1 Glas wortelsap per dag verlaagt kans op borstkanker met 60%

OEDGEZOND.INFO

Dagelijks een glas wortelsap vermindert de kans op borstkanker met 60%, meldt AJCN. Wortelsap verbetert ook de antioxidant status, helpt bij het behoud van een gezond gewicht en beschermt tegen meer!

Hoog caroteengehalte

Tijdens het onderzoek, dat uitgevoerd werd door Breast Cancer Now, werd ontdekt dat vrouwen met een hoog caroteengehalte in het bloed, een behoorlijk verminderd risico op borstkanker hebben. Dit ingrediënt zit in wortelen, en ook in spinazie en rode pepers.

Carotenoïden remmen groei van kankercellen

De carotenoïden verminderden de groei van kankercellen in de borst. Voor het onderzoek vergeleken werden de diëten van 3000 Europese vrouwen met en zonder borstkanker geanalyseerd. Met name alfa-caroteen en beta-caroteen waren effectief.

Gezond gewicht

Onderzoeksleider Richard Berks van BCN zegt dat wortelsap de kans op borstkanker ook verlaagt, doordat het ook helpt bij het behouden van een gezond gewicht. Hij benadrukt wel dat er niet zoiets is als één superfood als het op de borstkankerkans aankomt, en dat men meerdere factoren in acht moet nemen: “Iedereen kan het risico op borstkanker en veel andere ziekten verminderen door het maken van gezonde voedings- en leefstijl keuzes, zoals actief zijn, een gezond gewicht, gevarieerde en uitgebalanceerde voeding en een matige alcoholinname.”  Bron

Wortelsap biedt nog meer bescherming

Uit eerdere studies bleek ook dat wortelsap beschermt tegen (diverse vormen van) kanker. Wat minder bekend is, is dat wortelsap ook beschermt tegen Alzheimer en andere neurodegeneratieve ziekten. Dit –en meer– lees je in: ‘Wat wortels en wortelsap voor je kunnen doen.’

Antioxidant status

Ook zorgt wortelsap voor een toename van de antioxidant status en een afname van lipide peroxidatie bij volwassenen.  De antioxidant status zegt iets over het aantal antioxidanten in het lichaam die beschikbaar zijn om vrije radicalen te neutraliseren.

Het is bekend dat een zittende leefstijl en het eten van geraffineerde koolhydraten, terwijl er te weinig fruit en groenten genuttigd worden, leiden tot obesitas en cardiovasculaire ziekten. Het verband hiertussen is duidelijk, en wortelsap vermindert ook nog cardiovasculaire risico’s. Voor deze effecten dronk men 3 maanden lang een dagelijkse dosis van 465 ml wortelsap. (NJ)

© 2016, GoedGezond.All rights reserved.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!