstoel of in extractvorm, ook kun je ze zelf kweken. (6)

Zoethout

Drievoudige werking
Een apart en niet voor de hand liggend middel om griep te verkorten. Zoethout extract (Glycyrrhhiza glabra) is ook sterk antiviraal en getest bij SARS, HIV, AIDS en bij zowel chronische als acute hepatitis. In het geval van SARS overtrof zoethout zelfs de hoogst aanbevolen farmaceutische middelen die speciaal voor de ziekte ontworpen waren. De antivirale werking van glycyrrhizine is drievoudig: het voorkomt dat virusdeeltjes zich aan gezonde cellen hechten en binnendringen. Ook remt het de replicatie van virussen die reeds in het celmembraan gedrongen zijn.

Glycyrrhizine is erg krachtig en overleg met de arts is raadzaam, zeker wanneer je andere medicatie gebruikt. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven moeten glycyrrhizine vermijden. Het mag niet in overdreven mate gebruikt worden, en ook niet op een langere termijn. (7)

Pau d’arco

Hoge concentraties quinoïden
Pau d’arco (handroanthus impetiginosa) groeit en Centaal en Zuid Amerika. De binnenkant van de schors wordt traditioneel gebruikt als natuurlijke remedie bij virale infecties aan de luchtwegen. Voor het verkorten van griep en verkoudheid is het dan ook echt een krachtig middel. De schors heeft een hoge concentratie quinoïden, met name lapachol; deze remmen virale replicatie af van verkoudheids-, griepvirussen, herpes simplex I en II, polymyelitis, virale stomatitis (mondontsteking).

Thee
Van de schors wordt meestal thee gemaakt, maar de smaak is bitter. In capsulevorm is lapacho smakelijker, maar mogelijk minder krachtig als de thee. Ook bij dit kruid is overleg met een professional wenselijk, vooral in geval van andere medicatie, en is het niet geschikt bij borstvoeding en voor zwangere vrouwen. Het kruid is giftig voor foetussen, baby’s en kleine kinderen. (9,)

Astragalus

Een veelgeprezen kruid in de Chinese geneeskunde. Omdat astragalus (vlezige hokjespeul) je immuunsysteem versterkt, zal dit zeker de griep verkorten. Je zou dan elke ochtend 250 mg tot 500 mg moeten nemen, drie keer per week. Wanneer je koorts hebt, moet je de plant vermijden. (10)

Ginseng

Ook Ginseng gaat je griep verkorten. En als de griep al is ingetreden wordt het virus door ginseng effectief behandelt. Niet alleen preventief bij griep, maar ook bij respiratoire virussen (longen, luchtwegen).  (11)

Bessen

Bessen bevatten eveneens enorm veel flavonoïden met een antivirale werking. Bessen (en druiven) bevatten natuurlijk resveratrol. Deze stof blijkt de replicatie van het griepvirus en respiratoire virussen tegen te gaan. Niet alleen kunnen bessen griep en verkoudheid verkorten. De voordelen gaan namelijk verder. Ze helpen het lichaam ook om de natuurlijke detoxificatie enzymen te activeren. Hiernaast bemoeilijken ze de groei van kankercellen en verminderen ze ontsteking. Last but not least: ze houden de bloeddruk gezond.(12)


1. J Int Med Res. 2004 Mar-Apr;32(2):132-40.
2. www.umm.edu
3. Sci Pharm. 2010 Jun 30; 78(2): 133–154. doi:  10.3797
4. J Am Coll Nutr. DOI:10.1080/07315724.2007.10719634

5. Clin Nutr. 2012 Jun;31(3):337-44. doi: 10.1016
6. Curr Med Chem. 2010;17(22):2419-30.
7. Pharmacologyonline2: 10321038 (2011)
8. www.webmd.com
9. Nutrition Review
10. www.sciencedaily.com
11. Mini Rev Med Chem 2008;8:1106-1133.
12. Biochem Soc Trans 2010;38:50-53.