Orale bacterie linkt met (slokdarm) kanker

OEDGEZOND.INFO

De orale bacterie die gingivitis veroorzaakt linkt met de ontwikkeling van slokdarmkanker, meldt Infectious Agents and Cancer. De bacterie komt bij 61% van de patiënten met plaveiselcelcarcinoom voor. De bacterie wordt relateert ook aan mondkanker. Een goede mondhygiëne is van levensbelang.

Gingivitis (tandvleesontsteking) en slokdarmkanker

Tandartsen worden tijdens hun werk regelmatig geconfronteerd met gingivitis; een tandvleesontsteking die veroorzaakt wordt door de bacterie Porphyromonas gingivalis. De studie werd uitgevoerd door de University of Lousiville School of Dentistry en gepubliceerd in Infectious Agents and Cancer. De onderzoekers bestudeerden weefsel van 100 patiënten met plaveiselcelcarcinoom, een vorm van slokdarmkanker.

Ook enzym lysine-gingipain en zijn DNA waren aanwezig in het weefsel van patiënten met kanker, maar niet in gezond weefsel. Ze vonden de bacterie ook in 12% van weefsel in de nabijheid van de kankercellen, terwijl ze de bacterie niet detecteerden in gezond slokdarmweefsel.

Verwijdering van bacterie reduceert aantal slokdarm patiënten

Onderzoeker dr. Huizhi Wang : “Deze bevindingen leveren direct bewijs dat een P. gingivalis ontsteking een nieuwe risicofactor voor slokdarmkanker is, en kan dienen als prognostische biomarker voor dit type kanker. De data impliceren ook-indien ze bevestigd worden- dat verwijdering van een veelvoorkomend pathogeen kan bijdragen aan een reductie van het aantal mensen met slokdarmkanker.”

Simpele behandeling

Dit werpt een licht op een mogelijke oorzaak van slokdarmkanker en als de bevindingen bevestigd worden, kan een simpele behandeling -zoals antibiotica-voor deze vorm van kanker gebruikt worden om de weg te plaveien voor andere therapeutische manieren om P. gingivalis aan te pakken en kankercellen te vernietigen.

Goede orale hygiëne en regelmatig tandartsbezoek kan de kans op slokdarmkanker verminderen.

“Ook tonen de bevindingen dat P. gingivalis het epitheel van de slokdarm aantast bij patiënten, en een link vestigen tussen P. gingivalis-infectie en de progressie van slokdarmkanker. Dit suggereert dat een P. Gingivalis infectie een biomarker voor deze ziekte is. “

Bronnen: UL School of Dentistry , Infectious Agents and Cancer


Hoe voorkom je gingivitis?

Tandartsinformatie meldt hierover het volgende

Er bestaan maar weinig mensen bij wie het gebit volledig verstoken blijft van tandplak. Daarentegen zijn er jaarlijks meer dan genoeg mensen wél de klos: de tandarts moet de tandplak dan handmatig verwijderen. Dat is een basisprocedure die veel mensen aardig wat leed berokkent. Wilt u de vorming van tandplak en het ontstaan van gingivitis maximaal tegengaan, dan kunt u het beste zoete en zure voedingsmiddelen laten staan. Frisdrank is lekker, maar bevat genoeg suiker om menig tand weg te doen rotten en gingivitis te veroorzaken. Bij zure voedingsmiddelen als citroen en sinaasappelsap is het ook oppassen geblazen. U kunt die laatste bijvoorbeeld met een rietje drinken om uw tanden wat te ontzien.

Wat u ook doet, zonder een regelmatige controle loopt u een verhoogd risico op gingivitis. Wees daarom verstandig en omzeil de tandarts niet, zelfs als u hem lang niet zo amicaal vindt als uw overige kennissenkring. Regelmatige controle doet nu eenmaal wonderen voor de gezondheid van uw gebit en helpt gingivitis voorkomen.


Gingivitis vergroot ook de kans op mondkanker (1) en P. gingivitis speelt een rol bij COPD en longaandoeningen. (2)

Een goede mondhygiëne kan ook preventief zijn bij darmkanker

Vorig jaar publiceerde Immunity een studie die aantoonde dat bepaalde mondbacteriën de immuuncellen verhinderen om tumorcellen te elimineren. In dit geval ging het om Fusobacterium nucleatum, die vaak overvloedig aanwezig is in de mond van patiënten met darmkanker. Dit was al bekend, maar de manier waarop was nog nieuw: Fusobacterium nucleatum geeft tumoren een anti-immuun verdedigingsmechanisme, waardoor de anti-tumor immuniteit toeneemt. F. nucleatum veroorzaakt ook complicaties bij zwangerschap en is aangetroffen in infecties en abcessen van longen, lever, milt, bloed en buik. Bij mondinfectie kan de bacterie zich gevaarlijk vermenigvuldigen in vindt er verdere infiltratie in het lichaam plaats, met name in de darmen. Maar de bacterie wordt ook gelinkt aan cervicale-, vaginale,- vulva-, anaal-, en orofarygeale kanker.

Meer hierover in  ‘Een goede mondhygiëne is van levensbelang’ plus tips, waaronder oilpulling voor een gezonde mond.

© 2016, GoedGezond.All rights reserved.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!