De 8+ verrassende gezondheidsvoordelen van geitenkaas!

geitenkaas5.jpg

Geitenkaas is een stuk lichter dan gewone kaas, veelzijdig en licht scherp. Het bevat minder lactose dan kaas van de koe, meer calcium en is beter verteerbaar bij spijsverteringsproblemen. Geitenkaas bevat ook minder calorieën en chemicaliën dan koeienkaas. Wat zijn de andere verrassende voordelen van geitenkaas?

[envira-gallery id=”8118″]

Geitenkaas; lekker en veelzijdig

Iets dat zo simpel is, kan enorm lekker smaken. Geitenkaas, met zijn mooie witte kleur en bijzondere smaak is een van de smakelijkste voedingssoorten van de wereld. Geitenkaas is er in veel soorten: romig, mild, pittig en kruimelig. Eigenlijk hoort hij op elk kaasplankje te liggen, en vanwege de veelzijdigheid kan dit kaasje in veel recepten worden toegepast. Je kunt prima met smaken experimenteren, door er kruiden op te doen (met een tikkeltje lavendel of rozemarijn voor een goede smaaksensatie, of natuurlijk met zwarte peper). Je kunt de kaas ook lekker marineren in olijfolie of rode wijn, kortom: je kunt er veel kanten mee op.

Geiten zijn een van de eerste dieren die door mensen gehouden werden, en de kunst van het maken van geitenkaas kent dus een lange geschiedenis. Geiten werden het eerst gehouden in ten oosten van het Middellandse zeegebied. Vandaag de dag wordt geitenkaas nog steeds in de Mediterrane keuken gebruikt. Feta kennen we misschien beter dan geitenkaas,; feta wordt van geiten- of schapenkaas gemaakt.

[wds id=”6″]


(Wist je dat…?)

Biologisch versus regulier

In februari 2016 kwamen de bevindingen naar buiten van een meta-analyse van 196 studies. Biologische melk, en naar alle waarschijnlijkheid dus ook andere biologische zuivel, bevat 50% meer omega-3 vetzuren. Dit is een belangrijke uitkomst, omdat de meesten van ons niet de hoeveelheid omega-3 vetzuren binnenkrijgen dan we zo nodig hebben. De studie meldt ook dat biologische melk minder verzadigd vet bevat en meer ijzer, vitamine E en carotenoïden. Ook leidt het tot minder eczeem bij baby’s. Het nadeel van biologische melk was dat er minder selenium en jodium inzit. (1)


Koeienmelk versus geitenmelk

De consumptie van koeienmelk is geassocieerd met staar, ziekte aan eierstokken en prostaat, auto immuunziekten, Multiple Sclerose en Parkinson’s. De gelegde link tussen koeienmelk-prostaatkanker en diabetes1 is het meest consistent.(2)


Geitenmelk bevat meer van de volgende nutriënten dan melk: Calcium (13%), vitamine B6 (25%), vitamine A (47%), kalium (134%) en B3 (350%).


Betere ijzeropname en biobeschikbaarheid van bepaalde mineralen

[envira-gallery id=”8137″]

Behalve dat geitenkaas smakelijk is en multi-toepasbaar, kent de kaas ook nog andere pluspunten. Onderzoek van Javier Diaz Castro (professor fysiologie, University of Granada) zegt dat geitenmelk –in vergelijking met koeienmelk- voor een betere ijzeropname, botformatie en biobeschikbaarheid van bepaalde mineralen zorgt. En volgens Walter Vetter (professor voedingschemie, University of Hohenheim) kan geitenkaas in veel gevallen wel geconsumeerd kan worden door mensen met een koeienmelkallergie. (3)

Hier zijn de -andere- supergezonde voordelen van geitenkaas

Gewichtsverlies
geitenkaas3
Nee, geitenkaas zorgt niet voor gewichtsverlies, dat is wel te mooi om waar te zijn. Maar zachte geitenkaas is wel betere keuze dan bijvoorbeeld Goudse kaas, als je bezig bent met afvallen. De kaas bevat minder calorieën (per 100 gram ongeveer 268 calorieën-21.1 gram vet versus 385 cal.-31 gram vet bij Gouda kaas). En hoewel het geen caloriearme kaas is, is hij tijdens het volgen van een dieet goed te gebruiken om salades en crackers wat meer smaak te geven. De kaas is beter verteerbaar dan gewone kaas, lees maar verder.

