Insomnia leidt tot abnormaliteiten van witte stof in brein

insomnia1.png

Insomnia wordt gelinkt met abnormaliteiten van de witte stof in het brein. Dit weefsel vormt de connecties en draagt informatie over tussen de verschillende hersengebieden. De abnormaliteiten hebben impact op breinconnectiviteit, cognitie en psyche.

insomnia1

Verstoringen witte stof hersenen

De verstoringen vinden plaats in de hersengebieden die betrokken zijn bij de regulatie van het slaap- en waakritme, en ook bij de cognitieve functie. Witte stof (substantia alba) bestaat voornamelijk uit axonen van cellichamen die verschillende hersengebieden met elkaar verbinden en zenuwimpulsen tussen neuronen geleiden. Als de functie van witte stof verstoord is, dan heeft dit gevolgen voor de communicatie tussen de breinregio’s.

Hoewel de studie –die gisteren gepubliceerd is in Radiology een verband vond tussen abnormaliteiten in witte stof en insomnia, was de studie niet ontwikkeld om oorzaak-effect te bewijzen.

Chronisch slaaptekort kan ook leiden tot depressies en angsten

Bij insomnia kan men niet inslapen of onafgebroken slapen. Het nachtelijke draaien en woelen eist zijn tol van het dagelijks functioneren en van de cognitieve vaardigheden. Wanneer de slaapstoornis voortduurt heeft dit gevolgen voor het metabolisme en de cardiovasculaire gezondheid. Ook het gevoel van welzijn, mentale fitheid, humeur gaan er in de loop der tijd sterk op achteruit: een chronische slaapstoornis is een voedingsbodem voor de ontwikkeling van depressies en angsten.

Betrokken hersenregio’s

De witte massa van studiedeelnemers met insomnia had een sterk verminderde integriteit, in meerdere hersenregio’s, waaronder:

  • Thalamus: is belangrijk bij het selecteren van prikkels die doorgegeven worden aan diverse delen van de hersenschors en wordt daarom ook wel ‘de poort naar de hersenschors’ genoemd. Prikkels die doorgegeven en aangepast worden betreffen gehoor- en gezichtszintuigen, pijnwaarneming en tast en om de waarneming van de stand waarin het lichaam zich bevindt. De thalamus kan dit soort prikkels ook onderdrukken, indien nodig. Ook is de thalamus betrokken bij de bewustwording van bepaalde prikkels met betrekking tot emotionele connotaties die een gebeurtenis oproept. Verder bij: de motoriek, handhaving van het bewustzijn.
  • Corpus callosum: Heet ook wel hersenbalk. De corpus callosum vormt de hoofdverbinding tussen beide hersenhelften en zorgt ervoor dat informatie ter beschikking komt aan allebei de helften. Hij bevat ongeveer 200 miljoen zenuwuitlopers. Wanneer bijvoorbeeld een tekening alleen door de rechterhelft is ‘gezien’, herkent de linkerhelft hem ook direct.  (meer info)

De auteur van de studie meldt het volgende:

“De betrokkenheid van de thalamus bij de pathologie van insomnia is bijzonder cruciaal, omdat in de thalamus belangrijke bestanddelen van de biologische klok huizen. Eerdere studies laten zien dat slaapgebrek een variëteit aan breinfuncties beïnvloedt. Lange termijn insomnia kan andere mentale issues met zich meebrengen, zoals depressie en angst.

Deze resultaten geven mogelijk het bewijs hoe een slaapgebrek tot een achteruitgang van de witte massa leidt, wat gerelateerd is aan emotionele en/of cognitieve stoornissen.

Wie meerdere malen ernstige insomnia gehad heeft of hier langdurig aan lijdt heeft meer abnormaliteiten in de witte stof, wat kan leiden tot het verlies van myeline; de beschermende laag rond de zenuwcellen in de witte stof.

Het is onduidelijk of verloren connecties nog hersteld worden, door behandeling van insomnia. Dat is een interessante en open vraag. We willen weten of de schade omkeerbaar is, zodra de slaapstoornis over is.”

Radiology

© 2016, GoedGezond.All rights reserved.

insomnia2


Gelukkig kunnen we e.e.a. zelf doen om een betere slaap te bewerkstelligen:


Deze 9 planten verbeteren de slaap en zuiveren de lucht in je slaapkamer


Vezels uit voeding zorgen voor een betere slaap en longfunctie


Hoe voeding de kwaliteit van slaap beïnvloedt


Beter slapen: kalium onmisbaar bij goed slaap-waakritme en nachtrust


Tiener slaapt stuk beter door oranje glazen tijdens smartphonegebruik in avond (en wij waarschijnlijk ook!)


Koffie en verstoorde slaap: Cafeïne stelt de productie van melatonine uit


6x Verrassende voeding om beter te slapen


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!