Verband tussen migraine, darmproblemen en serotonine receptor-gen – Studie

OEDGEZOND.INFO

Volgens een nieuwe studie is er een verband tussen migraine en spanningshoofdpijn, en het prikkelbare darmsyndroom (PDS) en een bepaald gen. Van de deelnemers met migraine, had 54% ook de darm aandoening; bij hen blijkt een verschillend serotonine receptor-gen aanwezig te zijn. Ook een lekkende darm linkt met hoofdpijn.

Migraine patiënten, ook prikkelbare darmsyndroom

Aan de studie deden 4 groepen deelnemers mee: 107 mensen met episodische migraine, 107 mensen met PDS, 53 mensen met spanningshoofdpijn en 53 mensen zonder deze condities.

Bij 0 tot 14 keer migraine per maand, wordt er van episodische migraine gesproken. Tussen de aanvallen door zijn er geen symptomen.

Uit het onderzoek bleek dat 54% van de deelnemers met episodische migraine ook het prikkelbare darmsyndroom hadden. Van de groep met spanningshoofdpijn was dit 28%, en van de groep met PDS hadden 38 personen migraine en hadden 24 personen spanningshoofdpijn.

Serotonine receptor 2A gen

Toen gekeken werd naar het serotonine transporter gen en serotonine receptor 2A gen, bleek minimaal 1 gen bij de deelnemers met episodische migraine, spanningshoofdpijn en PDS, te verschillen van mensen zonder de genoemde condities.

“Aangezien hoofdpijn en het prikkelbare darmsyndroom zulke veelvoorkomende condities zijn, en de oorzaken van beiden onbekend zijn, is de ontdekking van de genetica die deze patiënten gemeen hebben bemoedigend,” meldde studieauteur dr. Derya Uluduz in een persbericht van American Academy of Neurology’.

Hoewel de onderzoekers zeggen dat hun studie nieuw licht werpt op de link tussen PDS en migraine (namelijk serotonine receptor 2a gen), legden eerdere studies al de link tussen gastrointestinale stoornissen –niet alleen PDS, maar ook coeliakie en inflammatoire darmziekten-, migraine en serotonine.

Eerdere studies:

Toegenomen doorlaatbaarheid van de darmwand

Het was al eerder duidelijk dat mensen met gastrointestinale symptomen vaker hoofdpijn hebben, met een sterkere frequentie. Kinderen van een moeder met een geschiedenis van migraine zijn vatbaarder voor infantiele koliek, en kinderen met migraine ervaren infantiele koliek vaker.

De link tussen gastrointestinale stoornissen en hoofdpijn is ook een toegenomen doorlaatbaarheid van de darmwand (lekkende darm) en ontsteking.

Serotonine tijdens aanval juist hoog

De pijn van een migraineaanval wordt gegeneerd door pijnreceptors van trigeminale zenuwuiteinden van het hersenvlies. Een laag serotonineniveau sensibiliseert deze receptors. (1) Data tonen dat serotonine tussen de aanvallen door laag is, maar tijdens een aanval juist hoog. (2) (3) Serotonine agonisten zoals triptanen en ergotaminen worden geassocieerd met verlichting van acute pijn. (4, 5, 6) In contrast hiermee worden tricyclische antidepressiva en SSRI’s gebruikt voor migrainepreventie; deze worden geassocieerd met een toename van serotonine. (7)

Brein-darm connectie

Darmen in verband met breinfuncties en vice versa

Het brein en het gastrointestinale systeem zijn sterk met elkaar verbonden via neurale, endocriene en immuun routes. (8, 9, 10De communicatie loopt in twee richtingen: niet alleen van het brein naar de darmen, maar ook andersom. De bevindingen over de darm-brein connectie laten zien dat het darm microbioom in verband staat met breinfuncties en neurologische ziekten, zoals migraine.

