Eet ook eens een avocado…pit (want: nog meer antioxidanten!)

De avocado; een kant en klaar pakketje vol vitaminen, mineralen en gezonde vetten, dat profijt biedt voor lijf en (de rijpere) huid. Hij verdient het wel om bij onze dagelijkse voeding te horen. Gooi je de pit weg, dan gooi je het meest waardevolle deel weg. Je kan dat grote bruine ding echt eten en er zijn goede redenen voor om dit te doen!

Avocadopit: de meeste antioxidanten van de avocado

Nu biedt het vruchtvlees van dit kroonjuweel van gezonde voeding al onnoemelijk veel, maar de pit biedt nog meer. Ook de pitten zitten vol antioxidanten en zijn rijk aan oplosbare vezels, wat helpt bij een hoog cholesterol. Ook bevatten ze stoffen die de bloeddruk verlagen, de vetspiegel verlagen, een schimmelwerende werking hebben en amoebicidale activiteit hebben tegen amoeben en giardia lamblia. (1, 2, 3, 4)

Liefhebbers van raw food stoppen de pitten in hun smoothies om meer textuur en voedingsstoffen aan de al gezonde drankjes toe te voegen. Voor het vermalen van de pit is een krachtig apparaat nodig: de pit is compact en hard en een blender met minder vermogen kan erop stuk lopen.


Extract van de avocadopit had een toxisch effect bij een concentratie van 500 mg/kg, bij muizen. (5) Avocadopit (en schil) is giftig voor honden.


De voordelen van avocadopit:


De pit bevat 70% van de totale antioxidanten van de vrucht (6)


De oplosbare vezels houden de bloedsuikerspiegel onder controle, en geven een verzadigingsgevoel. Dit kan je trouwens ook bereiken met appels, bonen en psylliumvezels.


De pit verlaagt de LDL-cholesterolspiegel (7)


De antiparasitaire werking van de pit is een groot voordeel: naar schatting draagt 25% van de Nederlanders darmparasieten bij zich. Meestal gaat het dan om Dientamoeba fragilis, gardia lamblia en Blastocystis hominis


De antischimmel en antibacteriële eigenschappen beschermen tegen ziekten. De avocadopit beschermt ook tegen Candida. (8)


Antioxidanten, zoals die in de avocadopit, zijn het beste wapen tegen ontsteking en pijn. Ook de nieuwere appelsoorten bevatten een enorme hoeveelheid antioxidanten; 10-25x meer dan de gewone appel.


De avocadopit is bitter, en van bittere voeding is bekend dat het gezond voor het hele lijf is, en vooral voor de lever. Dit geldt ook voor de pit van de vrucht. Ook kan het bijdragen aan de eliminatie van bilirubine, het afbraakproduct van hemoglobine. (9)


Smoothie

De pit werkt het beste in smoothies, omdat het zoete smaken nodig heeft om de bittere smaak te maskeren. Maar je kunt de fijngemaakte pit ook over voeding strooien. In een smoothie smaakt hij prima met amandelmelk, een halve kop blauwe bessen en een banaan. Gebruik de helft van de pit.

Thee

Om de vertering te helpen na een zware maaltijd, kun je een kop thee maken van avocadopit: doe simpelweg een eetlepel in een kop heet water.

© 2016, GoedGezond.All rights reserved.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!