Tarwe, lekkende darm en de stijging van auto immuunziekten

Tarwe producten zijn onevenredig verantwoordelijk voor obesitas, coeliakie en auto immuunziekten en ook zijn de schadelijke gevolgen van tarwe zorgwekkend, meldt de huidige editie van Nutrition Bulletin. Wat is het verband tussen gluten, een lekkende darm en auto immuunziekten?

Schadelijke effecten van gluten nemen toe

Tarwe is basisvoeding en zou een belangrijke bron van nutriënten moeten zijn voor vele miljoenen mensen. Nutrition Bulletin meldt dat de stijging van schadelijke effecten van tarwe sinds de paar afgelopen jaren –met name in Noord Amerika en Europa- zorgwekkend zijn; tarweproducten zijn disproportioneel verantwoordelijk voor de snellere opmars van obesitas en diabetes 2, net als allergieën en coeliakie.

Er zijn veel publicaties die de link tussen tarwe en de stijging aan (auto immuun-) ziekten bevestigen. Tarwe is tegelijkertijd ook een bron van proteïnen, de B-vitaminen, mineralen, vezels en bioactieve bestanddelen.

Sinds een paar jaar zien we veel berichten in de media over de negatieve effecten van tarwe op lichaam en brein. Steeds meer mensen proberen glutenvrij te gaan, en tegelijkertijd is er ook een soort tegenbeweging op gang gekomen: bepaalde media beweren dat alle glutenpraat onzin is. Een gedeelte is de negatieve berichtgeving over gluten helemaal zat. Onderzoekers proberen zo nu en dan in wetenschappelijke literatuur het tegendeel van de schadelijkheid van tarwe te beweren. (1, 2) Toch hebben deze publicaties weinig tot geen effect op de stijgende opvatting dat tarwe slecht voor je is.

Studies tonen het steeds weer aan: dat tarwe producten verantwoordelijk zijn voor de toename van obesitas en diabetes 2 en dat tarwegluten een reeks van nadelige effecten veroorzaken. Cardioloog William Davis schreef hier zijn bekende boek ‘Broodbuik’ (‘Wheatbelly’) over in het kader van overgewicht en neuroloog Perlmutter schreef hier ‘Brein Maker’ (‘Brain Maker’) en ‘het Glutengevaar’ over, in het kader van de uiterst nadelige uitwerking van gluten op het brein. Perlmutter waarschuwt niet alleen voor tarwe, maar ook voor bepaalde koolhydraten en suikers.


Wat neuroloog Perlmutter hierover in zijn boeken meldt lees je in:


Waarom tarwe, koolhydraten en suiker enorme impact op brein hebben


Granen, gluten en koolhydraten, gif voor het brein


Tarwe allergie

gluten3

Allergieën zijn hypergevoelige reacties op vreemde stoffen, meestal proteïnen en staan meestal in verband met de productie van een antilichaam met de naam IgE. Symptomen van een tarwe allergie zijn: atopische dermatitis, urticaria,en respiratoire en gastrointestinale symptomen. Hier is een reeks proteïnen verantwoordelijk voor; α‐amylase remmers en gluten (gliadine en glutenine). (3, 4)

Coeliakie

Coeliakie is een auto immuunziekte die de dunne darm betreft en resulteert in malabsorptie, gewichtsverlies, vermoeidheid, buikpijn, overgeven en diarree. Een ijzer- en foliumzuur tekort komen veel voor onder coeliakiepatiënten. Soms zijn de symptomen mild en worden ze niet duidelijk opgemerkt. De rol van tarwegluten als trigger van coeliaki is goed en veelvuldig aangetoond, met gliadine en glutenine als hoofdoorzaken. (5)  In 2012 werden 31 korte peptide sequenties in tarwe glutenproteïnen en gerelateerde proteïnen (rogge en gerst) geïdentificeerd als coeliakie-toxisch. (6) Aanvankelijk kwam coeliakie vooral bij kinderen voor, maar tegenwoordig komt het op iedere leeftijd en op grote schaal voor (7en is een aantal volwassenen niet gediagnosticeerd. (8) In Europa en met name in Finland komt de ziekte betrekkelijk veel voor. (9) (10)