Migraine en diverse gastrointestinale stoornissen

Niet alle studies beperken zich tot migraine. Een grootschalige studie (51000 deelnemers) keek naar de relatie tussen gastrointestinale symptomen en hoofdpijn, waaronder migraine.  Hieruit bleek dat hoofdpijn vaker voorkomt onder mensen met gastrointestinale symptomen. (11)

Migraine en het prikkelbare darmsyndroom

Dat migraine vaker voorkomt bij patiënten met het prikkelbare darmsyndroom is bekend. (12, 13, 14)

Er zijn abnormaliteiten gevonden in de compositie van de darmbacteriën bij PDS-patiënten; namelijk een bacterie overgroei in de dunne darm (SIBO), en/of een sterke vermindering van het aantal bifidobacteria en lactobacilli, wat leidt tot de productie van darmgassen en allerlei andere verstoringen. (15) Ook is er een toegenomen doorlaatbaarheid van de darmwand, en hoe ernstiger de PDS-symptomen, des te meer doorlaatbaar de darmwand is (of te wel: des te meer de darm lekt). (16)

Van de nieuwste studie (bovenaan) had 54% van de migraine patiënten een prikkelbare darm; andere onderzoeken laten 60% en 25-50% zien.

(17, 18, 19, 20, 21)

Migraine en coeliakie

Bij coeliakie is er sprake van schade aan de darmen en een disfunctie van de tight junctions, wat eveneens leidt tot een toegenomen doorlaatbaarheid van de darmwand. Ook hier is er een verband met migraine en hoofdpijn. (22, 23, 24, 25, 26)

Probleem van de lekkende darm

Een lekkende darm en ontsteking staan dus wederzijds met elkaar in verband; een lekkende darm kan ontsteking veroorzaken, maar andersom gebeurt ook. (27) Multifactoren kunnen een lekkende darm veroorzaken (zie de links onderaan dit artikel). De beste manier om de functie van de darmwand te meten is via een lactulose/mannitol test. Mannitol wordt via een transcellulaire route getransporteerd, en lactose passeert de darmwand en komt uiteindelijk in de urine terecht. Daarom wordt een lekkende darm gekenmerkt door een toegenomen lactulose/mannitol-ratio. (28, 29)

Kan migraine behandeld worden met probiotica?

Gezien al deze informatie is het vrij logisch wanneer de gedachten komen op probiotica als behandeling van migraine. De meest gebruikte probiotica zijn de bifidobacteria en lactobacilli. De effecten van probiotica hangen af van het soort en de strengen. Sommige probiotica zijn succesvol bij darmproblemen. Andere verbeteren de functie van de darmwand. (30, 31Aangezien probiotica de functie van de darmwand verbeteren, kunnen ze een gunstig effect bij migraine hebben. Er zijn tot nu toe weinig controle studies gepubliceerd hierover. Een kleine studie meldt echter wel het effect van een combinatie van probiotica (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Enterococcus faecium, en Bifidobacterium bifidum) met vitaminen, mineralen, micronutriënten en kruiden. (31)  Van de patiënten ervaarde 60%verlichting en een verbeterde kwaliteit van leven.

Behalve migraine zijn ook andere neurologische stoornissen in verband gebracht met een lekkende darm. (32, 33, 34, 35)


Welke probiotica herstellen de lekkende darm (leaky gut)?


Deze smoothies helen een lekkende darm


darmenblij Een lekkende darm: wat is het en hoe genees je het?


Herstel je darmflora, herstel je brein (tips van neuroloog)


Additieven die beruchte veroorzakers van een lekkende darm zijn:


Deze ingrediënten –e433 en e466- lokken insulineresistentie, lekkende darm en darmontsteking uit –studie


Deze 7 additieven leiden tot lekkende darm en zo tot auto immuunziekten


Top 10 natuurlijke pijnstillers (bewezen) bij migraine


Pepermuntolie effectiever bij prikkelbare darm syndroom dan medicatie


© 2016, GoedGezond.All rights reserved.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!