Wat de geur van zweet zegt over je gezondheid

zweten-1.png

Zweet zegt meer over je gezondheid, stemming en fitheid dan je denkt. Wat laten de lichaamsgeuren van onszelf en van anderen aan ons weten?

[wds id=”5″]

Je hebt meer zout nodig

Zoute transpiratie is je lichaam’s vraag naar meer zout. Wanneer je transpiratievocht je ogen prikt, brandt in een open wond of witte strepen achterlaat op je kleding, zou je wat extra zout kunnen nemen. Gebruik wat meer himalaya of keltisch zout in je voeding, in plaats van een sportdrank of maak een sole: een oplossing van himalayazout in gedestilleerd water. Als je het nodig vind, kun je hiervan een theelepel in een glas water doen.


[envira-gallery id=”8016″]

Een sole (zoutoplossing) bevat 84 mineralen waaronder magnesium, calcium, fosfor, kalium en uiteraard natrium en chloride. Daarnaast bevat sole alle spoorelementen, waaronder ijzer en zink. Doordat je het Keltisch zeezout oplost in water, worden de mineralen zo klein dat ze direct door je cellen opgenomen kunnen worden.

Hoe maak je een sole? Je neemt een goed sluitende, schone pot die je vult met 1/3 keltisch of himalayazout. Je voegt hier 2/3 gedestilleerd warm water aan toe, en schudt het. Er blijft zout op de bodem liggen; dit is het zout dat niet meer opgelost kan worden. Telkens even schudden voor gebruik, zodat de mineralen en dergelijke goed in het water verdeeld worden. Je hebt nu een mineraalrijk drankje, en sportdrank heb je niet nodig.


 

Misschien wordt het tijd om te minderen met koffie

[envira-gallery id=”8015″]

Koffie hebben we soms hard nodig om op gang te komen, of gewoon omdat we van koffie houden (en koffie houdt ook van ons). Het zwarte goud kan wel transpiratievlekken achterlaten. Cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelsel en activeert de zweetklieren, dus hoe meer koffie je drinkt, des te meer je zou kunnen transpireren. (1)

Je gebruikt je deodorant op de verkeerde tijd

[envira-gallery id=”8017″]

Een deodorant is het meest effectief op een droge huid. Wanneer je deze meteen na het douchen opbrengt, dan heb je waarschijnlijk al natte oksels. Als de huid nat is, vindt de chemische reactie afkomstig van de aluminium (die in de deo zit) op het huidoppervlakte plaats, in plaats van in de poriën; de zweetklieren kunnen geblokkeerd raken. (2) Zo maak je je eigen deodorant.

Je bent ergens bang voor

[envira-gallery id=”8019″]

Een militair experiment suggereert dat mensen angst letterlijk kunnen ruiken. Voor het experiment werden geurmonsters verzameld van 20 dappere skydivers voor en na hun eerste tandemsprong. Daarna werden er weer monsters genomen, toen ze een andere ‘normalere’ oefening moesten uitvoeren. Vrijwilligers snoven de geur van beide monsters op. Scans toonden dat de breinregio’s die in verband met angst staan, bij de vrijwilligers actiever waren na het opsnuiven van de geur die genomen werd bij de tandemsprong. Vanuit evolutionair oogpunt gezien, kan iemand’s angst de mensen om hem heen waarschuwen dat er gevaar in de lucht hangt. Ook stress zorgt voor meer transpiratie en ook hier denken onderzoekers dat het een evolutionaire rol heeft om de mensen om ons heen te waarschuwen. Door de zweetlucht van een vreemde interpreteert het brein sociale stimuli negatief, zelfs bij een vriendelijke gezichtsuitdrukking. In de tussentijd kan de geur van een familielid de persoon kalmeren, volgens een studie.

Mannen en vrouwen reageren verschillend op lichaamssignalen van anderen, zoals zweet. Toen 40 verschillende lichaamsgeuren gemaskeerd werden door onderzoekers, om te testen of ze de geur van een ander konden verhullen, bleken mannen niet altijd goed door de gemaskeerde geuren heen te kunnen prikken. De vrouwen waren daarentegen niet om de tuin te leiden. De auteur van de studie zei destijds: “We concludeerden dat lichaamsgeur iets speciaals moet zijn voor vrouwen. Hoe meer ik dit bestudeer des te verbaasder ik ben over de hoeveelheid informatie die een persoon opvangt door de lichaamsgeur van een ander.”  (3)

Je bent een ziekte aan het overwinnen

[envira-gallery id=”8022″]

