4 Tips om af te vallen als je diabetes hebt

ontbijtdiabetes.jpg

Hoe val je af als je diabetes hebt? Dat lees je in deze gastblog van Anita Mulderij, voedingsdeskundige. Vandaag: 4 voedingstips om verantwoord en succesvol af te vallen met diabetes.

Afvallen is niet makkelijk. Je moet met veel dingen rekening houden, en al helemaal als je diabetes hebt, want dan moet je er ook nog op letten dat je bloedsuikerspiegel de goede waarden behoudt. Hier zijn een aantal voedingstips om verantwoord en succesvol af te vallen met diabetes.

Sla je ontbijt niet over

ontbijtdiabetes

Zorg ervoor dat je dagelijks ontbijt. Na een nacht slapen heeft je lichaam weer energie nodig om een lage bloedsuikerspiegel te voorkomen. Ontbijten vult je maag, waardoor je gedurende de ochtend minder gaat eten. Wetenschappelijke studies vinden dan ook een verband tussen het overslaan van het ontbijt en het vaker ontwikkelen van overgewicht, ondanks dat je onderbuikgevoel je misschien het tegenovergestelde vertelt. Neem dus een ontbijt in de ochtend, bijvoorbeeld havermout met wat fruit.

Maak een lijst met verantwoorde snacks

gezondesnacks

Soms heb je zin in een snack. Maak een lijst met lekkere en gezonde snacks die je jezelf toestaat om te eten. Bijvoorbeeld een gekookt ei, een avocado of wat worteltjes. Als je dan bijvoorbeeld onderweg bent, trek krijgt en stopt bij een tankstation, weet je wat je wel en beter niet kunt kopen. Op deze manier kom je minder snel in de verleiding om ongezonde snacks te gaan eten.

Hou je altijd aan deze lijst. Gezond snacks zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft, eet ze daarom tussen elke maaltijd door.

Voeg smaak toe aan je water

Word je gek van dat smakeloze water dag in, dag uit? Geef je water dan een smaakje met groenten, fruit en kruiden. Maak het bijvoorbeeld fris door er komkommer en munt doorheen te doen. Perzik en basilicum, stukjes citroen, aardbei, limoen en rozemarijn zijn ook aanraders. Hier zitten bijna geen calorieën in, het is erg lekker en het bevat voedingsstoffen. Zowel goed voor je gewicht als voor je bloedsuikerspiegel dus! Zo maak je het jezelf een stuk makkelijker om geen frisdrank te kopen.

Sport!
sport
Je kunt het afvalproces ook versnellen door zo’n twee tot drie keer per week te gaan sporten. Kies iets wat bij je past, of dat nou hardlopen, zumba, aerobics, steps, salsa of op de crosstrainer is. Niet alleen val je zo sneller af, maar daarnaast zorgt veel bewegen ervoor dat je lichaam gevoeliger wordt voor insuline. Zo blijft je bloedsuiker stabiel.