Meer inzicht in darmflora: geen evenwicht betekent overgewicht

Als we het over de darmflora hebben, is een ding duidelijk geworden: onze darmflora bepalen grotendeels ons gewicht. Ze helpen bij de vertering van voeding en zetten het om in energie en vet. Wanneer het darm microbioom niet in balans is, gebeuren er interessante -maar ongewenste- dingen met de calorieën en vetten die we eten.

Darmflora: prominente bepaler

En toch ligt de hoofdfocus bij afvallen nog steeds op speciale afvaldiëten, in allerlei variaties. In Nederland had de helft van de mensen in 2015 (20+) overgewicht en er zijn meerdere factoren die tot overgewicht leiden. Maar er is toch een behoorlijke prominente factor: de darmflora.

Darmbacteriën, geen evenwicht; overgewicht

Nog maar sinds een paar jaar, wordt er veel onthuld over de invloed van de darmbacteriën op onze gezondheid. Is de samenstelling van de eencellige diertjes uit balans, dan heeft dit gevolgen voor ons immuunsysteem, ontstekingsprocessen, auto immuunziekten, allergieën en de mentale gezondheid. Maar ook voor ons gewicht, doordat de suiker – en vetstofwisseling anders is gaan verlopen.

De feiten komen nog maar net aan het licht, terwijl dit bij vee al langer duidelijk was. Bij vee verandert de samenstelling van de darmbacteriën door middel van antibiotica; dit maakt hen dikker en winstgevender. Deze techniek wordt al vanaf de jaren ’50 toegepast.

Interessant is het verhaal van een autistische jongen die vanwege een keelontsteking een antibioticakuur kreeg. En hoewel zijn darmflora compositie na de kuur niet meer divers was, merkte de vader dat zijn zoon tijdens en na de kuur beter oogcontact maakte en beter communiceerde. De vader pleit sindsdien voor meer onderzoek naar de darm-brein connectie. Het verhaal lees je hier.


Laatste inzichten

Tegenwoordig moeten we harder ons best doen voor diversiteit van het darm microbioom. Molecular Metabolism meldt dat de landbouwveranderingen van de afgelopen 5 decennia de diversiteit van de darmbacteriën heeft aangetast. (1)

Sociale interactie kan ook bijdragen bij het verkrijgen van diversiteit, meldt een publicatie in Gut Microbiota. De interactie vormt het darm microbioom, althans bij chimpansees. (2)


Diverse samenstelling van darmflora cruciaal

Als je eet, eet je niet alleen: er huizen biljoenen microbiële mede-eters in je darmen, die helpen bij de spijsvertering en voedingsstoffen omzetten in energie en vet. Een diverse samenstelling van de microbiële gasten kan overgewicht en obesitas voorkomen. Dit gaat niet zonder gezonde voeding. De obesitas gerelateerde bacteriën hebben maar een dag nodig om binnen te dringen en de Westerse voeding moedigt deze kolonisatie aan. Er zijn ook bacteriën die deze kolonisatie ontmoedigen: de bacteroidetes bacteriën. (3)

Metabole stoornissen konden voorkomen worden bij muizen die gezonde voeding gingen eten, en hiermee werd ook gewichtstoename en vetopslag voorkomen. De bacteroidetes neemt de overhand bij gezonde voeding en de ‘obesitas’-bacterie (firmicutes) raakt uitgespeeld. (4)  Om af te vallen eet men dus niet zo zeer minder, maar gewoon anders. (5) Het microbioom in je spijsverteringskanaal bestaat uit tussen de 300 en 1000 verschillende organismen, is redelijk stabiel en verschilt per persoon qua samenstelling. De darmflora staan –naast overgewicht en obesitas- in verband met autisme, diabetes, kanker, stress, depressie en angst.

Efficiënte calorie-opname door verkeerde signalering

Cell Host and Microbe publiceerde ook onderzoek waarin bij dier- en mensmodellen gekeken werd naar het mechanisme dat de hoeveelheid calorieën uit voeding haalt. (6) Wanneer voeding schaars is, is er minder beweging in het maag-darmkanaal. Hierdoor kunnen calorieën beter geabsorbeerd worden. Dit beschermend mechanisme deed in het verleden veel goeds voor ons.

Wanneer voeding rijkelijk aanwezig is, zou je verwachten dat voeding sneller het maag-darmkanaal passeert, zodat we minder calorieën absorberen. Maar dat is helaas niet zo.

Het belang van korteketen vetzuren

Er is namelijk een uitgekiend signaleringssysteem dat de darmen informeert of voeding rijkelijk aanwezig is of niet. De darmbacteriën zijn de sleutelorganismen die deze informatie vervolgens afgeven aan de rest van het spijsverteringssysteem. Wanneer bepaalde darmbacteriën vezels omzetten in korteketen vetzuren, wordt er een signaleringsroute geactiveerd die de maag en darmen laat weten dat voeding ruimschoots aanwezig was. Hierdoor passeert voeding sneller door het maag-darmkanaal en is er weinig tijd om calorieën op te slaan. Als de korteketen vetzuren nauwelijks aanwezig zijn, vertraagt de beweeglijkheid en krijgt het lichaam het signaal dat voeding schaars en er meer calorieën opgenomen moeten worden. Dit kan ook verklaren waarom men met kokosolie meer (buik)vet verbrandt.


Prebiotica zijn onverteerbare (of niet-oplosbare) vezels die door darmbacteriën in de dikke darm worden omgezet tot korteketen vetzuren, zoals boterzuur of butyraat. Dit is ook belangrijk voor de juiste zuurgraad binnen de darmen. Butyraat stimuleert de groei van lactobacillen en bifidobacteriën.Wat eet je dan voor gezonde darmbacteriën


Onze darmbacteriën maken korteketen vetzuren aan als ze een specifieke vorm van complexe koolhydraten krijgen; prebiotische vezels. Voeding met veel prebiotische vezels zorgt voor een toename van korteketen vetzuren, wat de beweeglijkheid in het darmkanaal bevordert en dus de calorie-inname vermindert. Voeding zonder adequate hoeveelheid prebiotische vezels, zoals vandaag de dag, leidt tot een afname van korteketen vetzuren en een verbeterde opname van vetten en calorieën  (7); iets waar we de meesten van ons niet op zitten te wachten.

Hier zit dan ook het probleem: het typische Westerse dieet voorziet in veel calorieën en weinig prebiotische vezels. Dus ondanks onze enorme calorieconsumptie, wordt het signaal afgegeven dat we uithongeren. Hierop doet ons spijsverteringssysteem alles om calorieën te verzamelen. ‘Kennis is macht’, wordt weleens gezegd, maar in dit geval kan kennis…gewichtsverlies zijn. Naar schatting consumeerden onze verre voorouders dagelijks 120 gram prebiotische vezels. We kunnen dus ons voordeel doen met deze wetenschap en het gebruiken om controle over ons gewicht te krijgen.

En dat doe je door het toevoegen van de volgende voeding:


Paardenbloemblad, asperges, uien, prei, knoflook, peulvruchten, artisjok.


 

Ook veelbelovend voor een gezonde darmflora: kokosolie, verteringsenzymen, L-glutamine (voor de darmwand), aloe vera, kurkuma, coQ10, magnesium.


Verder kun je je darmflora een boost geven met polyfenolen uit je voeding


Lees hier meer over de 30 dagen darmflora make-over


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!