Gastblog sportcoach: 5 Belangrijkste inzichten van cursisten tijdens gewichtsverliesprogramma

Vandaag hebben we een gastblog van ervaren sportcoach Anneke Kroodsma, die ‘Anneke’s lifestyle Studio’ runt in het Noorden van het land. Anneke combineert in haar studio het geven van sportbegeleiding met nuttige informatie over voeding. In deze blog vertelt ze over de 5 veelvoorkomende inzichten die haar cursisten tijdens het begeleidingsproces krijgen. Leuk en inspirerend!

Inzichten die je krijgt als je je verdiept in gezond afvallen

Afslankclubs, slankgroepjes, afslankmiddelen, slank artikelen… Op facebook, in tijdschriften en kranten worden we er ieder jaar in januari weer mee bedolven.

Veel mensen sluiten zich ergens aan maar er zijn ook veel mensen die roepen dat ze het inmiddels allemaal wel weten.

Hier, in het hoge noorden van Friesland, is een groep gevestigd die zich ” Gezond en effectief afvallen” noemt. Als initiatiefneemster van deze groep combineer ik sporten in groepslessen met het geven van nuttige informatie over voeding.

We weten allemaal dat chips niet zo best is maar vaak weten we niet hoe we een etiket moeten snappen, dat er producten zijn zoals houmous en avocado’s en dat onze maaltijden volledig moeten zijn.

In het noorden van Nederland is het een plattelandsbevolking die nog veel in een traditioneel eetpatroon zitten. Dit betekent vaak aardappelen, brood met kaas en yoghurt.

Het zijn gezinnen die graag “gewoon” willen eten zonder teveel poespas en vreemde ingrediënten. Mannen en kinderen binnen het gezin willen het eten nog wel eens bepalen omdat ze een stevige pot willen hebben wat vooral lekker is en snel gemaakt moet zijn. Ze zijn gewend geraakt aan bijv. E 621 en suiker. Met de gezonde ingrediënten zijn ze niet zo bekend en dan is de uitdrukking “wat een boer niet kent dat eet hij niet” wel van toepassing!

Ook deze vrouwen menen vaak wel te weten hoe ze gewicht moeten verliezen en toch lukt het ze niet. Ze willen wel afvallen maar toch liever niet het eetpatroon van het gezin teveel omgooien. Een uitdaging voor mij, maar het lukt vaak wel!

Dit zijn de grootste inzichten die de deelnemers van deze cursus hebben verworven.

1) De rol van het ontbijt.

Deelnemers verbaasden zich vaak over de rust die ze in hun lichaam ervaarden, als ze s’ ochtends volledig (met de drie macro ingrediënten) en gezond ontbeten. Ze hadden om 10.00u ineens geen grote behoefte om iets te eten en ze voelden zich helderder tot 12.00u. Het ontbijt stond vaak ondergeschikt aan de drukte die er s’ochtends in een gezin kan zijn of het geen zin hebben in een ontbijt, dat kon later ook nog wel. Ze zagen en wisten het nut gewoon niet van een goed ontbijt.

2) Bewustwording over de rol van groente en fruit.

Deelnemers dachten vaak dat ze wel regelmatig fruit kregen en ze aten keurig groente bij het warme eten. Echter bij het opschrijven van hun voeding in voedingsdagboekjes, kwamen ze erachter dat ze bijna nooit fruit aten en groente had eigenlijk een ondergeschikte rol in hun dagelijkse eten. Tijdens de cursus werd de deelnemers gevraagd om aan elke maaltijd iets van groente toe te voegen en tussendoor-momenten ook te gebruiken voor fruit, noten en groente. En dat bleek maar lastig te zijn.

Wat moesten ze dan toch steeds doen met groente, want vaak kwamen ze eerst niet verder dan een schijfje komkommer op de kaas, of de appel als fruit. Het supergoede gevolg van het eten van meer fruit en groente is dat de deelnemers zich veel fitter gingen voelen, hun darmen beginnen anders te werken, en het grappige is, doordat zo zoveel goeds moesten eten, was er bijna geen ruimte om nog koekjes e.d. te eten.

3) Bewustwording van aanwezigheid suiker en E-nummers.

