Stofwisseling

Hoe kaneel het metabolisme sterk verbetert

Share Button

Er valt genoeg te melden over de veelzijdige, gezonde werking van kaneel. Nieuwe studies tonen weer waarom deze specerij zo goed voor ons metabolisme is. Chronische problemen met de stofwisseling worden doelgericht en op veelzijdige wijze aangepakt door de warme, smakelijke specerij.

Kaneel voor een gezond metabolisme

Metabool syndroom

Kaneel heeft absoluut een gunstige invloed op alle aspecten van het metabool syndroom. Dat is belangrijk omdat het metabool syndroom tal van vasculaire risicofactoren met zich meedraagt: hyperglykemie, diabetes type 2, hoge bloeddruk, obesitas, buikvet en dyslipidemie. Het aantal mensen met deze issues blijft stijgen, en het zijn zeker niet langer de 40 plussers die hier vooral last van hebben.

BMI en buikomvang

Cardiovasculaire ziekten zijn ook rijzende, wereldwijd. Een niet te ontkennen oorzaak is het metabool syndroom. Het BMI en de buikomvang waren altijd de markers van het metabool syndroom, maar tegenwoordig is de heup/buik ratio een betere voorspeller. 1

Verschillende delen van kaneel (blad, bast, wortel) hebben verschillende harsachtige bestanddelen. Cinnamaldehyde, cinnamaat en cinnaminezuur zijn de belangrijkste. Een ander actief ingrediënt is eugenol. Harsachtige ingrediënten nemen toe naarmate kaneel ouder wordt. Cinnamaldehyde geeft de specerij zijn warme, ietwat scherpe, kruidige smaak en geur.

Recente studies melden dat:

Kaneel anti-diabetes potentie heeft

Dit geldt trouwens ook voor Nigella sativa (zwarte komijn). Beide specerijen hebben een sterker effect als ze gecombineerd worden: ze kunnen de glucosespiegels normaliseren, evenals het vetprofiel en de nierfunctie. 2

Kaneel is ook onderzocht qua werking bij diabetes type 2, en heeft een effect op glykemie en vetspiegel. Een meta-analyse van 10 gerandomiseerde onderzoeken met controlegroepen laat weten dat doses van 120 mg tot 6 gram per dag voor de duur van 4 tot 18 weken de glucose in het bloed normaliseert. Dit positieve effect is er ook op de cholesterolspiegel: afnames van het LDL-cholesterol en de vetspiegel zijn vastgesteld.3

Kaneel multi-effectief is bij overgewicht

Zowel kaneel als druivensap veranderen de samenstelling van de darmbacteriën. Dit heeft een gunstig effect op overgewicht en diabetes. Het kan verbazen dat het suikerrijke druivensap een gunstig effect heeft op uitgerekend obesitas en de bloedsuiker. Toch lijkt het zo te zijn, dankzij de polyfenolen -die ook in kaneel zitten.

Muizen die een vetrijk dieet volgden voor de duur van 8 weken kwamen minder aan in vetmassa door de specerij en het zoete sap. Ontsteking van het vetweefsel nam af, en hierdoor verbeterde de conditie van een vette lever eveneens. De condities van insulineweerstand en glucosetolerantie gingen er op vooruit, kortom: het hele metabole profiel verbeterde.

Darmflora en darmwand

Het sap en de specerij hadden zelfs een noemenswaardige impact op de compositie van het darm microbioom; bij druivensap nog iets meer dan bij kaneel. Peptococcus nam af in de kaneelgroep, en in de druivensapgroep namen soorten (Desulfovibrio, Lactococcus) af: deze soorten staan allemaal in verband staan met de metabole negatieve effecten van een vetrijk dieet. Ook ontstond er een betere integriteit van de (lekkende) darmwand.  4

Het is duidelijk een veelzijdig specerij die de cardiovasculaire gezondheid stevig beschermt, door de metabole problemen te verminderen. 5 6 7

Wat doet kaneel?

Het is bijzonder wat de specerij doet!

  • Een interessant gegeven van deze aromatische specerij is dat het in staat is om het effect van insuline te imiteren 8 9
  • Ongeveer 20 jaar geleden begon men de uitwerking van kaneel bij diabetes type 2 en insulineweerstand te onderzoeken. Er werd een bestanddeel uit kaneel geëxtracteerd en benoemd als ‘insuline potentiating factor.’ 10 Kaneelextracten kunnen de functie van insulinereceptoren bevorderen en gelijktijdig de insulinereceptor-blokkerende-enzymen remmen. 9 De actieve componenten kunnen de glucoseopname en glycogeen synthese bevorderen en verlagen de glucoseopname in de dunne darm. 11
  • Bij ratten verbeterde cinnaminezuur de glucosetolerantie bij een dosis van 10 mg/kg. 12
  • Flavonoïden en fenol bestanddelen zoals epicatechine, catechinen (die ook in groene thee zitten) en procyanidinen kunnen ook uit kaneel gehaald worden en hebben een antioxidant activiteit. Deze remmen de formatie van AGE’s (advanced glycated end products) en daarom ook complicaties bij diabetes. 13 Insulineresistentie is een enorm belangrijk mechanisme achter metabole symptomen, en kaneel verlaagt deze resistentie. 14 15

Als we aan kaneel denken, zien we vaak overheerlijke toetjes en cakes voor ons. De huidige wetenschap vertelt ons echter dat we kaneel ontzettend goed in onze dagelijkse voeding kunnen implementeren voor een gezond gewicht en dito stofwisseling! De specerij kan op veel manieren geconsumeerd worden, denk ook eens aan een heerlijke thee met eventueel honing.

Honing-kaneel water: simpel maar veelzijdig voor de gezondheid

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Zo verhoog je eenvoudig je dopamineniveau

5 Manieren om je lymfesysteem te zuiveren

Wat zegt jouw vingerlengte over je persoonlijkheid en vaardigheden?

Hogere calorie-inname en meer trek door kunstmatige zoetstoffen

Wat onthult je huid over je gezondheid?

Goede redenen om dagelijks te ontbijten als een keizer

Groenten gebakken in extra virgin olijfolie gezonder dan gekookt

9 Kruidencombinaties die krachtig(er) helen

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.