Langere levensduur door langere telomeren (kunnen we ze langer krijgen?)

OEDGEZOND.INFO

Of we gezond oud worden, hangt af van de lengtes van onze telomeren. Door veroudering verkorten deze stukjes DNA, wat levensduur en gezondheid negatief beïnvloedt: cellen reproduceren niet langer. Kunnen we verkorting van telomeren afremmen, of beter nog: kunnen we ze weer langer krijgen?

We erven telomeren van onze ouders, maar hoe lang ze ook zijn bij de geboorte: bij iedereen worden ze korter naarmate de leeftijd vordert. Dit veroorzaakt cellulaire veroudering. (1, 2, 3)

Telomeren en celveroudering

Het uiteinde van een chromosoom bevat een telomeer (een stukje DNA). Bij elke celdeling worden telomeren korter en loopt het DNA van de chromosoom schade op. De cel deelt zich niet meer en sterft. Dit gebeurt na ongeveer 50 delingen. Als de lengte van de telomeer in tact blijft, zou een cel zich kunnen blijven delen. Kortere telomeren staan in verband met kanker, hart- en vaatziekten en een zwakker immuunsysteem. De kans op overlijden verdrievoudigt door een hartaandoening, en verzevenvoudigt door een infectieziekte.

Enzym telomerase

Bij de zoektocht naar sleutels voor een langer en gezonder leven, richten wetenschappers zich dan ook veelal op de telomeren. Als onze telomeren korter worden, gaan we dit merken; het is de hoofdoorzaak van leeftijdgerelateerde celafbraak. Sommige cellen, zoals die in de huid, haren en immuunsysteem, worden meer getroffen door de kortere telomeren, omdat ze vaker reproduceren.
Het enzym telomerase kan de verkorting vertragen, stoppen of misschien zelfs omdraaien. In welke mate verkorting gestopt kan worden en of het omgekeerd kan worden, wordt nog onderzocht. (4)

Vertraging is wel mogelijk

Factoren die telomeren verkorten zijn

  • Roken
  • Ontsteking, verzuring en oxidatie
  • Overgewicht
  • Vitamine D tekort
  • Stresshormoon cortisol
  • Zoete dranken

Factoren die de verkorting van de telomeren afremmen zijn

  • Het Mediterraan dieet
  • Krachttraining
  • Vitamine D, omega3 vetzuren en mogelijk astragalus

Mediterraanse voeding bevordert een gezonde celdeling

Via onderzoeken wordt mediterraanse voeding consistent in verband gebracht met allerlei voordelen, zoals een langer leven en een lagere kans op hart- en vaatziekten. Wanneer je op de mediterraanse manier eet, consumeer je vooral groenten, noten, peulvruchten, olijfolie en volkoren granen. Zuivel en vlees worden nauwelijks gegeten en vis wordt met mate genuttigd. En af en toe drinkt men een glas rode wijn.

Professor de Vivo (Brigham and Women’s Hospital, Harvard Medical School) onderzocht de link tussen mediterraanse voeding en de lengte van telomeren. Hiervoor werden de data van 4676 gezonde vrouwen van middelbare leeftijd geanalyseerd. Via bloedtesten werden de lengtes van de telomeren gemeten. Hoe mediterraner vrouwen aten, des te langer de telomeren hadden. Dit kon wel 4,5 jaar verschil maken. Het verschil tussen actieve en inactieve vrouwen was 4,4 jaar, tussen rokers en niet-rokers was het verschil 4.6 jaar en bij vrouwen met fobieën en angsten waren de telomeren dusdanig verkort dat dit 6 jaar op een leven scheelde. (5)

Lengte van telomeren en krachttraining

Onderzoek laat ook zien dat telomeren op lengte blijven door fysieke activiteit. Krachttrainers hebben langere telomeren in spiercellen, terwijl extreme duursporten –zoals rennen- telomeren verkorten. (6)

Een gezonde telomeerfunctie vereist balans, en wordt beïnvloed door tal van omgevings- en leefstijlfactoren. Omdat kortere telomeren de levensduur is het geen vergeefse moeite om te investeren in deze balans. (7)

Kruiden en nutriënten

Ook kruiden en nutriënten zijn gelinkt aan de lengte van telomeren: vitamine D (8) (9), antioxidanten, omega-3 vetzuren (9b). Astragalus zou verlies van het enzym telomeres voorkomen. (10)


Jesse van der Velde, auteur van ‘Voor altijd Jong’ deelde op een van zijn blogs de resultaten van een telomerentest die hij onderging. Van der Velde begon met een lengte van 9,17 en wist die naar 11.9 te brengen. Is het dan wellicht toch mogelijk om een langere telomeren te krijgen? Meer informatie over de bevindingen van Jesse van der Velde en de testuitslagen lees je hier.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!