Pluk eens een paardenbloem (want: bevat een overload aan vitaminen)

De University of Windsham is bezig met studies naar paardenbloem, omdat de onderzoekers geloven dat de bloem vaardig kankercellen kan doden. Paardenbloem wordt al eeuwen gebruikt om onder andere lever- en nierproblemen te behandelen. Hoewel we dit onkruid liever kwijt dan rijk zijn, barst dit kruid van de vitaminen. In dit artikel: de beste gezondheidsvoordelen van de paardenbloem.

Paardenbloem, vol vitaminen

Elk deel van dit kruid, van de wortel tot de bloem, is eetbaar. Dat is maar goed ook: de paardenbloem barst van de vitaminen A, B, C en D en bevat dan ook nog eens mineralen zoals ijzer, kalium en zink.

Dit zijn de voordelen als je de bladeren eet:

De bladeren bevatten meer beta caroteen dan wortelen; dit maakt dat de paardenbloem niet onder doet voor wortelen als het om de ogen gaat (1)


 

Het groen van bevat 535% van de ADH vitamine K; deze is belangrijk voor sterke botten en ter preventie van cognitieve achteruitgang. (2)


 

Volgens een studie uit 2011 wekt de wortel de dood van leukemiecellen op. Thee zou volgens de onderzoekers niet hetzelfde ‘killing’ effect hebben. (3)


Uit dierstudies blijkt dat de plant cholesterol op een natuurlijke manier in balans houdt. (4)


 

De plant is een natuurlijke diuretica die de nieren helpt bij het filteren en afvoeren van afvalstoffen, zout en overtollig vocht. Een oud Europees volksgezegde luidde: ‘Kinderen die bloemen plukken maken hun bed nat’, en dit is misschien wel de reden.


 

Extract van de paardenbloem versterkt het immuunsysteem en neemt succesvol de strijd op tegen ongewenste microben. (5)


Paardenbloem helpt het spijsverteringssysteem en zowel verse als gedroogde bladeren stimuleren de eetlust en brengen de maag tot rust. De wortel werkt als een milde laxatief. (6)


Met deze overload aan antioxidanten is de paardenbloem een goede toevoeging om veroudering zo lang mogelijk weg te houden en ziekten buiten de deur te houden.

Tips voor paardenbloem in de keuken

Het is misschien een raar idee, maar paardenbloem is prima te gebruiken in de keuken. Je kunt hem samen met knoflook sauteren. Om de bittere smaak te temperen kun je hem 20/30 seconden in gekookt water blancheren. De rijpe bladeren zijn onsmakelijk, dus die kan je beter mijden.

Kruidenazijn
Doe wat paardenbloem in appelazijn, 4 weken lang, filter het vervolgens en bewaar het op een donkere plek (maximaal 12 maanden). Dit kun je over salades doen, maar je kunt het ook als verkwikkende tonic gebruiken door het te mixen met water.

Als alternatieve kimchi, voor je darmflora
Je kunt het groen van de paardenbloem als alternatief gebruiken voor de tradionele Koreaanse kimchi die van kool gemaakt is. Eet je weg naar een goede darmgezondheid door het groen te fermenteren met kruiden, specerijen en uien.

Verfrissende drank

Maak een verfrissende zomerdrank van vers geplukte bloemen, suiker, honing en citroensap. Hoe kouder je het drinkt, des te lekkerder het is.

Koffie, maar dan anders

Geen deeltje van de nederige paardenbloem hoeft verloren te gaan. Nadat je het blad gesauteerd hebt en de bloemen voor een drank gebruikt hebt, resteren nog de wortels. Handig voor een kopje koffie, voor hele geduldige mensen of voor wie wil onthaasten. Je maakt de wortels schoon, en legt ze op een vel bakpapier. Dan rooster je ze op 65 graden tot ze droog en donker zijn. Dit is een langzaam proces en duurt een paar uur. Je laat het afkoelen en vermaalt de wortels met een blender. Vervolgens doe je een eetlepel in een kop water en laat dit trekken. Na filteren is het klaar.

Paardenbloem bij pijn en ontsteking

Verlichtende olie

Paardenbloem is een van de krachtigste planten om gewrichtspijn en pijnlijke spieren te verlichten. Wanneer je de bloemen in olie laat trekken en dit op spieren en gewrichten wrijft, merk je verlichting. Vul een pot met verse bloemen en doe er een basisolie in (olijf of amandel). Vul de pot tot hij vol is en laat de pot twee weken lang op een warme plek staan, voordat je de olie filtert. Vervolgens bewaar je hem in de koelkast.

© 2016, GoedGezond.All rights reserved.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!