Hormoonspecialist: Dit eet je voor een mooie, soepele huid

minder rimpels

De huid is de spiegel van de darmen en voeding is informatie; een code die geïnterpreteerd wordt door de darmen, cellen, immuunsysteem en DNA. Auteur en medisch specialist dr. Sara Gottfield is expert op het gebied van hormonen en vertelt wat je zou moeten eten voor een mooie, soepele huid.

voedinghuid

Mineralen detoxificeren

Of je nu acne, rosacea, rimpels of een versnelde huidveroudering hebt, volgens Gottfield (auteur van ‘the Hormone Cure’) kunnen we beter niet meteen rennen naar een nieuwe crème. Als we de wortel van het probleem identificeren, kunnen we het probleem verbeteren. De mineralen en antioxidanten die we het hardst nodig hebben om ons haar en onze huid stralend te houden, reflecteren een innerlijke staat van harmonie. Mineralen detoxificeren en veel van ons komen de sleutelmineralen –zink, zwavel en kiezelzuur- tekort.

Knijp eens in je huid

Hoe kunnen we weten of we dit tekort komen? We hoeven alleen maar in de spiegel te kijken. Als we zachtjes in onze huid knijpen en de huid veert niet terug, dan betekent dit dat er collageen mist. Wanneer je huid rood en opgezwollen is, kan er sprake van ontsteking zijn. Als je puistjes hebt, kan dit wijzen op een zinktekort. En als je veel koolhydraten wilt eten, kun je er bijna zeker van zijn dat je een mineraaltekort hebt, aldus Gottfield.

Zink

Zink is essentieel voor meer dan 300 enzymatische processen in het lichaam en beïnvloedt meer dan 2000 factoren die je DNA expressie reguleren. Zink werkt synergetisch met vitaminen bij het bouwen van een soepele huid en sterk haar. Dit maakt zink een echte bondgenoot voor een soepele, stralende huid. Zink helpt ook bij de aanmaak van nieuw collageen, wat zo onmisbaar is om rimpels, huidschade door zon, acne en rosacea (ontsteking), pigmentvlekken, wratten (infectie) en haarverlies te voorkomen. Veel mensen met acne hebben een zinktekort. Als je een van deze problemen hebt, ga dan zinkrijk eten. Zink vindt je in zaden (pompoen, zonnebloem, sesam), noten (cashew, pecan, macademia), zeewier, kokos, spinazie, spirulina. Ontstekingen en chronische ziekten linken trouwens aan een laag zinkgehalte.

Zwavel

koolsap2
Zwavel geeft je huid een glans en wordt soms gebruikt bij rosacea. Volgens sommigen is zwavel ‘wereld’s beste cosmetica’. Het is fundamenteel voor de gezondheid van huid, haar en nagels. Een zwaveltekort komt meer voor dan men denkt, en leidt tot acne, rosacea, gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen. Dus behalve zinkrijke voeding, kan je ook zwavelrijke voeding eten. Zwavel vindt je in: bijna alles wat groen is (kool, waterkers, rucola), crucifere groenten (broccoli, spruitjs), radijs, proteïnen uit vis en kip, hennepzaad, bijenpollen, blauw-groene alg, maca (knolgewas). Drink eens koolsap voor je huid, want koolsap heeft veel voordelen voor huid, darmen en lever.

Antioxidanten


Je huid veroudert sneller als je niet de balans vindt tussen oxidatie en antioxidatie. Dit betekent dat je de vitaminen A, C en E uit voeding moet halen. Een gebrek aan vitamine C leidt tot een progesteron tekort en een oestrogeen dominantie, dit vergroot de kans op rosacea en auto immuunaandoeningen. Drink groene thee (liefst matcha); dit is een bron van antioxidanten vanwege de hoge concentratie catechinen. Groene thee beschermt de huid ook voor zonschade, vermindert roodheid en gesprongen adertjes. Je hoeft maar 1 á 2 keer per dag een kop te nemen. Voeg ook vitamine A (wortelen, spinazie en paardenbloem) toe aan je voeding en vitamine C. Vitamine E is ook belangrijk, en dit vindt je in zonnebloemen, amandelen en avocado (samen met A, een perfecte combinatie!). Informeer is bij de groenteboer naar de nieuwere appelsoorten met rood vruchtvlees; deze bevatten 10-25x zoveel antioxidanten.

Kiezelzuur

Kiezelzuur houdt je huid gezond en veerkrachtig. Kiezelzuur zit in brandnetels, groene bonen, alfalfa, komkommer, Romeinse sla, paprika (een goede combinatie van vitamine E en C samen), jong bladgroen, haver, heermoes, marjolein, mineraalwater. Kiezelzuur is een redelijk vergeten micromineraal, maar wel met een macro-effect.

Ontstekingsremmende vetten

Bronnen van gezonde vetten die werkelijk een verschil in je huid maken zijn: avocado (en avocado-olie, de anti-aging olie bij uitstek!), kokosmelk, kwikarme vis en zeevruchten, vlees van gezond grazende dieren voor de aminozuren glycine en proline (voor de aanmaak van collageen!), bone broth: (Een krachtige boost die makkelijk zelf te maken is).

Te vermijden voeding

The Hormone Cure
“The Hormone Cure”, Sara Gottfried

 

Gottfield geeft ook nog een rijtje van wat we beter kunnen vermijden, maar veel hiervan zal ons niet onbekend zijn: bewerkte voeding, suiker, kunstmatige zoetstoffen, gluten, zuivel (sommige mensen kunnen gefermenteerde of biologische zuivel verdragen, maar andere kunnen acne of eczeem krijgen. Je kunt het tijdelijk elimineren om te kijken wat de uitkomsten voor je huid zijn), alcohol (verhoogt de spiegel van slechte oestrogenen, en verergert rosacea en gesprongen adertjes). Ook te vermijden: nachtschaden (waaronder tomaten en aardappels. Nachtschades kunnen de huid ontsteken –en overigens ook de gewrichten en pezen).

Probeer het eens, om te zien wat het effect op je huid is!