Natuurlijke pijnstillers

Top 10 natuurlijke pijnstillers (bewezen) bij migraine

Share Button

Migraine kan succesvol afgeremd worden met behulp van kruiden, oliën, vitaminen en mineralen. Een natuurlijke pijnstiller bij migraine die net zo effectief is als een migrainemedicijn? Het bestaat en is bewezen. Als toevoeging op de voedings- en leefstijl veranderingen uit het vorige artikel, lees je hier welke natuurlijke middelen je helpen bij migraine.

Overleg eerst met je arts, voordat je een van deze natuurlijke remedies neemt.

Natuurlijke pijnstillende middelen bij migraine, wat zeggen de onderzoeken?

Medicinale cannabis

cannabis

Cannabis effectief bij migraine

Vrij recent onderzoek laat weten dat medische marihuana een effectieve behandeling kan bieden bij migraine. Pharmacology publiceerde deze studie in januari 2016, waaruit blijkt dat het gebruik van marihuana zorgt voor een aanzienlijke afname van het aantal migraines per maand (1). De onderzoekers zeggen dan ook: “Er was een duidelijke en solide verbetering in functioneren en gevoel.” Deelnemers aan de studie rapporteerden een afname in migraines. Bijna alle deelnemers gebruikten het kruid op een dagelijkse basis, de meeste deelnemers gebruikten marihuana ook in een andere vorm dan inhalatie, en namen ook een eetbare toepassing.

Veilig gebruik i.v.m. de bijwerkingen

Cannabinoïden hebben een ontstekingsremmend en pijn verlichtend effect en reguleren belangrijke signaleringschemicaliën in het brein, zoals dopamine en serotonine. Volgens de onderzoekers speelt serotonine in een rol bij migraine, en moet er nog gewerkt worden aan de exacte rol van cannabinoïden in dit verband. Hoewel anekdotische voordelen goed gedocumenteerd zijn (2), schitteren studies over marihuana-migraine door afwezigheid. Deels komt dit door de wetten. Het gebruik van marihuana kan ook bijwerkingen hebben, een kwestie waar de onderzoekers ook voor waarschuwen. Gebruik medicinale cannabis in overleg met een medisch professional.

Tienerhersenen

Iemand die al 16 jaar de effecten van medicinale cannabis op pijnpatiënten onderzoekt is dr. Mark Ware (Pain Unit, Mc Gills University). Hij meldt dat cannabinoïden niet dezelfde toxiciteit hebben als andere medicatie voor pijnbeheersing, zoals opioïden en ontstekingsremmers. Ook laat hij weten dat cannabis niet onder de 25 jaar wordt voorgeschreven, omdat de tienerhersenen in ontwikkeling erg vatbaar voor THC zijn. Dit zou latente psychoses kunnen uitlokken. Hij zegt hierover: “We denken niet dat cannabis op zichzelf psychoses uitlokt, meestal is er een onderliggende risicofactor dat door cannabis ontmaskerd of onthuld wordt. We weten niet exact hoe dit zit en er kan niet op gescreend worden. Het ligt aan de leeftijd en aan de manier en hoeveelheid waarmee het gebruikt word.”

Meer informatie over dr. Mark Ware en publicaties over het effect van marihuana op pijn, lees je in Medicinale cannabis enorm nuttig bij chronische pijn door o.a. migraine, fibromyalgie –studie.’

Groot hoefblad

groothoefblad

Minder migraine-aanvallen

Groot hoefblad heet ook wel butterbur, omdat de grote bladeren gebruikt werden voor het inwikkelen van boter tijdens zomermaanden. Deze plant houd van moerassige grond en komt overal ter wereld voor. Al duizenden jaren wordt het hoefblad gebruikt om pijn te behandelen en ook moderne studies over hoefblad melden dat het de frequentie van migraine-aanvallen verminderd, wanneer je dit drie tot vier maanden lang dagelijks inneemt. (3)

Er is een nadeel van groot hoefblad in de puurste vorm: wanneer groot hoefblad onbewerkt is, bevat het pyrrolizidine alkaloïden. Dit zijn chemicaliën die de lever beschadigen. Extract van groot hoefblad is beschikbaar in capsulevorm, en gezuiverd van pa’s.

Moederkruid

moederkruid

Ter preventie van migraine

Wanneer je in een veld loopt, zie je dit kruid overal. Het lijkt het meest op een kruising tussen kamille en margrieten. Dit laatste kan wel kloppen, moederkruid is familie van de margriet. Het kruid komt oorspronkelijk uit Zuidoost Europa en werd aanvankelijk gebruikt om koorts te behandelen. Toch werkte het nooit goed om een echte hoge temperatuur te verlagen. Gelukkig kan moederkruid wel effectief zijn ter preventie van migraineaanvallen.

Van moederkruid zijn talloze studies gedaan over het effect ervan op migraines. (4) En hoewel sommige resultaten een beetje gemengd zijn, melden andere over de krachtige anti-migraine eigenschappen bij sommige mensen. Om pijn te bestrijden werd het verse blad van moederblad nog weleens onder de tong geplaatst. Het blad mag echter beslist niet gekauwd worden, omdat dit kan leiden tot zweren van de tong, lippen en mond en zelfs tot een verlies van smaak. Het mag niet gebruikt worden bij zwangerschap en borstvoeding. Moederkruid kan allergische reacties veroorzaken bij mensen die allergische zijn voor planten uit de asteraceae/compositae familie. (5) Moederkruid is in capsules en extract beschikbaar.

