Obesitas verandert brein van jonge obese mensen

OEDGEZOND.INFO

Jonge obese mensen hebben volgens een nieuwe studie meer kans op achteruitgang van het brein. Obesitas (en ook overgewicht) heeft nogal een effect op het geheugen en verandert breinfunctie, volume en structuur.

Slechter episodisch geheugen door obesitas

Volgens onderzoek van de University of Cambridge Department of Psychology hebben jong volwassenen met overgewicht een slechter episodisch geheugen, dit is het vermogen om gebeurtenissen uit het verleden te herinneren, dan mensen met een normaal gewicht. De studie leidt tot een beter inzicht in de link tussen overeten en geheugen.

Veranderingen in breinfunctie- en structuur

Uit dit nieuwe onderzoek dat eind februari online gepubliceerd is (pdf) blijkt tevens dat overtollig lichaamsgewicht de aanzet geeft in veranderingen van breinfunctie en –structuur en het vermogen om bepaalde taken goed uit te voeren.

Hoe obesitas het geheugen aantast

Obesitas heeft nadelig effect op de hippocampus

Het is bekend dat obesitas druk op de gewrichten, het hart en andere organen legt, maar helaas leidt het ook tot abnormaliteiten in de functie van de hippocampus. De hippocampus reguleert onder andere emotie en geheugen.

Door veranderingen juist meer overeet-gedrag

Te veel vetrijke voeding bevordert veranderingen in de hippocampus. Wanneer er in dit hersengedeelte veranderingen plaatsvinden wordt overeten juist bevordert en is het lastiger om gedachten aan voeding te onderdrukken. Dit cyclische effect leidt tot nog meer gewichtstoename.

Taken van de hippocampus:

  • Opslaan nieuwe herinnering
  • Terughalen gebeurtenissen uit het (recent) verleden
  • Ruimtelijke navigatie en oriëntatie
  • Verlagen van de cortisolspiegel (stressreductie)

Obese mensen hebben minder hersenmassa

Uit een andere studie van de University of California bleek eerder dat de hersenen van obese mensen 8% minder hersenweefsel hebben, in vergelijking met mensen met een normaal gewicht. Mensen met overgewicht hadden ook minder hersenweefsel: 4%. De studie belichtte de link tussen obesitas, overgewicht en brein degeneratie. Ook toont onderzoek dat obesitas voor krimping van het brein zorgt, zonder andere bijdragende factoren. Een afname van 2.4% in volume werd waargenomen.

Bronnen: Quarterly Journal of Experimental Psychology, Practical Neurology, Psychcentral

© 2016, GoedGezond.All rights reserved.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!