Soja lecithine: goed of slecht voor ons?

soja7.png

Regelmatig komen we de naam ‘soja lecithine’ tegen op etiketten. Het is een veelvoorkomend additief die aan veel voeding is toegevoegd. Maar wat is soja lecithine (E471) eigenlijk? En is het goed of slecht voor ons?

soja lecithine
S
Soja lecithine (E471): is dit nu goed of slecht voor ons?

Soja lecithine (E471), wat is het?

Soja lecithine, wat is het eigenlijk? En is het goed of slecht voor ons? Lecithine is een mix van fosfolipiden en olie uit eierdooiers, koolzaad, melk en soja. (1) Soja zelf is al een poos vrij controversieel. Soja bevat het anti-nutriënt fytinezuur, dat mineralen bindt zoals magnesium, zink en ijzer en de opname van deze mineralen in het lichaam verstoort.

Soja is ook sterk oestrogeen; de oestrogene bestanddelen in soja verstoren de schildklier- en hormoonproducties. (2) Oestrogene activiteit is omnipresent in voedingsproducten, babyvoeding en zuigelingenformules.

Gefermenteerde soja producten versus ongefermenteerde

Je kunt je afvragen hoe het met de Aziatische bevolking zit, die veelvuldig soja consumeert en hier geen gezondheidsproblemen mee lijken te hebben. Anders dan bij ons, eten Aziaten geen ongefermenteerde soja. Het fermentatieproces breekt sommige negatieve bestanddelen van soja af en maakt de vertering ervan makkelijker. In Westerse voeding wordt veelal ongefermenteerde en genetisch gemodificeerde soja gebruikt. Toen er bij een meta-analyse naar isoflavonen in soja in Westerse en Aziatische landen gekeken werd, was de conclusie dat sojaconsumptie in Aziatische landen tot een afname van borstkankercijfers leidde, terwijl deze correlatie niet bestaat in het Westen. (3)


Meer info over soja:


Soja olie veroorzaakt meer obesitas, vette lever en diabetes dan beruchte fructose


Soja: een van de ergste voedselsoorten en niet geschikt voor consumptie


Hoe soja geteeld wordt

Soja is vorstgevoelig en het duurt circa 2,5 tot 3 maanden voordat de bonen gerijpt zijn. Het gewas wordt uitgebreid bewerkt met Roundup en andere non-selectieve pesticiden. Middels biotechnologie zijn Roundup-tolerante planten ontwikkeld, zodat boeren de gewassen rijkelijk kunnen besprayen. Roundup bevat glyfosaat, dat berucht is voor de nare gevolgen voor de gezondheid.


Als je deze voeding eet, eet je glyfosaat: wel voeding wel/niet


Soja, zo gezond?

soja

Is soja echt zo gezond?

Wanneer voeding genetisch gemodificeerd wordt, veranderen we het dusdanig dat ons lichaam in de war raakt. Analyse van 22 controle studies m.b.t. de gezondheidsvoordelen van sojaproducten toont dat de isoflavonen het LDL-cholesterol lichtelijk verlaagt, maar dat het geen effect heeft op de HDL, triglyceriden, lipoproteïnen of bloeddruk. (4) Van soja wordt gezegd dat het een -voor het hart- gezond alternatief voor vlees is, maar op grond van deze analyse lijken de claims ongefundeerd.

De meeste onderzoeken waarin de gezondheidsvoordelen voor het hart genoemd worden waren epidemiologisch en betroffen bevolkingsgroepen die gefermenteerde sojaproducten consumeren.

E471

De pesticiden waar dit gewas tijdens groei aan blootgesteld wordt, schijnen te kunnen overleven tijdens bewerkingsprocessen, zoals bij de productie van sojaolie. (5) Je zou kunnen denken dat dit een perfecte reden is om de producten te bannen, maar het is niet onbekend dat blootstelling aan giffen een normale norm schijnt te zijn, net zo min is het onbekend dat food safety-watchers -zoals EFSA- echt niet wakker liggen deze wijdverspreide blootstelling voor de consument. Toen EFSA in 2015 met een rapport kwam, waaruit bleek dat op 97% van onze voeding pesticidenresiduen zitten, was hun reactie: ‘97%, veilig dus’. Het enige wat ons resteert is de giffen er effectief af te wassen.(Meer info over de groenten, fruit die veel pesticiden bevatten).

Alomtegenwoordig

De hoeveelheid gif is altijd dosis gerelateerd, mits je allergisch bent. Dit geldt ook voor neurotoxische stoffen als aspartaam, mononatriumglutamaat, sucralose en dergelijke. Het is de alomtegenwoordigheid van deze stoffen en pesticiden & glyfosaat in voedingsproducten die de Westerse bevolking geen goed doen. Blootstelling begint al in het vroegste leven.

Hoe zit het met soja lecithine?
[envira-gallery id=”8005″]

Als je veel fruit, groenten, noten, zaden, vlees, vis en eieren eet, consumeer je waarschijnlijk niet veel soja lecithine. Soja lecithine is een additief in veel supplementen en zelfs in voeding zoals donkere chocola. Je zou toch mogen veronderstellen dat de consumptie van sojalecithine niet vergelijkbaar is met het eten van een sojaburger met een dikke laag sojakaas, of een salade die druipt van de sojaolie.

