Cholesterol en eieren verhogen risico op hartaandoening niet

Het risico op een hartaandoening wordt niet verhoogd door cholesterol uit voeding en eieren, zelfs niet bij mensen die hier genetisch ontvankelijk voor zijn. Een ei per dag geeft geen problemen meldt American Journal of Clinical Nutrition.

Een nieuwe studie van de University of Eastern Finland toont dat een relatief hoge inname van cholesterol, of de consumptie van een ei per dag, niet in verband staan met een verhoogd risico op een hartaandoening. Ook werd dit verband niet gevonden bij APOE4 (apolipoproteïne E) genotypen. In Finland komt APOE4 allele exceptioneel veel voor (bij ongeveer eenderde van de bevolking).

Voor de studie werden de voedingsgewoonten van 1032 gezonde mannen tussen de 42 en 60 jaar onderzocht en 21 jaar gevolgd.

Een hoge inname van cholesterol bleek niet in verband te staan met een hogere kans op coronaire hartaandoeningen, ook niet bij de dragers van APOE4. De consumptie van eieren, een bron van cholesterol, stond hier evenmin mee in verband. Ook was er geen link tussen cholesterol, eieren en aderverkalking.

American Journal of Clinical Nutrition


Wist je dat eieren kilokillers zijn?