Vetcellen overleven ‘dunne’ cellen

Cellen met een hoge vetinhoud overleven ‘dunne’ cellen, volgens nieuw onderzoek. Dit bevestigt de ‘obesitas paradox’: het verschijnsel waarbij mensen met overgewicht een betere prognose en langere levensduur lijken te hebben dan slanke mensen.

Mensen met overgewicht betere prognose

Deze studie van de Michigan State University kan gevolgen hebben voor mensen, omdat de resultaten een fenomeen bevestigen dat obesitas paradox heet; dit houdt in, dat patiënten met overgewicht en lichte obese patiënten een betere prognose lijken te hebben dan slankere patiënten.

“De obesitas paradox brengt wetenschappers in verwarring. Maar bij gist –een uitstekend model voor studies naar menselijke veroudering- verlengt een toegenomen cellulaire inhoud van triacylglycerol de levensduur”, aldus auteur van de studie Min-Hao Kuo, biochemist en moleculair bioloog.

Kuo en zijn team zijn de eersten die een positieve correlatie laten zien tussen triacylglycerol, inhoud en levensduur. Deze connectie ondersteunt de obesitas paradox theorie.

Triacylglyceride (TAG) is een vet die in alle eukaryote cellen (complexe cellen met celkern; alle mensen, dieren, planten en schimmels hebben eukaryote cellen). Dit type vet slaat overtollige energie op, isoleert en hoopt zich op in antwoord op veel stressoren. Verbazingwekkend echter, is hoe triacylglyceride de levensduur beïnvloedt.

Kuo: “Ons team gebruikte genetische benaderingen om de cellulaire capaciteit van reproductie en degradatie van TAG te manipuleren. Via verfijnde analyses toonden we aan dat dit vet het leven in stand houdt middels een mechanisme die grotendeels onafhankelijk is van andere mechanismen die de levensduur reguleren, zoals gebruikelijk bij zowel gisten als mensen. “

Het eerste dat Kuo deed was het verwijderen van TAG-lipasen –enzymen die de lipide tot kleinere moleculen afbreken voor diverse doeleinden. Nu de gist geen TAG meer kon benutten, hoopte het vet zich binnen de cellen op. Kuo en zijn team boostten vervolgens de productie van vet, door TAG-synthese tot stand te brengen.

Door de afbraak van TAG te blokkeren en de productie te dwingen, worden gistcellen dikker en hebben ze een langere levensduur. Gistcellen die niet in staat zijn om TAG te synthetiseren zijn dun, maar sterven jong.

Ook interessant is, dat de vet- en langlevende gistcellen niet lijken te lijden onder duidelijke groeidefecten. Ze reproduceren goed en hebben een normale weerstand tegen diverse stressfactoren. Calorierestrictie zorgt vaak voor langzame celgroei of voor minder tolerante cellen t.o.v. omgevings-stress.

Michigan State University