Dagelijkse inname cacaopoeder extract heeft sterk anti-aging effect

Een dagelijks supplement met cacao extract kan rimpels en andere tekenen van huidveroudering, die door UV straling ontstaan zijn, sterk verminderen. De huidveroudering-genen gaan zich anders gedragen door het extract van cacaopoeder. Dit meldt Journal of Investigative Dermatology.

Andere genexpressie van ‘huidverouderingsgenen’ door cacao extract

De conclusie kwam tot stand, na een studie waarbij muizen cacao extract toegediend kregen. Van de muizen die het extract kregen, hadden 788 genen een andere expressie, in vergelijking met muizen met UVB bestraalde huid die het extract niet kregen. Onder deze genen bevonden zich cathepsine G en serpine B6c, die een belangrijke rol spelen bij de formatie van rimpels door UVB-straling.

Antirimpel-effecten

De antirimpel-effecten waren ook te zien aan een verminderde MMP-1 expressie. Overexpressie van MMP (matrix metalloproteïnase) als gevolg van herhaalde blootstelling aan UV-straling vermindert de procollageen productie en breekt de collageenvezels af; dit veroorzaakt rimpels, uitgezakte huid en plooien.

“Onze studie indiceert dat suppletie met cacaopoeder bijdraagt aan een verminderde rimpelformatie en collageendegradatie,” aldus de Koreaanse studieauteurs.

“Transcriptomische veranderingen in antwoord op UVB-straling bij muizen die cacao extract kregen, leveren het bewijs van het anti-aging effect van cacaopoeder extract. Orale inname van cacao poeder vermindert duidelijk de activiteit van cathepsine G, terwijl de activiteit van serpine B6c toeneemt. Van serpine b6c is bekend dat het cathepsine G inactief maakt. Daarom voorkomt cacaopoeder de afbraak van de dermale matrix.”

Journal of Investigative Dermatology