Vertering

geitenkaas11
De vetmoleculen in geitenkaas zijn kleiner dan die van koeienkaas en hebben dezelfde consistentie als die van moedermelk. De maag kan geitenmelk, en dus ook geitenkaas, makkelijker verteren. Geitenmelk zou een hypoallergeen alternatief zijn voor koeienmelk, met name voor kinderen (4). Geitenmelk als vervanger voor koeienmelk werd bestudeerd bij 38 kinderen gedurende een periode van 5 maanden. (5) De kinderen die geitenmelk dronken deden het beter dan de kinderen die koeienmelk dronken, wat betreft gewicht, lengte, skeletmineralisatie, en vitamine A, calcium vitamine B1 en B3, riboflavine en hemoglobine in het bloedserum. Dezelfde bevindingen bleken bij rattenstudies. (6) Franse klinische studies van de afgelopen 20 jaar met patiënten met een koeienmelk-allergie tonen verbeteringen die ‘onontkenbaar’ zijn. Andere studies laten een verbetering van 93% zien door geitenmelk, bij kinderen met een koeienmelk-allergie. Geitenmelk bleek een waardevolle ondersteuning in de voeding vanwege een verminderde allergeniteit en een betere verteerbaarheid” .(5)

Bloeddruk-vriendelijker

Omdat de vetmoleculen in geitenkaas korter zijn dan die van gewone kaas worden in mindere mate opgeslagen in het lichaam, wat geitenkaas een betere keuze maakt ten aanzien van cholesterol en cardiovasculaire aandoeningen. De aanwezige kalium houdt het hart gezond en cholesterol onder controle. Ook bevat geitenkaas minder zout dan Hollandse kaas, dus is de kaas bloeddruk-vriendelijker.

Groei en herstel

salade

Een hoeveelheid van 30 gram biedt voldoende proteïnen voor groei en herstel. Ook de eiwitstructuur is anders. Alle melksoorten bevatten caseïne, maar de samenstelling van caseïne kan verschillen. Geiten- en schapenzuivel bevatten beduidend minder alfa S1 caseïneproteïnen. Geitenkaas overtreft koeienmelk, omdat het met gemak verteerd wordt. De proteïnestructuur is anders dan die van melk van andere dieren en breekt makkelijker af. (7)

Minder lactose

geitenmelk2
Geitenmelk bevat maar iets minder lactose dan koeienmelk, maar dit geeft geitenmelk wel iets meer voordeel als het op vertering aankomt. Het fermentatieproces vermindert de hoeveelheid lactose, wat verklaart waarom mensen met een intolerantie wel gefermenteerde zuivel kunnen eten.

Botgezondheid

botten
Geitenkaas bevat veel calcium en fosfor (resp. 14% en 26%/ADH per 100 gram), en dit houdt botten gezond en sterk. Het kan een aanvulling zijn voor mensen met een calciumtekort.

Geitenkaas als probiotica supplement

We weten inmiddels allemaal wel hoe belangrijk probiotica voor onze gezondheid zijn en wat het effect van een disbalans in het darm microbioom voor onze geest en lichaam is. Geitenkaas is een van voedingssoorten, die probiotica bevat. Gefermenteerde kazen zouden betere dragers van probiotica zijn dan andere gefermenteerde producten, zoals gefermenteerde melk. Geitenkazen bevatten de lactobacilli en bifidobacteria; de sleutelstrengen voor onze gezondheid en immuniteit. Geitenmelk- en kaas bevatten aanzienlijk veel thermofillus, bifudus, bulgaricus and acidophilus. (8, 9, 10, 11)

Voor voldoende koper

geitenkaas2
Als je aan het mineraal koper denkt, denk je vast niet aan geitenkaas als bron. Toch bevat kaas van de geit relatief veel koper (37%/ADH per 100 gram). Koper werkt samen met ijzer en speelt een grote rol bij de ontwikkeling van rode bloedcellen en het immuunsysteem. Ook is koper belangrijk voor de vorming van collageen; een onmisbaar eiwit in botten, huid en bindweefsel. Daarnaast is koper betrokken bij de pigmentatie van huid en haar en bij bindweefsel- en botvorming. Dit sporenelement ondersteunt ook een gezonde cholesterolbalans en vervaardigt veel enzymen. Bij een tekort is men oververmoeid en kan er sprake zijn bloedarmoede of van een hoge bloeddruk en hartritmestoornissen. Een tekort is ook aan het haar te merken, wat broos is.

Minder chemicaliën

Geiten worden niet zo chemisch gevoed als koeien en dus is geitenkaas minder chemisch beladen.

Geitenkaas laat zich goed combineren met: walnoten, ham, geroosterde pepers, tomaten, basilicum, honing, kruiden, asperges, aubergine.