Hogere magnesium inname: gezondere aderen, lagere kans op alvleesklierkanker: Studies

OEDGEZOND.INFO

Hogere serumspiegels van magnesium verlagen de kans op een hoge bloeddruk met bijna 50% en de kans op aderverkalking met 42%, zegt een nieuwe studie.  De kans op diabetes 2 daalt met 69%. Een andere studie toont een link tussen alvleesklierkanker en magnesium: een verlaagde inname van 100 mg magnesium per dag verhoogt de kans al met 24% .

Cardiovasculaire voordelen van magnesium

Data van 1276 Mexicaanse studiedeelnemers indiceerden ook dat bij elke toename van 0.17 mg/dL van de magnesium serum spiegel relateert met een afname van aderverkalking van 16%. Hoewel de data wel correlatie en geen causaliteit indiceren, zijn de cardiovasculaire voordelen volgens de onderzoekers geloofwaardig, en staan de mechanismen in verband met een verbeterde endotheliale functie en afname van ontsteking.

Bewijs van de voordelen van magnesium groeit

De magnesiumspiegels van de Mexicaanse deelnemers tussen de 30 en 75 jaar werden voor de studie bekeken. Geen van de deelnemers had symptomen van een cardiovasculaire ziekte. De mensen met de hoogste serumspiegels (meer dan 2.18 mg/dL) hadden 48% minder kans op een hoge bloeddruk, 69% minder kans op diabetes 2 en 42% minder kans op aderverkalking, in vergelijking met mensen met de laagste spiegels (minder dan 1.97 mg/dL).

De resultaten zijn een toevoeging aan het nog altijd groeiende wetenschappelijk bewijs dat de voordelen van het mineraal ondersteunt. Volgens het National Institute of Health (NIH) is magnesium voor meer dan 300 biochemische reacties in het lichaam nodig, van het behoud van een normale spier- en zenuwfunctie tot het stabiel houden van het hartritme. Het mineraal is ook nodig voor bloedsuikercontrole, sterke botten en een gezonde bloeddruk.

EFSA

EFSA (European Food Safety Authority) is positief het effect van magnesium op botten, tanden, eiwitsynthese, afname van vermoeidheid, behoud van een juiste electrolytenbalans, normale energiestofwisseling, gezonde neurotransmissie en spiersamentrekking. EFSA ondersteunt geen claims m.b.t. de uitwerking van het mineraal op de bloeddruk, stress, bescherming van DNA, proteïnen en lipiden door oxidatieve schade, het immuunsysteem en vet metabolisme.

Magnesium en alvleesklierkanker

Nog geen 3 maanden geleden meldde het British Journal of Cancer dat magnesium ook gunstig kan zijn bij het voorkomen van alvleesklierkanker. De studieauteur, Daniel Dibaba, vertelde in BJC dat alvleesklierkanker uniek is en verschilt van de andere vormen van kanker. De overlevingskans op alvleesklierkanker is laag; 5 jaar na de operatie is ongeveer 20 tot 25% van de mensen nog in leven.

Eerdere studies –en bovenstaande nieuwste studie- laten zien dat magnesium in verband staat met het risico op diabetes, een risicofactor voor alvleesklierkanker. Ook hebben een paar eerdere studies een directe associatie gevonden tussen magnesium en alvleesklierkanker. Voor deze studie in BJC verzamelde Dibaba en medeauteurs de data van de VITamins and Lifestyle studie, van 66.000 mannen en vrouwen in de leeftijd van 50-76 jaar en werd er naar een direct verband gekeken tussen magnesium en alvleesklierkanker. In de tussentijd ontwikkelde zich bij 151 van de deelnemers alvleesklierkanker.

Bij afname van 100 mg magnesium per dag, toename van 25% van kans op alvleesklierkanker

De onderzoekers zagen dat bij elke afname van 100 mg magnesium per dag, de kans op alvleesklierkanker met 24% toenam. Leeftijd, geslacht, BMI, medicijngebruik hadden geen invloed op dit effect van magnesium op alvleesklierkanker.

Dibaba: “Wie een grotere kans op alvleesklierkanker heeft, doet er goed aan een magnesium supplement te nemen.”

Bronnen: Nutrition Journal , British Journal of Cancer

© 2016, GoedGezond.All rights reserved.

 


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

Share