Chemische stof hexaan

De exacte samenstelling van sojalecithine hangt af van de fabrikant en het doel van het product, maar gemiddeld bevat het 1/3 sojaolie en 1/6 fosfatidylcholine. (5) Fosfatidylcholine is een belangrijk bestanddeel van lecithine; het overige deel bestaat uit fosfolipiden en glycolipiden. Voor het maken van sojalecithine wordt olie uit de boon gewonnen met behulp van de chemische stof hexaan, die ook in vegetarische burgers zit (6). De olie gaat door een ontgommingsproces, waarbij water met de olie gemengd wordt, totdat lecithine zich scheidt van de olie. De lecithine wordt gedroogd en soms gebleekt met waterstofperoxide. De sojaolie die geëxtracteerd wordt met behulp van (foodgrade) hexaan is bestemd voor de salades, mayonaise en voor plantaardig vet om te bakken en braden. Hoewel de pesticiden –gebruikt voor de teelt van sojabonen- ook in de lecithine zit, bestaat gelukkig slechts 1% van de voeding uit sojalecithine. (7)

Allergieën

Soja allergieën worden veroorzaakt door sojaproteïnen, en of sojalecithine een reactie veroorzaakt is afhankelijk van de proteïne inhoud. Een analyse laat zien dat de concentraties variëren van 0.1 tot 1.4 mg in 6 verschillende sojalecithine monsters. (8) Een andere analyse van eveneens 6 verschillende lecithinemonsters liet zien dat 4 van de monsters voldoende proteïnen bevatten om een IgE-gemedieerde response uit te lokken bij mensen met soja allergie. (9) De bron van sojalecithine bepaalt grotendeels of het wel of niet een probleem zal zijn, maar voor mensen met een allergie is voorkomen beter dan genezen.

Mogelijke nadelen sojalecithine

Soja is de grootste voedingsbron van fyto-oestrogenen en een groep onderzoekers ontdekte aanzienlijke oestrogeen activiteit in soja lecithine. (10) Maar geen van de geteste sojalecithine bevatte genistein, een predominantie fyto-oestrogeen in soja. Fyto-oestrogenen kunnen problematisch zijn, maar zoals al gezegd: de dosis maakt het gif.

‘Het hele soja verhaal’

Volgens dr. Kaayla Daniel, voedingswetenschapster, zit daar dan ook het probleem: in de onzuiverheid van de sojalecithine. In haar boek ‘The Whole Soy Story: The Dark Side of America’s Favorite Health Food’ legt zij bloot dat soja lecithine feitelijk een afvalproduct van het bewerkingsproces van sojaolie is. Het wordt gemaakt uit de prut die overblijft na het ontgommingsproces van sojaolie.

Sojalecithine heeft ook voordelen (mits zuiver)

De lecithine uit soja zou de lipidespiegel verbeteren, ontsteking verminderen en neurologische stoornissen behandelen. (11) Uit een studie is gebleken dat een suppletie van 500 mg voor een duur van 2 maanden –in tegenstelling tot soja en sojaproducten- de cholesterolspiegel met 42% verlaagde. De LDL-spiegel verlaagde zelfs met 56%. (12)

Bij dit soort studies wordt een zuivere vorm van sojalecithine gebruikt, die meestal minder sojaolie en meer fosfatidylcholine bevat, dan het geval is bij de commerciële sojalecithine die vaak opduikt in voedingsproducten.

Daniel legt uit in haar boek:

Dat het uit prut gemaakt is, hoeft niet perse een probleem te zijn. Maar wat dit afvalproduct bevat, is reden tot zorg. Bij de extractie van sojaolie uit de boon zijn chemische middelen betrokken zoals hexaan. De commerciële soja is vandaag de dag volledig genetisch gemodificeerd. Sojalecithine bevat zonder twijfel chemische oplosmiddelen en pesticideresiduen en is gebleekt om de kleur van vies bruinig naar licht geel te krijgen.

Volgens Daniel leveren zelfs de kleinste hoeveelheden sojaproteïnen nog gevaar op voor mensen met een soja allergie. Een van de drie componenten van sojaproteïne, de Kunitz tripsine remmer, kan een ernstige reactie bewerkstelligen, ook als deze minimaal aanwezig is.

Daniel denkt trouwens dat soja lecithine een probleem oplevert voor mensen zonder soja-allergie, en dat de commerciële soort vermeden moet worden vanwege de gevaarlijke oplosmiddelen en het gmo-karakter.

Biologische soja lecithine is een andere zaak; dit is non-gmo en niet geëxtracteerd m.b.v. toxische chemicaliën.

Lecithine als supplement

Volgens de Weston A. Price Foundation worden enorm veel goede eigenschappen zonder schroom toegeschreven aan sojalecithine: van het omkeren van leverschade, tot het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid. Ook zou het waardevol zijn om breinfunctie en geheugen te verbeteren. (13)

In plaats van een lecithinesupplement –met name als deze afkomstig is van een gmo-gewas, die met pesticiden besproeid en met hexaan behandeld is- is het beter om lecithine via een normale natuurlijke bron binnen te krijgen: eieren. Volgens recente onderzoeken verhogen eieren het risico op cardiovasculaire problemen niet.


Alle feiten van eieren op een rij (m.n. met betrekking tot gewichtsverlies);

waarom eieren kilokillers zijn!


© 2016, GoedGezond.All rights reserved.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!