‘1 Enkele dosis multivitaminen verbetert stemming binnen een uur’

Een enkele dosis multivitaminen verbetert stemming acuut; binnen een uur, meldde Age. De multi gaf 50+ vrouwen snel een beter humeur. Maar waarom?

1 Dosis multivitaminen- en mineralen, na 1 uur effect

Een enkele dosis multivitaminen- en mineralen verbeterde het humeur bij gezonde 50+ vrouwen al snel, dit meldde een publicatie in Age vorig jaar.

Vrouwen 50+

Aan deze studie uit 2015 deden 76 vrouwen mee (50-75 jaar); in de interventiegroep zaten 39 vrouwen, in de placebogroep 37. Uitsluitingscriteria waren roken, diabetes, cardiovasculaire ziekten, dementie, beroerte, hersenletsel, alcoholmisbruik, angst, depressie en psychische stoornissen en de deelnemers namen geen medicatie en ook geen supplementen met vitamine E, multivitaminen, vitamine B complex, gingko biloba, visolie, st. Janskruid, vier weken voor aanvang van de studie.

Multivitamine met kruiden en probiotica

De interventiegroep kreeg een multivitamine (oraal) met de ADH van vitamine A, B1, B2, B5, B6, B12, C en zink. B3, D3, calcium en magnesium in het supplement zaten onder de ADH. Ook kregen ze 18 kruiden en 3 probioticastrengen. (dit is wat ze kregen)

Een uur na inname werden stemming en cognitie getest middels diverse meetmethoden. De effecten op stemming waren 1 á 2 uur na inname merkbaar, stress was verminderd en men was kalmer. Er werden geen noemenswaardige effecten op angst en cognitie gemeten.

Stress, stemming en tekorten

Er zijn meer studies geweest naar het effect van een multi op stemming en/of cognitie, maar meestal is de studieduur gemiddeld zo’n 4 weken. Deze studie is intrigerend vanwege de meting van het onmiddellijke effect op stemming-parameters. Het is verrassend dat een enkele dosis überhaupt een meetbaar effect hierop heeft.

Ook de effecten van de B-vitaminen op stress en stemming zijn in de loop der tijd uitvoerig bestudeerd en de meeste testen melden een gunstig effect. De B-vitaminen spelen een centrale rol in de regulatie van neurotransmitters, zowel direct als indirect (indirect, door de invloed van S-adenolsyl methionine). Depressie staat in verband met B-tekorten, met name B12 en foliumzuur. Een vitamine D tekort staat ook in verband met een mineurstemming en tevens met cognitieve disfunctie bij ouderen. Zink linkt ook met depressie. Minstens 5 studies hebben een te lage seleniumspiegel gekoppeld aan een slechtere stemming. Het is mogelijk dat een multi dit kan aanvullen, waar men anders een tekort blijft houden. En dit verbetert logischerwijs dan ook de stemming, maar hoe kan het binnen een uur effect hebben?

Betere toevoer zuur- en voedingstoffen aan hersenen

De auteurs van de studie geven toe dat ze geen verklaring hebben voor de snelle effecten van de multi op stress en stemming. Maar ze geven wel wat mogelijke theorieën: het kan zijn dat een multi acute verbetering brengt in de vasculaire endotheliale functie, wat de toevoer van zuur- en voedingstoffen aan de hersenen beter mogelijk maakt. Ook kan het zijn dat de mitochondriale functie (energiefabriekjes binnen de cellen) binnen een uur na inname verbetert. Pieken in nutriënten zoals foliumzuur worden alleen 1 á 2 uur na inname gezien en hieruit concluderen de auteurs dat veranderingen in breinfunctie op piekpunten niet zonder reden is.

De multimineralen- en vitaminen of …de kruiden

Een andere verklaring is, dat de onmiddellijke effecten van de multicombinatie op de stemming door de kruiden komt, en niet door de nutriënten. Er werden 18 kruiden gebruikt in geconcentreerde vorm. Sommige waren de klassiek versterkende kruiden zoals mariadistel, blauwe bes, meidoorn. Andere fungeerden mogelijk als bloedverdunners zoals kurkuma, gingko en druivenpitextract. Twee gebruikte kruiden staan vooral bekend om hun kalmerende effecten: blauw glidkruid en ashwagandha. Kortgezegd: de titel is een beetje misleidend, want de meeste multi’s bevatten niet 18 kruidenextracten.

Wat betreft de cognitie: hier waren nauwelijks tot geen effecten op.

Bron: Age

 © 2016, GoedGezond.All rights reserved.

Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!