Coeliakie gerelateerde condities

Coeliakie kan in verband staan met neurologische condities, perifere neuropathie en gluten ataxie, waarbij de kleine hersenen beschadigd zijn. Geschat wordt dat neurologische disfunctie bij ongeveer 6-10% van de patiënten met symptomen voorkomt. (11) Dezelfde symptomen zijn ook geobserveerd bij mensen met een gluten overgevoeligheid. (12)

Schizofrenie en autisme

Het verband tussen tarwe en melk, en schizofrenie en autisme is in detail bestudeerd. Beide aandoeningen verbeterden bij een gluten- /of caseïnevrij dieet. (13, 14, 15, 16, 17)

Er wordt gesuggereerd dat neuroactieve peptiden die bij de vertering van tarwe gluten vrijkomen verantwoordelijk zijn voor de neurologische effecten. (18, 19) Dit veronderstelt het concept van gluteomorfinen, welke opioïde peptides zijn die door de vertering van gluten in het gastrointestinale systeem vrijkomen en in de bloedstroom worden opgenomen. Dit resulteert in neurologische effecten en verslavingskenmerken. Caso morfinen zouden hetzelfde effect hebben, maar er is niet veel bewijs voor deze hypothese.

Bij beide ziekten is sprake van een vitamine B12 tekort.

FODMAP’s en gastrointestinale stoornissen

Tarwe bevat –net als andere plantenvoeding- kleine fermenteerbare koolhydraten (FODMAP’s: fermentable, oligo, di, mono, saccharides en poly’s), waarvan fructo- en oligosacchariden het meest aanwezig zijn. (20)  Een FODMAP-arm dieet kan symptomen van een prikkelbare darm, Crohn en colitis ulcerosa verbeteren. (21, 22, 23)

Het lage aantal FODMAP’s in glutenvrije voeding kan bijdragen aan de verbeteringen die door mensen met darmaandoeningen ervaren worden. (24, 25)

Gluten en auto immuunziekten

Gluten zijn overal te vinden in onze moderne wereld; in pasta en brood en als vulmiddel in bijvoorbeeld medicatie en supplementen. Ze zijn de lijm die bestanddelen samen houden en daarom zitten ze bijvoorbeeld ook in verzorgingsproducten en soms in tandpasta. Ze kunnen zelfs in granen zitten die zogenaamd ‘glutenvrij’ zijn.

Hele andere gluten vandaag de dag

De gluten die onze voorouders aten, waren niet dezelfde gluten als die van ons vandaag de dag. Om weelderige producten te krijgen, ontwikkelden wetenschappers nieuwe hybride tarwestrengen die compleet nieuwe vormen van gluten bevatten. Dit type gluten zit in geen enkele plant, en is het type dat de muffins en bagels groter en weelderiger maken. Gluten zijn ook zo gemaakt dat ze in vloeistoffen kunnen oplossen, en in andere producten die voorheen nooit gluten bevatten, zoals vleesbeleg voor op de boterham en shampoo. We eten dus niet alleen een ander gluten soort dan onze voorouders aten, maar zijn er ook veel meer aan blootgesteld. De gemodificeerde en alomtegenwoordige proteïne veroorzaakt problemen in de darmgezondheid en het immuunsysteem en creëert de perfecte storm voor de ontwikkeling en progressie van auto immuunziekten.

Gluten worden met 55 ziekten in verband gebracht. (26)

Volgens dr. Amy Hymann kun je gluten beter dumpen als je auto immuunziekte hebt, omdat gluten zonder twijfel de vonk van de ziekten is, en gluten het vuur oplaaien. (27)  Hymann is er duidelijk over: ook als je geen ontstekings- of auto immuunziekte hebt, kunnen gluten nog altijd schadelijk voor je gezondheid zijn. En als je wel zo’n ziekte hebt, dan hoor je geen gluten te eten.

Gluten veroorzaken een lekkende darm

Wanneer je gluten eet via brood, een vulmiddel in je boterhambeleg of een van de andere verborgen bronnen, reist het door je maag en arriveert het in je dunne darm. Van het onderzoek van dr. Alessio Fasano weten we dat gluten zonuline vrijzetten. (28) (29) Zonuline is een chemische stof die de tight junctions van je darmwand opent, en zo een lekkende darm veroorzaakt. Alles ontsnapt naar de bloedbaan: microben, toxinen, proteïnen en deels verteerde voedseldelen. Volgens Fasano is een lekkende darm een van de voorwaarden voor het ontwikkelen van een auto immuunziekte.

