Boost je brein: schrijf weer eens vaker met de pen

schrijven.jpg

Om je leervermogen en geheugen te verbeteren, zou je weer eens vaker de ouderwetse pen kunnen oppakken! Typen activeert bepaalde breingebieden niet, zoals schrijven dat doet.

schrijven

Schrijven activeert bepaalde hersendelen, typen niet

In dit digitale tijdperk is de ouderwetse kunst van schrijven bijna verdwenen. Onderzoek toont dat het de moeite waard is om dagelijks de pen te gebruiken; het brein vaart er wel bij. Schrijven met de pen activeert bepaalde hersengebieden, en typen doet dit niet.

Schrijven ordent

Er wordt nog maar weinig geschreven, sinds we bijna alles digitaal doen. Meestal kan je sneller typen dan schrijven, maar typen activeert bepaalde delen van het brein niet zoals schrijven dat doet. Ouderwets schrijven ordent, tijdens schrijven laat je soms eventjes je gedachten gaan, maakt hier en daar tekeningetjes of krabbeltjes en misschien droom je tussendoor even wat weg. Schrijven inspireert, zet op een rijtje, brengt rust.

schrijven4

Informatie daalt beter in

Schrijven heeft nog meer voordelen: wie nog ouderwets aantekeningen met de pen maakt, begrijpt het materiaal beter. Informatie daalt beter in, krijgt een plaats. En als je een fotografisch geheugen hebt kan je er ook je voordeel mee doen: op het moment suprême kun je de opgeschreven informatie zo voor je netvlies halen, inclusief je handschrift en de locatie op het papier. Focus, onderscheiding en geheugen worden meer uitgedaagd door schrijven, typen kan een gedachteloze handeling zijn. Sterker nog: het typen van notities verslechtert het leervermogen, terwijl neerschrijven het leervermogen juist verbetert, dankzij de motorieke vaardigheden die erbij betrokken zijn.

Brein heeft activatie nodig

We zijn een beetje lui geworden, willen alles snel doen en misschien kennen we ons eigen handschrift niet meer. Of ziet ons handschrift er inmiddels niet meer uit, bij gebrek aan gebruik. Het kost kinderen een paar jaar om fatsoenlijk te leren schrijven, omdat het oefenen ervan verschillende delen van de hersenen aanspreekt; dit hebben scans laten zien. De scans lieten ook zien dat typen nauwelijks delen van het brein activeert. Het brein heeft activatie nodig voor het behoud van gezonde neuronen.

schrijven5

Er zijn nog meer redenen om vaker met de pen te schrijven:

  • Het stimuleert ideeën en creativiteit
  • Het activeert leerroutes in het brein
  • Notities met de hand maken verbetert het geheugen
  • Schrijven verbetert de fijne motoriek en betrekt hersengedeelten bij het leerproces
  • Cursief schrijven kan helpen bij dyslexie

Waar je over schrijft, maakt ook verschil

  • Mensen die een dagboek bijhouden zijn optimistischer en actiever
  • Het opschrijven van gedachten en gevoelens zorgt dat tijd wonden sneller heelt
  • De positieve punten van de dag opschrijven zorgt voor een betere nachtrust
  • Expressief schrijven verbetert het fysieke en lichamelijke welzijn

Medical Daily, the Guardian, Scientific American, Sierra Nevada College