Riboflavine

b2

Regelmatige consumptie noodzakelijk

Riboflavine is vitamine B2, en zit onder andere in melk, kaas, bladgroenten, peulvruchten, champignons en amandelen. B2 helpt bij de omzetting van voeding in energie. Omdat het niet in het lichaam wordt opgeslagen, is regelmatige consumptie noodzakelijk om aan de behoefte te voldoen. Het nemen van hoge doses riboflavine (400 mg) is effectief gebleken bij het verlagen van de frequentie van migraines, wanneer dit dagelijks genomen wordt voor een periode van 6 maanden (6). Over het algemeen worden hoge doses riboflavine als veilig beschouwd, wel kan dit leiden tot jeuk, brandend gevoel, gele of oranje urine en overgevoeligheid voor licht. (7)

CoQ10

enzym

Veelbelovend bij migraine

Q10 klinkt alsof het in een lab gefabriceerd is, maar dit enzym is een krachtige antioxidant die door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Als supplement is coenzym Q10 veelbelovend bij een hoge bloeddruk, hoog cholesterol en diabetes. En ook bij migraines. Toen migrainepatiënten 300 mg CoQ10 per dag namen, hadden ze na 3 maanden een stuk minder last van migraine-aanvallen en migraine gerelateerde misselijkheid. (8)

Magnesium

mag

Onmisbaar…ook bij pijnbestrijding

Magnesium is onmisbaar voor een goede orgaan- en celfunctie. Het mineraal activeert enzymen, helpt bij de energieproductie en reguleert andere belangrijke nutriënten in het lichaam. Er is een verband tussen een lage magnesiumspiegel en migraine, maar de inname van extra magnesium kan de spiegel weer omhoog krijgen en aanvallen voorkomen. De dagelijkse inname van 600 mg magnesium voor de duur van 3 maanden, verminderde het aantal migraineaanvallen met 41.6%. Ook verminderde dit de duur en intensiteit van de aanvallen. (9) In Magnesium getest: welke vorm? lees je onder andere over de vormen en effecten van magnesium bij pijn.


hoofdpijn2

Deze 9 simpele drankjes zijn trouwens ook doeltreffend bij hoofdpijn


Melatonine

melatonine

Geen symptomen van migraine meer

Melatonine is het meest bekend als het hormoon dat het bioritme reguleert. Daarnaast is melatonine ook een krachtige antioxidant die het immuunsysteem versterkt. Het nemen van 3 mg melatonine 30 minuten voor het slapen gaan, bleek effectief te zijn bij de preventie van migraines, bij meer dan 50% van de migrainepatiënten. (10) Een kwart van de patiënten ervaarde dat symptomen compleet verdwenen waren toen ze de melatonine 3 maanden innamen, en bij 20% was de frequentie afgenomen met 75%. De rest van de patiënten genoot een reductie van migraines van 50-75%. Melatonine bleek ook de intensiteit en duur van de migraines te verminderen.

Pepermuntolie

pepermuntblad

Verlichting van pijn

Essentiële olie van pepermunt bestaat voor ongeveer 50% uit menthol en kan gebruikt worden om zowel migraine te voorkomen als de duur van een aanval in te dammen. Wanneer men een mentholoplossing van 10% op het voorhoofd en de slapen depte, voorkwam dit een aanval. Tijdens een aanval, verlichtte dit pijn. (11) Symptomen als misselijkheid, overgeven, gevoeligheid voor licht en geluid waren eveneens verlicht. Andere onderzoeken melden soortgelijke resultaten. (12)

Pepermuntolie is veilig in gebruik, en werkt overigens ook goed bij het prikkelbare darmsyndroom (zelfs beter dan medicatie).

Lavendelolie

lav

Afname van pijnintensiteit

Lavendelolie is daadwerkelijk een krachtige pijnbestrijder. Toen vrouwen met ernstige menstruatiekrampen drie druppels lavendelolie in de handpalmen wreven en dit vervolgens 5 minuten inhaleerden, werd de pijn stevig verlicht. (13) Dit proces werd dagelijks meerdere keren herhaald. Gelukkig biedt essentiële olie van lavendel ook uitkomst bij migraine. Wanneer de olie in totaal 15 minuten geïnhaleerd wordt tijdens een aanval, neemt de pijn en ernst van de aanval af. (14) In ‘ Zo maak je lavendelolie makkelijk zelf’ lees je over de andere 18 gebruiken van lavendel, en zie je hoe je zelf eenvoudig lavendelolie maakt. (let wel: dit is een maceraat, geen essentiële olie).

Gember

gember

Gember, net zo effectief als migrainemedicatie

Dit is ook weer een opwindende uitkomst van een studie: toen gember vergeleken werd met sumatriptan (medicatie voor acute migraine-aanvallen) bleek 250 mg poedergember (in capsulevorm) evengoed te werken, maar dan zonder de bijwerkingen. (15) Twee uur na het gebruik van gember, ervaarden de studiedeelnemers een duidelijke verlichting in pijnintensiteit en meldden ze een algehele tevredenheid m.b.t. de efficiëntie van gember; de deelnemers waren bereid om gember te blijven gebruiken.

© 2016, GoedGezond.All rights reserved.


Lees ook over de andere krachtige natuurlijke pijnstillers in: Top 16 natuurlijke pijnstillers bij chronische pijn


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Sneller afvallen door gemberpoeder bij ontbijt

10x Snacks die diabetes-vriendelijk zijn

Meer energie bereik je met dit eenvoudige energiedieet

7 Natuurlijke spierontspanners

Chocolade verbetert het denkvermogen al binnen een paar uur

Golden Milk: drankje met Turmeric (reinigend, zuiverend… lekker!!)

Geen ritalin, maar gamen als medicijn tegen ADHD

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.