15 voedingstips voor meer energie

Voel je je met regelmaat futloos en blijft je energiepeil schrikbarend laag? Vandaag hebben we weer een gastblog van Anita Mulderij/voedingsdeskundige, waarin ze tips geeft hoe je snel weer energie krijgt!


Als je je met regelmaat futloos voelt en je energiepeil blijft laag, dan is de kans groot dat je voeding en leefstijl daar een grote rol in spelen. Wat je zoal doet en eet op een dag kan namelijk een behoorlijke impact hebben op hoe je je voelt.

Als je deze tips opvolgt heb je binnen de kortste keren weer meer energie:

1. Eet bessen

En dan vooral de bessen in een blauwe, paarse of rode kleur. Bijvoorbeeld frambozen, bosbessen of bramen. Ze hebben deze kleur te danken aan anthocyaan, een krachtige antioxidant die zorgt voor meer energie. Het maakt niet uit welke soort je kiest, want het zijn stuk voor stuk energieboosters.

2. Kies voor een gezonde snack

Een chocoladekoekje of een handje chips tussendoor? Niet doen. Te veel aan suiker of vetten zorgt er alleen maar voor dat je je nog duffer gaat voelen. Neem in plaats daarvan een handje ongezouten noten, een appel, een kommetje Griekse yoghurt met een beetje honing of een smoothie. Niet alleen kun je genieten van een verantwoord tussendoortje, het geeft je ook nog de energie die je nodig hebt.

3. Drink veel water

Te weinig water drinken kan de grote oorzaak zijn van een gebrek aan energie. Als je constant (onbewust) uitgedroogd bent, zal je een langgevoel van vermoeidheid ervaren. Genoeg water drinken is daarom van groot belang. Geen idee hoe je op een eenvoudige manier genoeg water binnenkrijgt? Neem een flesje van een halve liter mee naar je werk of studie, zodat je makkelijk bij kunt houden hoeveel je al gedronken hebt en hoeveel je nog kunt drinken.

4. Drink koffie met mate

Dat wil zeggen: sta stil bij wanneer en hoeveel je drinkt. Drink koffie het liefst aan het begin van de dag, ruim voor de lunch en daarna niet meer. Zo voorkom je dat je later op de avond niet aan slaap kunt komen. Probeer bovendien niet meer dan twee kopjes koffie per dag te drinken.

5. Vermijd snelle koolhydraten maar kies voor de langzame

Eet dus geen pasta, rijst, aardappelen en brood maar kies voor havermout, quinoa en zoete aardappel . De koolhydraten uit deze producten zorgen voor een langdurig vol gevoel en geven je daarom meer energie. Dit in tegenstelling tot simpele koolhydraten waar veel suikers in zitten. Deze koolhydraten zorgen voor een korte energieboost, waarna er een ‘crash’ volgt door de hoeveelheid suikers. Vermijden dus!

6. Eet oplosbare vezels

Oplosbare vezels zijn vezels die de opname van suiker vertragen. Zo heb je geen last meer van een ‘sugar high’ die gevolgd wordt door een ‘crash’. Ook bevordert dit soort vezels de stoelgang. Voorbeelden zijn noten, fruit, groenten, granen, bonen en havermout.

7. Genoeg Vitamine C

Vele studies en onderzoeken tonen keer op keer aan dat een gebrek aan vitamine C en vermoeidheid met elkaar in verband staan. Zorg er dus voor dat je je dagelijkse dosis Vitamine C binnenkrijgt! Drink bijvoorbeeld een glas versgeperst sinaasappelsap, of neem een tablet. Vitamine C zorgt er trouwens ook voor dat je de voedingsstoffen beter uit je voedsel kunt opnemen.

8. Eet vaker kleine hoeveelheden

In plaats van je tijdens de lunch vol te stoppen met broodjes of ’s avonds aan tafel te bunkeren, kun je je maaltijden beter verspreiden over de dag en verdelen in kleinere porties. Hierdoor heb je een constant gevoel van energie en voorkom je de zogenaamde ‘food coma’.

9. Ontbijt goed, lunch licht

Een enorme lunch veroorzaakt een dip zodra je je kantoor weer binnenstapt. Niet echt handig als je hele middag nog volgepland staat met belangrijke afspraken en meetings. Eet in plaats daarvan een flink ontbijt en houd je lunch licht en klein. Dit voorkomt die after-lunch dip en zorgt er ook nog eens voor dat je productiever bent in de ochtend. Twee vliegen in één klap!

10. Vermijd alcohol voor het slapengaan

Want: alcohol houd je wakker. En hoe moeilijker je in slaap komt, hoe minder energie je de volgende dag hebt. Zelfs wanneer je dezelfde uren slaap pakt als een avond waarop je niet gedronken hebt, kun je voelen dat je na een avondje drinken minder uitgeslapen bent.

11. Maak een ommetje

Een echte energiedip? Ga dan even naar buiten. Een wandelingetje in de lunchpauze of in de middag doet wonderen. Geen tijd om naar buiten te gaan? Combineer je wandeling met dat belangrijke telefoontje of die afspraak die je anders in de kantine zou hebben.

12. Eet eieren

Eieren zijn perfect voor bij het ontbijt of in de lunchsalade. Ze zitten namelijk boordevol proteïnen. Proteïnen geven je een langdurig vol gevoel en houden je energiepeil hoog en stabiel. Ook fijn: met eieren kun je eindeloos variëren!

13. Snack met chocolade

Wat, echt? Jazeker. Als je dan toch aan het snoepen slaat, neem dan een stukje chocolade. Chocolade zorgt voor een endorfine-boost (je wordt er dus blij van) en geeft je ook nog eens energie doordat er een lichte hoeveelheid cafeïne in chocolade zit. Tip: in pure chocolade zit meer cafeïne dan in melkchocolade.

14. Word elke dag wakker rond hetzelfde tijdstip

Dit houd je biologische klok stabiel. Wanneer je bijvoorbeeld doordeweeks om zeven uur opstaat en in het weekend pas om 12 uur uit je bed rolt, kan je lichaam hiervan flink in de war raken. Daarom voel je je vaak ook niet uitgeslapen als je langer in bed blijft liggen. Wat hierbij helpt is om elke avond rond dezelfde tijd in bed te stappen. Stabiliteit zorgt voor meer energie. Slaap lekker!

15. Geniet van een kopje thee

Zo simpel kan het zijn: uit onderzoek is gebleken dat elke dag 4 á 6 kopjes thee per dag drinken het stresshormoonniveau in je lichaam verlaagt. Minder stress zorgt weer voor meer energie. Geniet dus even van je welverdiende kopje kruidenthee!