De deelnemers dachten vaak dat ze niet veel suiker kregen, want ze hadden al geen suiker in de thee en koffie en ze voegden alleen nog suiker toe aan het koken van bijvoorbeeld de wortels dus dat deden ze nog niet zo gek. Echter, tijdens de cursus kregen de deelnemers een lijst met schuilnamen voor suiker en voor E 621 en werd ze uitgelegd hoe je een etiket moest snappen en lezen. Daardoor kregen ze het verbluffende inzicht dat er suiker in heel veel meer producten zaten dan ze ooit vermoedden. Ook de aanwezigheid van E-nummers (die niet allemaal slecht zijn) maakte hun vertrouwde producten tot een vreemde mix van ingrediënten die ze niet begrepen.

Dit had tot gevolg dat ze veel meer tijd kwijt waren om boodschappen te halen, want elk product werd omgedraaid om het etiket te lezen. Maar het leerde de deelnemers welke keus ze konden maken bij het kopen van een product en dat ze veel producten in de schappen konden laten liggen omdat ze niet gezond genoeg waren. Dit gaf hen dus het inzicht om een product “te lezen” en iets anders te kiezen.

4) Kwaliteit en kwantiteit van voeding.

Vaak dachten de deelnemers dat ze goed aten, de hele dag door wel wat, ’s ochtends ontbijten, ’s middags lunchen en ’s avonds een goede warme maaltijd (met sausjes), tussendoor de beroemde ontbijtkoek of indische cake en oke, ook wel eens een lekkere koek en s’ avonds is het vaak wel moeilijk. Dan is er behoefte aan wat lekkers!

Tijdens de cursus kregen ze echter het inzicht dat ze overdag te weinig aten en dat het accent van het eten in de avonduren lag. En dat, terwijl ze overdag toch vooral hun voeding nodig hadden en dat ze hun dag soms heel vroeg al begonnen. Ook bleek vaak dat hun maaltijden uit overwegend koolhydraten bestonden en vrijwel geen vetten en beperkt eiwitten. De maaltijden waren uit balans, eenzijdig en te pover. Na dit inzicht zag je de deelnemers beter gingen eten, ze voegden meer (groenten, vetten, eiwitten en vocht) aan hun maaltijden toe en ze voelden zich verzadigd, energiek en sterk.

5) Sporten is vreselijk, iets voor strakke pakjes en om moe van te worden, “Ik kan dat vast niet.”

Hoewel afvallen voor een groot deel door je voeding bepaald kan worden, voegt bewegen toch een essentiële factor toe. De deelnemers die zich aanmeldden voor de cursus zagen als groot voordeel dat ze bij het volgen van de cursus direct konden sporten hoewel ze daar (niet allemaal) vreselijk tegenop zagen. Het gezweet, je a- ritmisch voelen, je hart wat bijna uit je longen barst van inspanning, al moe zijn na een paar minuten, echt vreselijk, daar konden ze als een berg tegenop zien.

Maar wat is ze dat meegevallen! Ze begonnen vaak met bewegen en uiteindelijk werd dat sporten, oftewel bewust inspannen, de max zoeken, belangrijk spierweefsel creëren, binnen hun mogelijkheden, maar met resultaat. Ook konden ze door hun instructeur en personal trainer leren effectief te bewegen, te bewegen met kwaliteit, waardoor ze veel meer uit hun beweging haalden, denk aan range of motion, houding, diepte en correcte uitvoeringen.

Ze leerden ook dat inspanning, ontspanning met zich meebrengt; het goede gevoel na een training maar ook, ontspanning op het einde van een training door rustig te strekken en te resetten. Ook zijn bv. yoga, en bodybalance prachtige vormen van bewegen die, naast de voeding in balans, ook je energie en je mind in balans brengen. En stress reduceren is ook nog eens een belangrijke factor, als je af wilt vallen.

We denken het dus allemaal wel te weten hoe het zit met gezondheid en gezonde voeding maar er is dus veel verborgen informatie die wij als leek, als klant, als moeder, als druk werkende partner, niet weten. Laat je maar eens voorlichten en er zullen vele “open deuren” voor je open gaan”.

 Anneke Kroodsma/ Anneke’s lifestyle studio