Deze probiotica blijken veelbelovend bij depressie

De inzet van probiotica bij depressie is veelbelovend. Een publicatie in Nutrition meldt dat een 8-weekse inname van 3 probioticastrengen,  ernstige depressie aanzienlijk verminderde. Ook zwakte ontsteking af -die samengaat met de symptomen van depressie- en werd de stofwisseling positief beïnvloedt.

Nutrition publiceerde de studie eind 2015.

Er zijn boeiende punten aan deze studie. Het is de eerste studie naar de effecten van probiotica bij mensen met een ernstige depressie, waarbij ook special gekeken is naar biomarkers van ontsteking die samenhangen met de depressieve symptomen.


De drie strengen werden in capsulevorm gebruikt en waren Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei en Bifidobacterium bifidum, twee miljoen units van elk.


Effect probiotica, gelijkend op SSRI’s

Serum glucose en andere maatstaven van het metabolisme werden gemeten, alsmede C-reactief proteïne (acutefase-eiwit die op ontsteking wijst). Ook werd er gekeken naar stress signalering in het lichaam en de toename van de transformatie van aminozuur tryptofaan naar serotonine in het brein. 

Probiotica zijn anti-ontstekingsmicroben die de darmflora op een positieve manier beïnvloeden.

Wat betreft anti-ontstekingscapaciteiten en de serotoninecapaciteit hebben probiotica enig effect, gelijkend op SSRI’s. Tot dusver is er geen literatuur die de bijwerkingen van probiotica beschrijft, zoals SSRI’s die geven (serotonine syndroom, angst, toename van zelfmoordgedachten) of die de onaangename symptomen melden, die SSRI’s geven wanneer men stopt.

De uitkomsten van de effecten van probiotica op depressie

Na 8 weken inname waren de depressiescores aanzienlijk verminderd in de probioticagroep, vergeleken met de placebogroep. Ook werden lagere insulinespiegels en minder C-reactief proteïnen gemeten, terwijl voeding en gewicht niet veranderd waren. Dit duidt erop dat de gebruikte probiotica het metabolisme positief beïnvloeden, dat ze ontsteking verlagen, en ook de symptomen van depressie verminderen.

Wat aan de studie ontbrak, was de melding of de patiënten gelijktijdig ook een andere behandeling volgden, zoals psychotherapie of medicatie. Ook werd er geen melding gemaakt van aanwezigheid/afwezigheid van bijwerkingen. Maar het verschil tussen de probiotica- en placebogroep was meer dan 90%.

Eerdere studies toonden een angstremmend effect van probiotica aan en een vermindering van negatief denken.

Waardevol, ook bij het prikkelbare darmsyndroom

De studie-uitkomsten impliceren dat probiotica in de toekomst een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de behandeling van mentale aandoeningen. Zo ervaren bijvoorbeeld veel mensen met het prikkelbare darmsyndroom ook angst en depressie, en het bewijs voor behandeling van PDS met probiotica is groot. De drie strengen die in deze studie gebruikt werden worden ook in formules tegen PDS gebruikt.

Misschien gaan we nog horen over studies waarin probiotica gecombineerd worden met vezels, of met een FODMAP dieet (een speciaal dieet dat pathogene strengen doodt, terwijl de inname van probiotica de ‘gaten’ vult met vriendelijke darmbacteriën); dit zou zeker interessant zijn.

© 2016, GoedGezond.All rights reserved.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!