Zo vind je de beste, gezonde pasta!

pasta0.jpg

Traditionele bereidingsmethoden voor pasta zijn belangrijk voor de biobeschikbaarheid en verteerbaarheid van pasta, en voorkomen schade aan het maag-darm kanaal. De normale reguliere pasta moet gezien worden als bewerkte voeding die je beter niet met regelmaat eet. Hoe vind je de beste, gezonde pasta?

[wds id=”2″]

Teflon pasta

Productiesnelheid maakt het verschil tussen goede fabriekspasta en pasta van matige (of slechte) kwaliteit. Goede pasta wordt langzaam gemaakt, langdurig gekneed en wordt dan geperst door bronzen matrijzen; niet door de gladde, snelle, met teflon beklede platen. Daarna wordt de pasta langzaam gedroogd. Deze pasta van goede kwaliteit is geen massaproductie en is dan ook een stuk duurder. De pasta heeft een ruw oppervlak, niet glad zoals de teflon-pasta, en is steviger.

Veel bewuste mensen hebben hun teflon pannen verruild voor kookspullen zonder een laag van toxisch materiaal. Teflon is een merk voor het synthetische polytetrafluoroethyleen (etheenpolymeer), een lid van de geperfluoreerde PFC familie. Volgens de Environmental Working Group (EWG) zorgen PFC’s voor een verhoogd cholesterol, een abnormale schildklierhormoon spiegel, ontsteking van de lever en een verzwakt immuunsysteem. (1)

Ouderwets brons

brons1

Niet alleen in onze huishoudens komen de ouderwetse bronzen pannen weer terug. Ook vooruitdenkende pastafabrieken kiezen voor bronzen (trek)platen om de pasta te vormen. Splendido heeft pasta die er anders uit ziet, dan de meeste van ons gewend zijn; met een ruwe structuur. Het is middels de bronzen platen in vorm gebracht. Martelli pasta ‘foodwelove’ , DeLallo pasta zijn ook op die manier gemaakt en hebben eveneens de ruwe structuur. Ze hebben ook glutenvrije pasta’s.


Wanneer er harde tarwe gebruikt wordt voor pasta, betekent dit dat er meer gluten inzitten. Het verschil tussen harde en zachte tarwe zit in de gluten. Gluten zorgen voor elasticiteit en samenhang van het deeg. Zachte tarwe heet grano tenero, en harde tarwe wordt grano duro genoemd.


Hoe weet je of de pasta die je koopt met Teflon of brons gemaakt is?

pasta6

Het is heel simpel: je hoeft alleen maar naar de pasta te kijken om te zien of het oppervlak glad en glanzend is, of ruw en dof. Als het glad en glanzend is, is er een Teflon plaat gebruikt. Je kunt de pasta ook met je hand testen. Als het broos en licht is, is het van slechte kwaliteit.

Waarom gebruikt een fabrikant Teflon in plaats van brons?

pasta7

Het is niet zo moeilijk te bedenken waarom fabrikanten Teflon gebruiken. Teflon versnelt het productieproces aanzienlijk. Geschat wordt dat het maken van bewerkte pasta een halve dag in beslag neemt. In pasta afkomstig van bronzen platen zitten veel meer werkuren. Ook is Teflon materiaal goedkoper en gaat het langer mee. (2)

Ruwe pasta heeft ook nog een bonus, want de pasta saus blijft er beter op zitten. De Teflon-pasta’s dragen sauzen niet erg goed. Pasta die gevormd is door bronzen materiaal heeft ook een nadeel: het absorbeert meer water en is geneigd sneller over te koken. Je moet deze pasta dus beter in de gaten houden.

© 2016, GoedGezond.


Vind je dit artikel informatief?

Deel de info (via onderstaande button’s)!