Vrouw valt 50 kilo af en deelt eerlijke realiteit met lezers

huid.jpg

We zijn zo gewend geraakt aan ‘voor’ en ‘na’ foto’s van slanke, lachende, gebruinde mensen die hun nieuwe lichaam tonen na een afvalproces. De werkelijkheid kan heel anders liggen: Elna Baker verloor 50 kilo en geeft op de blog refinery29.com  een gedetailleerde en eerlijke inkijk –ook aan de hand van foto’s- in de realiteit van het verlies van haar kilo’s.

huid

Eerstehands inkijk in realiteit gewichtsverlies

Elna Baker beschrijft in een gastblog gedetailleerd de veranderingen die haar lichaam onderging tijdens het verliezen van 50 kilo. Haar post (‘What losing 110 pounds really looks like’) geeft lezers een eerstehands inkijk in de realiteit van het verlies van de tientallen kilo’s.

“Na verlies van het gewicht, had ik zoveel extra huid dat ik op mijn zij kon liggen en de huid met gemak alle richtingen op kon trekken. Lange tijd probeerde ik het vel weg te krijgen met lotions en oefeningen. Uiteindelijk belandde ik bij de plastische chirurg. Dit deed ik niet om mijn natuurlijke look te veranderen, ik wilde mijn lichaam gewoon krijgen zoals het waarschijnlijk geweest zou zijn, als ik niet was aangekomen.”

Geen lachende ‘na’-foto

Elna na gewichtsverlies en voor de operaties (l) en na de operaties (r)
Elna na gewichtsverlies en voor de operaties (l) en na de operaties (r). Foto’s: Jessica Peterson

Geen lachende ‘na’-foto van Elna dus. In totaal had Elna 4 ingrepen: een borstverandering om haar borsten te herstellen naar de originele maat en vorm, een bodylift, een circumferential beltlipectomie en een dijlift. Nu heeft ze een aantal littekens en ondanks de operaties, nog steeds teveel huid. Grappend noemt ze zichzelf een vliegende eekhoorn, als ze haar armen en benen spreidt.

Lichaamsbeeld

Obesitas is een uitdaging om vele redenen, niet in de laatste plaats omdat de aandoening het lichaamsbeeld en zelfvertrouwen verandert. Elke dag worden mannen en vrouwen gebombardeerd met beelden die ons vertellen hoe we eruit zouden moeten zien. Als we dan al het gewicht verliezen, duikt er weer een nieuw probleem op, zoals Elna die beschrijft:

“Ik behoor nu tot de wereld van de mensen met een gemiddeld gewicht. Maar dat betekent niet dat alles nu over is. Ik dacht na over alle dingen die ik met mijn lichaam gedaan had: ik had het gehaat, verborgen en uitgehongerd. En laten opensnijden. Ik had mezelf beloofd dat ik dankbaar voor mijn lichaam zou zijn, elke keer als ik naar de littekens zou kijken. Vervolgens vergat ik deze belofte. Hoe kan het dat ik weer terug bij af ben, en gewoon een relatie met mijn lichaam probeert te hebben?”

Elna deelt het advies dat ze van haar therapeut kreeg, dat haar hielp om het probleem anders te bekijken: “Gebruik niet langer het verleden om het ‘nu’ te vergiftigen. Verhinder jezelf niet langer om de dingen in het leven te krijgen die nu beschikbaar voor je zijn. “ Dit advies is waardevol voor mensen met welk probleem dan ook. Door een slachtoffermentaliteit kan er niks productiefs gebeuren en vindt er telkens weer herhaling plaats van hetzelfde gevoel. Het advies zorgde bij Elna in ieder geval voor een ‘aha’-erlebnis en deed haar realiseren dat ze haar lichaam kon zien zoals ze wilde. Voorheen had ze ervoor gekozen om het te haten:

“Het drong echt tot me door. Ik kan mijn lichaam zien zoals ik wil. Het haten, was een deel van mijn identiteit geworden. In plaats dat ik de eigenaar van mijn lichaam ben, heb ik me door de wereld laten vertellen wie ik moet zijn en hoe ik er uit moet zien. Ik keer me af van de neerwaartse spiraal van schaamte en zelfhaat. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben het zat om te streven naar schoonheid. Het heeft 10-20% van mijn leven en gedachten in beslag genomen en me beroofd van het doen van belangrijkere, eerlijke en liefdevolle dingen.”

Ziekte die nog overwonnen moet worden

Iedereen zou zichzelf moeten accepteren voor wie hij/zij is, gelooft Elna, hoewel het voor haar nog een worsteling is. We zijn zelf onze ergste criticasters. Zelfacceptatie betekent niet dat er geen doelen zijn –streven naar een gezond gewicht, betere eetgewoonten en meer beweging- maar het mentale misbruik waar je jezelf aan kan onderwerpen is enorm beschadigend en houdt van doelen af.

Elna noemt dit ‘de ziekte’ die nog overwonnen moet worden.

Elna’s hele verhaal lees je op: What losing 110 pounds really looks like’.


© 2016, GoedGezond.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!