Nieuws

Chronische ontsteking verhoogt kans op kanker drastisch (500%)

Share Button

Journal Cell Stem Cell publiceerde een studie waaruit blijkt dat chronische ontsteking ernstigere gevolgen heeft dan al gedacht werd. Chronische ontsteking verhoogt de kans op kanker drastisch: om precies te zijn, met 500%.

chronische ziekten

Chronische ontstekingen wereldwijd

Chronische ontstekingen zijn een wereldwijde epidemie. Veel aandoeningen hebben hun wortel in ontsteking; neurologische aandoeningen, darmproblemen, huidproblemen, metabole stoornissen en gewrichtsproblemen. Of het in de directe omgeving is of het jezelf betreft, veel mensen zijn er bekend mee.

Kwart van de wereldbevolking darmontsteking

De studie, uitgevoerd door Duke University, meldt bijvoorbeeld dat chronische ontsteking in de darmen het risico op kanker verhoogt met 500%. Deze toename is te wijten aan microRNA (miR-34a) die kankercellen de kans geeft om zich asymmetrisch te delen.

Studieauteur Xiling Sheng: “Een kwart van de wereldbevolking heeft wel een of andere vorm van darmontsteking. Deze patiënten hebben een aanzienlijk grotere kans op de ontwikkeling van darmkanker, maar het was nooit duidelijk waarom. Nu hebben we de link gevonden.”

Link gevonden

De onderzoekers maakten gebruik van een muismodel om microRNA te verwijderen en onderzochten het effect m.b.t. het kankerrisico. Zonder microRNA groeiden de cellen buitensporig en werden veel tumorachtige structuren gevormd.

Gebaseerd op de studie concludeerden Shen en zijn team dat hoewel miR-34a actief bij kanker is, het waarschijnlijk een ‘good guy’ is. Eenmaal geprikkeld door ontsteking dwingt MiR-34a dwingt het proces van asymmetrische deling, en reguleert op deze manier een normale celpopulatie.

“Normaal gesproken zie je tumors en abnormaal weefsel en neem je aan dat het foute boel is. Maar het blijkt dat deze microRNA’s onder normale omstandigheden gunstig zijn en alleen opduiken als de dingen uit de hand lopen. Als je ze pas in een later stadium van kanker remt, delven ze het onderspit en verergert de kanker,” zegt Shen.

Momenteel onderzoekt Shen en zijn team de behandelingsmogelijkheden en werken ze aan een test die als een waarschuwingssignaal kan fungeren om kanker in een vroeg stadium te signaleren, door verhoogde miR-34a-spiegels te detecteren.

Bron: Cell Stem Cell, 2016. DOI: 10.1016/j.stem.2016.01.006

© 2016, GoedGezond.All rights reserved.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.