Met dit medicinale (on)kruid dat overal groeit, kun je veel!

Je hebt dit medicinale kruid waarschijnlijk gewoon in je tuin staan, want Nederland staat er vol mee: het is de plantago major, of te wel de grote weegbree, waaruit psylliumvezels voor de stoelgang worden gemaakt. Weegbree is ontstekingsremmend, pijnstillend en nog veel meer.. Hoezo onkruid?

Weegbree bevat tal van bioactieve stoffen

We zien de weegbree overal: op grasvelden, tussen stoeptegels, in bermen en zelfs op zanderige gronden. In juni bloeit dit kruid, dat ook psyllium of vlozaad genoemd wordt. Weegbree bevat enorm veel bioactieve stoffen en je kunt er veel mee. Het is altijd opwindend en inspirerend, wanneer je de beste gezondheidsdingen gewoon uit je tuin of van het veld kan halen.

Weegbree wordt al eeuwen gebruikt om wonden te helen en bevat veel bioactieve stoffen waar je enthousiast van word: lipiden, terpenoïden, flavonoïden, polysacchariden en wat organische zuren. Omdat het ook een bron van calcium, vitamine A, beta caroteen, vitamine K, magnesium en ascorbine zuur is, regenereert de plant cellen, weefsels en verlicht het pijn. Ook zitten er antibacteriële en antivirale stoffen in. En wat dacht je van het broodnodige kiezelzuur, dat voor onze gezondheid zo vaak over het hoofd wordt gezien.

(1, 2, 3, 4)


Wetenswaardigheden over de namen van weegbree in diverse regio’s en landen.


Weegbree in de keuken

Weegbree bevat misschien nog wel meer nutriënten dan andere groenbladige groenten. Vooral magnesium, vitamine A, C en K zitten er in goed in. (5, 6 ) De bladen kunnen rauw gekauwd worden, en ook in salades en op broodjes gebruikt worden. De wat oudere bladen kunnen samen met andere kruiden en specerijen gehakt worden. Soms wordt de plant als vervanger voor spinazie gebruikt.

Thee

Wanneer je thee van plantago drinkt met honing, vind je verlichting bij ademhalingsproblemen, griep, koorts, kou en sommige allergieën.

Ook Europeanen gebruiken de plant al eeuwen, en niet alleen voor wondheling. De plant werkt als een pijnstiller, antibiotica, versterker van het immuunsysteem en antioxidant. Ook vandaag de dag wordt de plant nog gebruikt; bijvoorbeeld in het Zuidoosten van Europa, bij ademhalingsproblemen, gastrointestinale stoornissen, huidaandoeningen, stoornissen van het bloedsysteem, urinesysteem en zenuwstelsel, bij hartaandoeningen en reuma. (7) In Zuid Amerika wordt de grote weegbree vooral gebruikt bij gastrointestinale issues. (8) Weegbree werkt ontstekingsremmend bij aandoeningen van de bovenste luchtwegen en andere ontstekingen (9, 10) Ook wordt de plant gegeten/de thee gedronken bij een slechte leverfunctie, en beschermt weegbree tegen hepatitis. (10)

Zalf

Zalf van de plant geneest ringworm, hondenbeten, zweren, bijensteken, muggenbeten en uitslag. In Top 16 natuurlijke pijnstillers bij chronische pijn’ lees je hoe je makkelijk zelf kruidenzalf kan maken.

Aftreksel

Om een aftreksel van weegbree te maken, kook je een handvol bladeren in 400 á 460 ml water. Je laat dit even afkoelen, filtert het blad eruit en gebruikt het waterextract. Gebruik dit vers op de huid waar het nodig is. Het restant kun je in de koelkast bewaren, een verse infusie geeft echter het beste resultaat.

Weegbree en andere nuttige gebruiken

De plant is gunstig bij een hoge cholesterolspiegel en beïnvloedt de fecale galzurenconcentratie positief. Het spoelen van de haren met een weegbree-infusie vermindert roos.

Bijwerkingen: tot nu toe zijn er geen bijwerkingen gemeld. Maar sommige mensen zijn allergisch voor pollen. In dit geval kun je beter alleen het blad gebruiken.

Waarschuwingen: mensen die lithium gebruiken en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven kunnen beter eerst een deskundige raadplegen. Overtollig gebruik kan leiden tot niezen, waterige ogen of slijmophoping in de borst.

© 2016, GoedGezond.All rights reserved.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!