Fenegriek, verrassend gezond kruid

Als je nog nooit van fenegriek gehoord hebt, ben je vast niet de enige. Dit kruid is niet zo bekend, maar desalniettemin zeer de moeite waard; fenegriek vermindert namelijk zowel interne als uitwendige ontsteking. En dat is nog maar het topje van de ijsberg..

We weten inmiddels wel dat vrijwel alles met ontsteking begint; gezondheids- en huidaandoeningen. En omdat fenegriek ontsteking van binnen en van buiten aanpakt, is het een geweldig kruid.

En fenegriek doet nog meer.

Fenegriek in de keuken
We vinden fenegriek weleens in kaas; het kruid geeft kaas een heerlijke nootachtige smaak. De plant groeit in Noord-Afrika, India en het Midden Oosten en kan een indrukwekkende hoogte bereiken. De zaden zijn klein, plat, geelbruin, scherp en aromatisch. Ze smaken een beetje bitter, net als ahornsiroop of verbrande suiker. De smaak is lekkerder wanneer ermee gekookt wordt. Zaden worden het meest gebruikt, maar het blad kan ook gebruikt worden. Fenegriek wordt meestal in Indiase gerechten gebruikt, zoals in curry gerechten. De bladeren kunnen in salade gebruikt worden, gedroogd of vers. Het is ook geschikt als emulgator en stabilisator.

Je koopt het in een toko, of online.

Welke gezondheidsvoordelen biedt fenegriek?

Zowel fenegriek extract als de essentiële olie bezitten antibacteriële, anti diabetische, antitumor en antioxidant activiteiten. Fenegriek kent een lang geschiedenis als medicinaal kruid.

Wat er zoal in fenegriek zit

Per eetlepel

 • 35.5 calorieën
 • 6.4 gram koolhydraten
 • 2,5 gram proteïnen
 • 0.7 gram vet
 • 2.7 gram vezels
 • 3.7 mg ijzer (ADH 20%)
 • 0.1 mg mangaan (ADH 7%)
 • 0.1 mg koper (ADH 6%)
 • 21 mg magnesium (ADH 5%)
 • 32.6 mg fosfor (ADH 3%)
 • 0.1 mg B6 (ADH 3%)

De meest bewezen voordelen van fenegriek zijn

Verbetering van spijsverteringsproblemen

Een maag die van streek is, verstopping en ontsteking in het maagdarmkanaal; fenegriek brengt verlichting. De water oplosbare vezels verbeteren verstopping. (1) Je kan het bij de voeding betrekken om een ontsteking aan de dikke darm te behandelen.  (2)

Verlaging van cholesterol

Twee keer per dag, 3 maanden lang 2,5 gram fenegriek verlaagde cholesterolspiegels op een natuurlijke manier bij een Indiase studie. Ook de triglyceridewaarden verlaagden, zonder beïnvloeding van het HDL. (2)

Natuurlijke ontstekingsremmer, uitwendig en inwendig

Duizenden jaren geleden werden de medicinale kwaliteiten van de plant ontdekt. Dr. R. Palmquist, arts integratieve geneeskunde, meldt dat het kruid stofwisselingsstoornissen zoals een te hoge bloedsuiker en diabetes behandelt. (3)  Fenegriek lijkt de absorptie van suikers te vertragen en stimuleert de vrijzetting van insuline. Ook verkoelt het ontsteking in het lichaam. International Immunopharmacology publiceerde een onderzoek waarbij de ontstekingsremmende werking op ratten met artritis getest werd en hieruit bleek het kruid ontsteking op krachtige wijze te bestrijden. Ook verbeterde de antioxidant status. (4)

Vermindering van uitwendige ontsteking

Fenegriek wordt ook wel gebruikt in een warme omslag en direct op de huid gebracht. Dit vermindert uitwendige ontsteking en behandelt gezwollen lymfeklieren, spierpijn, wonden, zweren, roos en eczeem. (5) Probeer het eerst op een stukje huid, om er zeker van te zijn dat het niet tot irritaties leidt.

Helpt bij mannenissues
Fenegriek wordt van oudsher gebruikt om kaalheid bij mannen te bestrijden en het libido te verhogen. Fenegriek zorgt voor een toename van seksueel verlangen en is een remedie bij impotentie. Dit bleek toen 60 mannen (tussen de 25-52 jaar) dagelijks 600 mg fenegriekextract kregen voor de duur van 6 weken. Niet alleen nam het libido toe, ook het verlangen naar seks en de eetlust, terwijl de testosteronspiegel normaal bleef. (6)

Bevordert de melkproductie

Fenegriek bevordert de melkproductie omdat het handelt als een galactogoog. Dit stimuleert de melkklieren en vergroot de melkproductie binnen 24 uur. (7, 8, 9, 10) Wel moeten meer studies gedaan worden naar de veiligheid van fenegriek bij borstvoeding.

Bevordert eetlust

Pharmacology Biochemistry, and Behavior onderzocht de effecten van fenegriek zaadextract op het eetgedrag en metabool-endocrien gedrag. Fenegriek bleek de motivatie om te eten en de voedselinname te vergroten. (11)

Verbetert prestaties en uithoudingsvermogen

Journal of Sports Science and Medicine meldt de effecten van fenegriekextract in combinatie met creatine. Getrainde mannen (resistentietraining) die dagelijks 900 mg fenegriekextract en 3.5 gram creatine namen, 4 dagen per week en 8 weken lang bleken een toegenomen spiermassa, drukbank-kracht en beensterkte te hebben. Ook was het effect op de lichaamscompositie positief. (12)

Er kunnen wel eventuele bijwerkingen van fenegriek zijn zoals gasvorming en diarree, Wanneer het direct op de huid wordt aangebracht, kan het voor irritatie zorgen. Voor inname van fenegriek tijdens zwangerschap en borstvoeding is overleg met de arts wenselijk. Fenegriek kan bloedverdunnend werken bij sommige mensen.

© 2016, GoedGezond.All rights reserved.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!