Nieuws

Cholesterol en eieren verhogen risico op hartaandoening niet

Share Button

Het risico op een hartaandoening wordt niet verhoogd door cholesterol uit voeding en eieren, zelfs niet bij mensen die hier genetisch ontvankelijk voor zijn. Een ei per dag geeft geen problemen meldt American Journal of Clinical Nutrition.

ei

Een nieuwe studie van de University of Eastern Finland toont dat een relatief hoge inname van cholesterol, of de consumptie van een ei per dag, niet in verband staan met een verhoogd risico op een hartaandoening. Ook werd dit verband niet gevonden bij APOE4 (apolipoproteïne E) genotypen. In Finland komt APOE4 allele exceptioneel veel voor (bij ongeveer eenderde van de bevolking).

Voor de studie werden de voedingsgewoonten van 1032 gezonde mannen tussen de 42 en 60 jaar onderzocht en 21 jaar gevolgd.

Een hoge inname van cholesterol bleek niet in verband te staan met een hogere kans op coronaire hartaandoeningen, ook niet bij de dragers van APOE4. De consumptie van eieren, een bron van cholesterol, stond hier evenmin mee in verband. Ook was er geen link tussen cholesterol, eieren en aderverkalking.

American Journal of Clinical Nutrition


ei2

Wist je dat eieren kilokillers zijn?


Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.