Deze 3 warme tonics spoelen toxinen uit lever en nieren

goedgezond

Wanneer je deze 3 warme vloeistoffen regelmatig drinkt, ontgift je lichaam, spoelen toxinen uit lever en nieren en heb je de sleutel naar gewichtsverlies en een algehele betere gezondheid. Althans, volgens dr. Joshua Levitt, naturopathisch arts en gespecialiseerd in de integratieve geneeskunde. We zijn benieuwd!

Tonics die ontgiften van toxinen en lever en nieren reinigen

Amper gewichtsverlies, slecht slapen, energiegebrek
Elke dag brengt weer zijn eigen alarmerende hoeveelheid toxinen. Van BPA tot pesticiden, ons lichaam absorbeert elke dag chemicaliën. En ook als je zo puur mogelijk probeert te leven, zijn er nog de verborgen bronnen van toxinen, soms zelfs in ‘100% natuurlijke’ producten.

Je kunt amper gewicht verliezen, je slaapt slecht, je hebt gebrek aan energie en je voelt je alsof je in een cocon zit. Maar wat kan de boosdoener zijn achter al deze symptomen? Volgens Levitt zijn het vaak de toxinen uit onze voeding en omgeving.

Routinematig detoxen

Routinematig detoxen is cruciaal voor een gezond leven, zegt deze arts. En om ons daar iets bij voor te stellen, is niet al te moeilijk. Progressieve en levensveranderende ziekten zijn het resultaat van een verkeerde balans en gifstoffen. Toxinen zetten enzymen vrij die ernstige neurologische symptomen kunnen veroorzaken, het metabolisme vertragen en het lichaam nog lang na inname beïnvloeden.

Symptomen beginnen meestal met spierpijn, hoofdpijn, depressie, vermoeidheid en onregelmatigheden in de bloedsuiker. Een van de onderliggende oorzaken –giffen- gaat vaak ongemerkt voorbij. Het is belangrijk om het lichaam een handje te helpen bij het kwijtraken van de giffen, je uitscheidingsorganen zo nu en dan een ‘break’ te geven, omdat ze de overbelasting niet altijd evengoed kwijt kunnen.

Deze 3 warme tonics ondersteunen lever, nieren en galblaas.

Paardenbloem tonic detox

Detoxificeert lever en galblaas

Paardenbloem (Taraxacum officinale) wordt wel als een lastig onkruid gezien. Toch is dit nutriëntrijke kruid al eeuwen een bekende remedie voor meerdere condities; in het Westen pas in de 15e eeuw, in de Chinese geneeskunde al eeuwen eerder. De oude Chinezen gebruikten paardenbloem om verschillende maagaandoeningen te behandelen en de melkproductie bij zogende vrouwen op te wekken. Indianen kookten het hele kruid in water en dronken de thee om nierziekten, zwellingen, huidcondities en spijsverteringsproblemen te behandelen. In Europa werd het gebruikt om koorts, zweren, diabetes en diarree te behandelen. Historisch werd paardenbloem vooral als een diureticum bekeken, dat overtollig vocht uit het lichaam spoelt en de lever en galblaas detoxificeert.

Deze tonic kan een paar weken lang 2-4 keer per dag gedronken worden. Zorg ervoor dat de paardenbloem uit een schone omgeving komt.

Ingrediënten

  •  Kwart kop wortel van paardenbloem
  •  Kwart kop geroosterde wortel
  •  Kwart kop paardenbloem blad
  •  Rauwe honing

Zet de kruiden in een pot en voeg hier kokend water aan toe. Vul de pot tot de top. Roer goed en bedek de pot, laat het uren trekken (of een hele nacht). Zeef het vervolgens en warm het weer op, op een laag vuurtje. Voeg dan de honing toe voor de smaak.

Golden detox tonic

Reiniger en stimulant

Deze tonic bevat 4 krachtige ingrediënten die de lever helpen bij de afbraak van ongewenste en giftige chemicaliën, terwijl ze gelijktijdig het immuun- en stofwisselingssysteem stimuleren.

Kurkuma: 5-8x sterker dan vitamine C en E
De tonic bevat kurkuma, een familielid van gember. Kruiden uit deze familie worden al duizenden jaren extensief gebruikt in India en Azië. Documentatie toont dat de oude Polynesiërs kurkuma meenamen toen ze de Stille Oceaan afvoeren naar Hawaii. Het kruid wordt daar nog altijd gebruikt en is bekend als Olena. In India is het gouden kruid lang ‘heilig poeder’ genoemd en ook extensief gebruikt om infecties, wonden en een heel scala aan andere problemen te behandelen. Ooit werd kurkuma gezien als een restant uit een volksverhaal, tegenwoordig is het een kruid waar je niet aan voorbij wilt gaan. Wetenschappers vinden elke keer weer verbazingwekkende antikanker, antivirale en antibiotische eigenschappen van het kruid. Als booster voor het immuunsysteem, is kurkuma maar liefst 5-8x sterker dan vitamine C en E.