En als je eenmaal een auto immuunziekte hebt, laat je de lekkende darm vaak onbehandeld omdat je wel andere dingen aan je hoofd hebt. Maar het onbehandeld laten van een lekkende darm zorgt voor progressie van je aandoening. Het is dus zaak om de lekkende darm aan te pakken. Het binnendringen van alle stoffen in de bloedstroom, terwijl ze daar niet horen, maakt hen gevaarlijke indringers voor je immuunsysteem: dit creëert ontsteking in een poging om er vanaf te komen.

Gluten en ontsteking

Als je een auto immuunziekte hebt, dan betekent dit je je immuunsysteem je lichaamseigen weefsel aanvalt. Dit gebeurt niet zomaar, maar is in de loop van meerdere jaren ontstaan. Je gaat van ‘geen symptomen’ naar een paar symptomen een paar keer per maand. Van deze fase ga je naar een paar milde symptomen enkele keren per week. Vervolgens ervaar je op de meeste dagen meerdere symptomen. Uiteindelijk kom je op 3 symptomen per dag en een auto immuunziekte is geboren.  Volgens Myer heeft 1 op de 30 mensen een gluten overgevoeligheid.

Wanneer je gaat stoppen met gluten is het belangrijk om ze compleet te elimineren, omdat onderzoek laat zien dat het eten van gluten de gluten antilichamen voor drie maanden kan verhogen. Met andere woorden: als je 4x per jaar gluten eet, kan je lichaam toch het hele jaar in een ontstekingsmodus zitten.

Gluten en moleculaire mimicry

Uit de studie blijkt dat de meeste neurologische reacties op gluten en zuivel te wijten zijn aan een verschijnsel dat moleculaire mimicry heet. Bij moleculaire mimicry is er sprake van overeenkomstige structuren tussen pathogeen en gastheer die kruisreactiviteit van T-cellen of antistoffen tot gevolg heeft. Doordat pathogene organismen bijvoorbeeld peptiden bevatten die overeenkomen met structuren op humane cellen, treedt een auto-immuunrespons op. Met andere woorden: het immuunsysteem valt per ongeluk het brein en zenuwweefsel aan, omdat het in de veronderstelling verkeert dat het de gluten en zuivel aanvalt. Hier legt neuroloog Datis Kharrazian uit hoe dit werkt.

Hoe herstel je de door gluten veroorzaakte schade?

Als je een auto immuunziekte hebt, of in de buurt ervan bent, zou je volgens de in dit artikel genoemde artsen de gluten 100% moeten elimineren. Wanneer je dit namelijk niet doet, houden de gluten de tight junctions open en blijft je darm lekken. Het proces van moleculaire mimicry blijft doorgaan en je lichaam komt chronisch in een ontstekingsmodus.
Het aanpakken van de lekkende darm en de verwijdering van gluten hebben de grootste impact w.b. het omkeren van de auto immuunziekte.

Omkering auto immuunziekte begint in de darmen


Hoe je een lekkende darm geneest lees je in:


 Welke probiotica herstellen de lekkende darm (leaky gut)?


 Deze smoothies helen een lekkende darm


darmenblijEen lekkende darm: wat is het en hoe genees je het?


Herstel je darmflora, herstel je brein (tips van neuroloog)


 

Additieven die beruchte veroorzakers van een lekkende darm zijn:


Deze ingrediënten –e433 en e466- lokken insulineresistentie, lekkende darm en darmontsteking uit –studie


Deze 7 additieven leiden tot lekkende darm en zo tot auto immuunziekten


In een notendop:

  •   Verwijder de stoffen die een lekkende darm veroorzaken. Dit zijn: alcohol, zuivel, gluten, granen, GMO’s, suiker, additieven. Wat betreft medicatie zijn dit: antibiotica, pijnstillers, anticonceptie pil, prednison, maagzuurremmers.
  • Condities als SIBO (bacterie overgroei in de dunne darm) en Candida veroorzaken een lekkende darm, dus pak deze tijdig aan.
  •   Voedt je darmen met het goede en help ze met: probiotica en verteringsenzymen.
  • Herstel de darmwand door: L-glutamine, bone broth of een collageen product (bijvoorbeeld van Great Lakes), omega-3’s, zink, aloe vera.

© 2016, GoedGezond.All rights reserved.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!