Deze 9 planten verbeteren de slaap en zuiveren de lucht in je slaapkamer

OEDGEZOND.INFO

Bijna niets is zo erg dan de hele nacht te liggen woelen in bed. Planten ogen niet alleen mooi, maar bevorderen ook een gezonde slaap. Ze zuiveren en ontspannen. Onderstaande planten zijn onderzocht op hun kwaliteiten qua luchtzuivering en betere slaapkwaliteit. De uitkomsten zijn behoorlijk verrassend.

Stress en gepieker veroorzaken de helft van alle problemen omtrent slapeloosheid. Wanneer slaapproblemen chronisch zijn, ontstaan er andere -mentale en fysieke- problemen. De impact is groot. Planten kalmeren, studies tonen dat tijd doorbrengen in de natuur stress vermindert (1), dus waarom de natuur niet in je slaapkamer brengen?

Een slechte luchtkwaliteit door schimmel, vervuiling en geurtjes heeft een negatieve impact op de ademhaling en een goede ademhaling is wel een vereiste voor een diepe nachtrust. Het goede nieuws is dat er meerdere planten zijn die de lucht zuiveren terwijl je slaapt! (2)

Deze 9 planten helpen je beter te slapen, ze zuiveren en kalmeren

Ze zijn ook leuk om cadeau te geven aan slechte slapers

Jasmijn

Een exotische plant met een heerlijk zoete geur. Jasmijn vermindert angst en gepieker en leidt tot een betere slaapkwaliteit. (3)

Maar dat is nog niet alles: onderzoek zegt dat de positieve effecten van een kwaliteitsslaap voor een grotere alertheid en productiviteit zorgt gedurende de hele dag.

Lavendel

Wie houdt er niet van de geur van lavendel? Het is waarschijnlijk de meest bekende plant als het om ontspanning en slaap gaat. Onderzoek bevestigt deze claims; lavendelgeur ontspant bij (menstruatie-)pijnen, verlaagt de hartslag en bloeddruk en ook het stressniveau. Lavendel bleek in een studie zelfs het gehuil van baby’s te verminderen, wat tegelijkertijd stress bij zowel moeder als kind verminderde. (4)

Lavendel blijkt ook een lichte slaap te verdiepen bij vrouwen en REM te verminderen, ook zorgt de plant ervoor dat men minder vaak wakker wordt gedurende de nacht. (5) Zet hem op je nachtkastje!

Sansevieria

Sansevieria of te wel ‘vrouwentongen’ is een van de meest succesvolle planten om de lucht binnenshuis te zuiveren. Deze plant is heel makkelijk, zelfs als je geen groene vingers hebt. Er kan nauwelijks iets mis gaan. Een groot pluspunt van deze plant is dat het zuurstof afgeeft en tegelijkertijd koolstofdioxide opneemt; een proces dat van nature plaatsvindt als we ademhalen. De sansevieria filtert ook nare giffen zoals formaldehyde, trichloroetethyleen en benzeen.

Aloe Vera

De aloe vera plant ontbreekt zelden in de gezonde opsommingsrijtjes die we zoal tegenkomen. Hij is ook indirect gezond voor ons en staat op nr. 1 van NASA’s luchtzuiveringsplant. Aloe werkt ongeveer net als de sansevieria; geeft zuurstof af, neemt koolstofdioxide op gedurende de nacht. Hij brengt je in een meer ontspannen slaap. Het is ook een zeer makkelijke plant om te houden en onderhouden en kan prima omgaan met eventuele verwaarlozing.

Gardenia

Met de immer glanzende groene bladeren en mooie bloemen, is de gardenia een gewilde plant voor de slaapkamer. De gardenia is behalve een beauty, een echte powerplant: hij helpt je een betere kwaliteit van slaap te bereiken en is zelfs net zo effectief als valium in het bereiken van rust en een ontspannen nachtrust. (6)

Er is een nadeel however: gardenia’s zijn niet makkelijk te houden. Ze hebben veel zorg nodig om hun weelderige blad en bloem te behouden. De gardenia zet je in een lichte kamer, maar niet in direct zonlicht. Toch brengt het investeren van tijd en energie in de gardenia veel goeds in de slaapkamer.

Spinnenplant

De naam klinkt slaap verontrustend en ook verdient hij geen schoonheidsprijs. Maar dat hoeft ook niet, want deze plant heeft andere kwaliteiten: hij is kampioen luchtzuiveraar. NASA testte de plant en zag dat hij 90% van de kanker veroorzakende formaldehyde uit de lucht zuivert. Aangezien formaldehyde in veel huishoudens aanwezig is, is het geen verkeerd idee om deze planten in je huis te zetten. De spinnenplant absorbeert ook geuren en behoudt de zuurstofspiegel in de kamer. En dit zorgt natuurlijk voor een betere slaap.

Valeriaan

Valeriaan bloeit in de zomer en de bloem werd in de 16e eeuw gebruikt als parfum. De wortel wordt al van oudsher gebruikt in thee en tincturen. De Romeinse arts Galen schreef het voor bij slapeloosheid. En onderzoek laat zien dat Galen gelijk had. (7) Gewoon de geur inhaleren zorgt ervoor dat je snel in slaap valt, en dat je van een betere en diepere slaap geniet. Valeriaan heeft 6 uur per dag volle zon nodig, dus hou hem bij je slaapkamerraam. En pluk wat voor in je badwater.

Klimop

Wie zou gedacht hebben, dat de simpele klimop zou helpen bij een betere nachtrust. Nu zien we hem vaak groeien aan de buitenkant op muren, maar hij is zeker de moeite waard om ook binnen neer te zetten. Ook deze behoort bij NASA’s topplanten die de lucht zuiveren. Het is een enorm makkelijke plant die niet in het volle zonlicht hoeft te staan. Hij heeft veel kwaliteiten voor de gezondheid: de klimop verbetert symptomen van allergie en astma (8), en wie hieraan lijdt weet dat deze aandoeningen de kwaliteit van slaap behoorlijk aantasten.

American College of Allergy, Asthma & Immunology meldde in 2005 dat de klimop 94% van de vervuilde lucht zuiverde en 78% van de schimmels binnen een tijd van 12 uur. De aanwezigheid van schimmel verslechtert de slaap, omdat het de ademhaling beínvloedt.

De klimop staat altijd leuk: in een hanging basket, bovenop een kast of in groepen in een grote(re) wilgenmand. Hangen is misschien een betere optie, omdat de plant wel giftig voor kinderen en huisdieren is.

Lepelplant

Niet alleen een leuke eyecatcher, de spathyphyllum. Hij is ook een van NASA’s supersterren. Verwijdert benzeen, trichloroethyleen en formaldehyde uit de lucht. De plant verbetert de vochtigheidsgraad in een kamer met 5%. Dit onderdrukt microben in de lucht die tot allergenen leiden en brengt verlichting bij droge neuzen en kelen. Deze plant mag in de schaduw staan en heeft een keer in de week water nodig. Dat is niet teveel gevraagd voor een schone lucht en betere slaap!

© 2016, GoedGezond.All rights reserved.

Bron:

NASA: Interior Landscape Plants for Indoors Pollution Abatement


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!