Dit maakt avocado olie de anti-aging olie bij uitstek

Avocado olie is ‘de nieuwe kokosolie’. De vele vermeldingen op Instagram tonen dat de populariteit van avocado olie snel stijgende is. Vorig jaar was de avocado-ei combinatie op toast een enorme trend. Niet gek, want avocado is eigenlijk een kant-en-klaar pakketje van gezonde vetten en anti-aging nutriënten.

Dus zien we ook legio ideeën voorbij komen om de groene olie te gebruiken voor koken, huid en haren.

De avocado, wat zit erin

Anti-aging complex

Een vijfde deel van een avocado bevat 50 calorieën, en dan heb je ook wat. In dit deel zit 2 gram vezels en 4 gram vet, waarvan 75% enkelvoudig verzadigd is. Avocado’s zijn rijk aan kalium, luteïne en zeaxanthine (ook goed voor de ogen!) en anti-aging vitaminen A, C en E. Om terug te komen op de gezonde vetten, we weten allemaal dat deze goed zijn voor lichaam en brein. De olie bevat ook het reinigende chlorofyl, wat de vrucht zijn groene kleur geeft. Alle ingrediënten bestrijden vrije radicalen.

Grotere absorptie carotenoïden

Als je avocado of avocado olie toevoegt aan salade en saus, zorgt het voor een grotere absorptie van carotenoïden. Carotenoïden zijn krachtige antioxidanten die niet alleen de kans op allerlei tijdelijke ziekten verminderen, maar ook de kans op chronische ziekten.

Kant-en-klaar pakketje van gezonde vetzuren en antioxidanten

A, C en E gouden combinatie

Een avocado is dus een kant-en-klaar pakketje vol gezonde vetzuren en antioxidanten, ook voor de huid: ze worden direct opgenomen. De pulp van de vrucht is dus prima om op je huid aan te brengen als masker, zonder dat er meer aan toegevoegd hoeft te worden. Zorg dat je huid met lauwwarm water gewassen is, zodat de porieën openstaan: laat het gezicht nog ietwat vochtig, en breng dan de pulp aan. De vitaminen A, C en E zijn een gouden combinatie voor de huid. Het is lichter op de huid dan de olievorm.


In Avocado, kroonjuweel van gezonde voeding’ lees je meer over de exacte inhoud van de avocado en vind je de gezonde feiten vanuit onderzoeken op een rij.


In ‘ Wat wortelsap en wortels voor je doen’ kun je lezen over carotenoïden, luteïne en zeaxanthine en hun effecten op de gezondheid.


Voor gerechten, huid of haren

Avocado olie wordt gemaakt met het vruchtvlees, dat in een centrifuge gedaan wordt. Dit scheidt olie en water van het pulp. De olie komt bovenop te liggen en wordt verwijderd en gefilterd. Voor 250 ml avocado olie zijn 15-20 avocado’s nodig. Je betaalt dus meer voor avocado olie dan voor olijf olie. Bij Pit&Pit betaal je voor 100 ml 5,95 euro, en dan heb je biologische en natuurzuivere olie. Bij Drogisthuis betaal je 8,95 euro voor 250 ml biologische avocado olie.

Bewaren en gebruiken

Je kunt een food grade olie ook prima voor de huid of haren gebruiken. Een geopende fles kun je ongeveer 6 maanden bewaren, op een donkere koele plek. De temperatuur in de badkamer kan misschien wat te warm zijn, dus wil je de olie voor huid en haren gebruiken, dan kun je een kleine hoeveelheid overgieten voor badkamergebruik. De olie is een beetje vettig en zwaar op de huid. Qua smaak is hij neutraler dan olijfolie, vooral wanneer het gebruikt wordt om te koken. Koken met avocado olie doe je op medium vuur; je kunt er dus mee bakken en sauteren.

Je kunt de olie in plaats van boter gebruiken. Een goede kwaliteit extra virgin avocado olie smaakt bijvoorbeeld heerlijk op toast. Het is een perfecte olie om te wokken en om als saladedressing te gebruiken. Zelfgemaakte mayonaise komt door avocado olie heel goed tot zijn recht en ook als marinade voor kip is het heerlijk.

Wat is het verschil tussen avocado en -de andere topper:- olijfolie ?

  • Avocado olie heeft vrijwel identieke hoeveelheden enkelvoudige onverzadigde vetzuren als olijfolie, maar bevat meer meervoudige onverzadigde vetzuren (1.9 gram per eetlepel versus 1.4 gram per eetlepel bij olijfolie).
  • Avocado olie bevat minder verzadigd vet dan olijfolie (1.6 gram per eetlepel versus 1.9 gram per eetlepel)
  • Avocado olie heeft een hoger verhittingspunt dan olijfolie en maakt het iets geschikter voor koken (520 graden versus 420 graden)

Voor neuroloog Perlmutter hoort avocado bij de Top 3 voeding tegen Alzheimer en is het topvoeding voor het brein

Avocado olie maakt jonger, zowel van binnen als van buiten.

© 2016, GoedGezond.All rights reserved.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!