Gember, anti-ontsteking en anti spasmodisch
Ook ingrediënt gember kent een medicinaal gebruik van duizenden jaren. Het remt ontstekingen, behandelt maagzweren en heeft antioxidant-activiteiten. Het kan zelfs als pijnstiller gebruikt worden. Gember is dan ook nog een van de best ontgiftende kruiden. Al deze heilzame werkingen zijn waarschijnlijk toe te schrijven aan gingerol, zingerone en shogal, die ontstekingsremmend en anti spasmodisch zijn. Geweldig bij spierpijnen en darmkrampen. Gember ondersteunt de spijsverteringsenzymen die zuren neutraliseren. Ongemakken als winderigheid, gasvorming, opgezette buik, diarree en verstopping kunnen verminderd worden.

De gezondheid bevorderende voordelen van citroen zijn oud nieuws. Al eeuwen is bekend dat citroenen krachtige antibacteriële, antivirale componenten bevatten, die het immuunsysteem boosten. Ze ondersteunen de spijsvertering en lever uitstekend en bevatten citroenzuur, magnesium, bio flavonoïden, vitamine C, pectine, calcium en limoneen.

Cayennepeper, niet alleen pittig qua smaak

Ook cayennepeper is inmiddels (weer) een beroemdheid. Culturen over de hele wereld hebben cayennepeper gebruikt om voeding pittiger te maken, en voor medicinaal gebruik. Deze pepersoort is erg geschikt om pijn plaatselijk te verlichten en dit is te danken aan capsaïcine. Cayenne verwarmt, helpt bij de afbraak van koolhydraten en heeft een krachtige schimmelwerkende werking. Een pittig middeltje dus! (Cayennepeper kan zelfs levensreddend zijn)

Ingrediënten

  •  Halve theelepel kurkuma
  • Halve theelepel poedergember
  •  Halve citroen
  •  Theelepelpuntje cayenne peper
  •  Natuurlijke stevia

Doe de kurkuma en gember in ongeveer 350 ml heet water
Voeg de natuurlijke stevia toe
Doe hier de peper en het citroensap in

Tonic van appelazijn en rauwe honing

Alkaliseert en stimuleert

De traditionele gebruiken van appelazijn zijn ontelbaar. Om er een paar te noemen: het bevordert de spijsvertering, voorkomt griep, vermindert ontsteking, reguleert de pH balans, verlicht allergische symptomen, vermindert misselijkheid en brandend maagzuur en hoort bij detox regimes. En voor de huid: het vermindert acne en verzacht rimpels.

Ongepasteuriseerde en biologische appelazijn heeft zonder twijfel veel te bieden en is een zeer goede toevoeging aan ontgifting, vanwege de enzymen en vitaminen. De zuren binden giffen en helpen het lichaam om ze effectiever te verwijderen. Appelazijn stimuleert de bloedsomloop en verbetert de leverfunctie en –detoxificatie. Het reinigt ook de lymfeklieren voor een optimale lymfecirculatie. Een gezond lymfesysteem vijzelt je energie behoorlijk op en komt de algehele gezondheid merkbaar ten goede, ook bevordert het de verwijdering van toxinen uit cellen.

Dankzij de hedendaagse voeding, hebben veel mensen een te hoog zuurgehalte van het bloed. In zo’n zurige omgeving kunnen ziekten floreren en kan het lichaam ontgiftingsfuncties niet goed uitvoeren. Appelazijn alkaliseert en zo kunnen pathogenen ‘history’ worden en een gezonde orgaanfunctie en vertering behouden ofwel bereikt worden.


“Wat de nieren en blaas niet kunnen uitscheiden, dat moet de darm uitscheiden. Wat deze echter niet kunnen uitscheiden, dat moeten de longen doen. Als alle tezamen niet genoeg giftstoffen kunnen uitscheiden, dan moet de huid inspringen. En als tenslotte de huid niet meer kan uitscheiden, leidt dat tot de dood” (Uitspraak uit de Chinese geneeskunde)


Manuka en boekweit honing
Rauwe honing, veel mensen én experts zweren erbij. We kennen honing vooral vanwege de antibacteriële eigenschappen, die bij Manuka honing het sterkst zijn (dankzij methylglyoxal). Donkere honing, zoals boekweit honing, bevat de meeste antioxidanten. Volgens sommige onderzoeken is het bloed alkalischer, 45 minuten na het eten van rauwe honing. Honing geeft ook directe energie aan het lichaam en detoxificeert.

Doe een halve kop appelazijn in een kop warm water, en voeg hier honing aan toe.

Tonics zijn van dr. Joshua Levitt, auteur van ‘The Honey Phenomenon”.

© 2016, GoedGezond.All rights reserved.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!


Share