Hoe water drinken tot gewichtsverlies kan leiden

Het drinken van ruim voldoende water ondersteunt gewichtsverlies, maar in welke mate gebeurt dit eigenlijk en kunnen we er echt wat van verwachten? Een nieuwe studie in Journal of Human Nutrition and Dietics licht een tip van de sluier op.

Water drinken vermindert de totale dagelijkse calorie-inname

In de studie (University of Illinois) werden de drinkgewoonten van meer dan 18.300 volwassenen onderzocht. Niet alleen bleek water uit de kraan, fles of cooler, de totale dagelijks calorie-inname te verminderen met 1 procent, ook verminderde het drinken de inname van verzadigd vet, suiker, zout en cholesterol.

Water zorgt voor een lagere inname van vetten, zout en suiker

Mensen die per dag een, twee of drie koppen water extra namen (250 tot 750 ml), verminderden hun totale energie-inname met 78-235 gram. Ze consumeerden ook 5-18 gram minder suiker en nuttigden dagelijks 7 tot 21 gram minder cholesterol.

“De impact van simpel waterinname was bij elke etniciteit,  en elk opleidingsniveau, inkomen en lichaamsgewicht hetzelfde. Deze bevindingen indiceren dat het genoeg kan zijn om gewoon water te promoten in de plaats van andere drankjes, bij voedingsinterventies en –campagnes.”

Gemiddeld dronken deelnemers dagelijks ongeveer 1 liter water, 30% meer dan hun gebruikelijke waterinname. De afname van 1% van de totale dagelijkse calorie-inname kwam neer op een afname van 8.6 calorieën per dag. Of de dagelijkse afname van 8.6 calorieën genoeg is om alleen water te promoten bij voedingsinterventies, zoals de auteurs zeggen, daar zal niet iedereen hetzelfde over denken.

De resultaten waren het grootst bij mannen, en jonge en middelbare volwassenen.

Journal of Human Nutrition and Dietetics

Eerdere studies, grotere effecten

Eerdere studies lieten zien dat het drinken van ruim voldoende water, toch grotere effecten heeft.

Zo leidde het drinken van een halve liter water, tot een versnelling van de stofwisseling van 24-30%, voor een duur van 1,5 uur. (1, 2)

Deze resultaten leidden tot een calorieverlies van 96 calorieën per dag, toch een stuk meer dan de 8.6 calorieën uit de studie van UI.

De timing is ook belangrijk: een half uur voor elke maaltijd water drinken is het meest effectief. Het maakt voller, zodat er minder gegeten wordt. (3, 4)

Een studie in Obesitas meldt dat deelnemers die een half uur voor de maaltijd een halve liter water dronken, 44% meer gewicht verloren, over een periode van 12 weken. (5)

Koud water drinken is het beste, omdat het lichaam dan energie gebruikt om het water op lichaamstemperatuur te brengen. Daarom drinken veel modellen dan ook de hele dag door ijswater.

Water voor een beter energieniveau en brein

Maar het is niet alles afvallen en gewicht wat de klok slaat. Een beter energieniveau en scherpere breinfunctie zijn ook welkom. En het brein wordt sterk beïnvloedt door de hydratatie status. Zelfs milde dehydratatie (1-3% van het lichaamsgewicht) kan veel aspecten van de breinfunctie negatief beïnvloeden.

Toen jonge vrouwen in een studie 1.36% aan lichaamsvocht verloren hadden na training, gingen de stemming en concentratie achteruit en nam hoofdpijn toe. (6) Een soortgelijke studie, maar dan met jonge mannen, liet zien dat een verlies van 1.59% vocht funest was voor het werkgeheugen en dat gevoelens van angst en vermoeidheid toenamen. (7)

Veel andere studies laten dit effect van milde dehydratatie op stemming, energieniveau, geheugen en andere breinfuncties zien, van kinderen tot ouderen. (8, 9, 10, 11, 12, 13)

Andere voordelen van water

Dehydratatie lokt hoofdpijn en migraine uit (14)Het drinken van water verlicht dit juist. (15) Dit is niet bij elk type hoofdpijn het geval, maar als het drinken van water geen effect heeft op de frequency van hoofdpijn, dan vermindert het de intensiteit en duur ietwat. (16)


Water helpt bij verstopping. Een lage waterconsumptie is een risicofactor voor verstopping bij jonge en oudere mensen. (17, 18) Vooral bronwater met prik is veelbelovend bij verstopping, hoewel de reden niet helemaal begrepen wordt. (19, 20)


Water drinken bij nierstenen. Water kan de vorming van deze pijnlijke gekristalliseerde klompjes voorkomen bij mensen die al eerder nierstenen hebben gehad. (21, 22) Water is niet het enige vocht dat de vorming van nierstenen kan voorkomen: dit geldt ook voor kruidenthee en appelsap. Koffie, frisdrank en alcohol kunnen nierstenen juist bevorderen.

© 2016, GoedGezond.All rights reserved.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!