Vind je dat je partner een beetje vreemd ruikt deze week? Misschien is hij/zij ziek. Gezonde mensen zijn in staat om een gecompromitteerd immuunsysteem te detecteren van iemand die een infectie aan het bestrijden is. Geur is blijkbaar een belangrijk waarschuwingssignaal voor besmettelijke ziekten. (4)

Je bereikt je trainingsdoelen

[envira-gallery id=”8025″]

Als het zweet je tijdens een work-out eerder uitbreekt dan normaal, zegt dit niet dat je uithoudingsvermogen te kort schiet. Dit kan juist het tegendeel betekenen. Fittere mensen transpireren niet alleen meer, maar ook eerder. Een hoog trainingsniveau creëert meer hitte en leidt tot meer zweet. Zweten is dus een barometer van je fitheid. (5)<

Je bent depressief

[envira-gallery id=”8028″]

Bij gezonde mensen hebben omgevingsveranderingen –dingen die bang, gestresst, blij of zenuwachtig maken- een impact op zowel de hoeveelheid als de geur van zweet. Maar als een persoon depressief is, gaat deze response op prikkels achteruit. Bij een onderzoek bleek de verminderde response bij 97% van de depressieve patiënten te spelen, die later zelfmoord pleegden. De onderzoekers denken dat bepaalde zenuwcellen in de hippocampus beschadigd zijn geraakt door depressie en negatieve stress, waardoor een depressief persoon biologisch niet in staat is om te reageren op de omgeving, terwijl een gezond persoon doorgaat met reageren. (6)

Je zend goede of juist slechte vibraties uit

[envira-gallery id=”8029″]

Als je glimlacht terwijl je transpireert, glimlachen de mensen om je heen ook. In een Nederlandse studie snoven 36 vrouwen het transpiratievocht van 12 mannen op, die video’s hadden bekeken. De video’s joegen ofwel angst aan, ofwel ze maakten blij. Als een vrouw de zweetgeur van een –naar aanleiding van de video’s- angstige man opsnoof, kreeg zij een angstige gezichtsuitdrukking. Wanneer de geur van een blije man werd opgesnoven, was de vrouw bereid om te glimlachen. (7)

Je bent zwanger

[envira-gallery id=”8033″]

Ongebruikelijk intens transpireren tijdens de zwangerschap is een veelvoorkomende klacht van vrouwen in verwachting. Het is een gevolg van verhoogde hormoonhuishouding, bloedcirculatie en stofwisseling. Nachtelijk zweten komt vooral voor in het eerste trimester van een zwangerschap. Opvliegers komen tijdens de overgang voor, als een resultaat van hormonale disbalans. (8)

Wat zegt de Chinese geneeskunde over zweet?

[envira-gallery id=”8036″]

Ook volgens de Chinese geneeskunde spelen stress, emotionele stimuli en angst een sleutelrol bij de mate van transpiratie en de geur. Deze geneeskunde betrekt er ook voeding bij, als belangrijke mede-factor. Als transpiratie een probleem wordt, dan behandelt men dit met ontspanningstechnieken, verandering van voedingsstijl en beweging. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde (TCG) wordt transpireren altijd verergert door een onderpresterende hartfunctie.

In de Chinese geneeskunde nemen ongebruikelijke geuren een belangrijke plaats in

In de Chinese geneeskunde nemen ongebruikelijke lichaamsgeuren een belangrijke plaats in. Een onaangename geur wijst meestal op hitte-stagnatie in de lever. Een bitter-achtige geur wijst op disbalans van de hartfunctie. Wanneer de geur zoetig is, impliceert men het in de TCG als een probleem van de milt. Wanneer er problemen met de longen zijn, kan dit een visachtige geur tot stand brengen. De visachtige geur kan ook met een lokale infectie te maken hebben. Een onvervalst stinkende geur kan wijzen op problemen met de blaas en nieren. Dit zijn de grove lijnen, die in de TCG verder uitgediept en genuanceerd worden.

Zweethanden en -voeten

De milt reguleert de spieren en ledematen en deze moeten gevoed worden door essentiële voeding die door de milt getransporteerd wordt. Als de milt en maag hierin falen, leidt dit tot een abnormale verdeling van lichaamsvocht en kan er excessieve transpiratie ontstaan, met name van handen en voeten. De TCG gaat uit van een meridiaan systeem, waar bepaalde pathogenen doorgegeven worden aan handen en voeten, die het lokale transpiratie proces vergroten.

© 2016, GoedGezond.All rights reserved.


Meer over je gezondheid

Wat je tong zegt over je gezondheid


Wat je nagels zeggen over je gezondheid


Wat je ontlasting zegt over je gezondheid


Wat mondproblemen zoals slechte adem onthullen over je gezondheidVind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!