Nieuw stukje toegevoegd aan de autisme puzzel

OEDGEZOND.INFO

Waar zijn onze ogen op gefocust tijdens een conversatie? Een nieuwe studie onthult dat dit bij kinderen met autisme afhangt van de emotionele lading van een gesprek; kinderen met ASS kijken bij een emotioneel gesprek meer naar de mond van de spreker, dan naar de ogen. De bevinding voegt een nieuw stukje toe aan de autisme puzzel.

Kinderen met ASS meer gefixeerd op mond dan op ogen

Bij gesprek over emoties

Kinderen met een autisme spectrum stoornis (ASS) kijken tijdens een interactieve conversatie die emotioneel wordt, meer naar de mond van de spreker, dan naar de ogen.

Logopedisten

De studie is uitgevoerd door onderzoekers van de University of Vermount en gepubliceerd in de huidige editie van Research in Autism Spectrum Disorders. Het is de eerste studie waarbij gebruik werd gemaakt van een specifieke eye tracker technologie om de oogbeweging tijdens interactieve conversatie in kaart te brengen. De resultaten kunnen gevolgen hebben voor de manier waarop logopedisten kinderen behandelen die met sociale-, communicatieve- en gedragsuitdagingen te maken hebben als gevolg van autisme.

Emoties

Door middel van de Mirametrix S2 Eye tracker en Skype vergeleken de onderzoekers de visuele aandacht van kinderen die zich anders ontwikkelen en kinderen met ASD gedurende een gesprek over alledaagse dingen. Het gesprek ging vervolgens over op emoties, zoals een gesprek over wat een kind verdrietig of bang maakt.

“Als je praat over dingen die echt van belang zijn voor een kind met ASS, kun je het beste een paar woorden veranderen door te praten over wat mensen doen versus hoe ze zich voelen, en dit kan een uitgesproken impact hebben waar de ogen zich op richten voor informatie,” aldus Tiffany Hutchins, hoofdauteur van de studie en assistent professor communicatiewetenschappen en stoornissen.

Ernstigere vorm van autisme

De studie van Hutchins laat ook zien dat een verschuiving van de ogen naar de mond in verband staat met een ernstigere vorm van autisme, waarbij sprake is van een beperktere uitvoerende functie en gebrekkigere verbale en intellectuele capaciteit.

Emotioneel beladen topics vergen veel energie

Hoewel het niet helemaal duidelijk is waarom kinderen met ASS vaker naar de mond dan naar de ogen kijken tijdens emotionele conversaties, denkt Hutchins dat het praten over emoties een beroep doet op de executieve functie. Emotioneel beladen topics vergen iets van het werkgeheugen, wat het moeilijk maakt om informatie uit de oogregio te halen.’ Hierdoor zoekt het kind met ASS naar meer toegankelijke informatie elders in het gezicht.

Als in een sneeuwstorm

Hutchins legt uit dat het praten over emoties veel energie vraagt van kinderen met ASS. Voor een kind met een autisme spectrum stoornis is dit vergelijkbaar met rijden in een sneeuwstorm: er moet een totale focus zijn en de executieve functie sijpelt weg. De onderzoekers zagen ook dat een verminderd werkgeheugen in verband staat met een verminderde fixatie op de ogen.

Ooginformatie relevant

De bevindingen zijn belangrijk, omdat ooginformatie relevanter is in gesprekken over emoties. Als gevolg hiervan missen kinderen met ASS de kans om de relatie tussen gezichtsuitdrukking en onderliggende gedachten te begrijpen, omdat ze voorbij gaan aan de sociale betekenis die in de ogen ligt.

“Het is waarschijnlijk een situatie waarbij de arme nog armer wordt. Als ik je vraag om over emoties te praten, en jij kijkt vervolgens nog minder in mijn ogen, terwijl je dit wel zou moeten doen voor een beter begrip, mis je nog meer. Het is niet zo dat er geen emotionele informatie in de mondregio te zien valt, maar gedurende een dynamische conversatie missen de kinderen een aantal aanknopingspunten die normaal gesproken niet gemist worden.”

Aan de studie deden 19 kinderen met een ontwikkelingsstoornis mee en 18 kinderen met een ASS-diagnose, tussen de 6 en 12 jaar.

Speciaal eye tracking systeem

Eerder zijn er al studies gedaan met eye tracking, maar dit is de eerste studie waarbij de technologie gecombineerd werd met Skype en infrarood licht dat de X en Y coördinaten van de oogposities mat.

“Sommige van de sociale vaardigheidsprogramma’s voor kinderen met autisme zijn erop gericht om hen tot oogcontact aan te zetten tijdens interactie. Dit kan angst bij de kinderen vergroten en contraproductief zijn. Sommige van de huidige interventies zijn niet getest of niet evidence-based; dit hopen we te veranderen.”

Bron: Research in Autism Spectrum Disorders