Darmflora is anders bij Prikkelbare Darm syndroom, door worminfectie

worm2.png

Worminfecties lokken immuunresponses uit die de samenstelling van de darmbacteriën veranderen, meldt Science. Wormen en ook parasieten kunnen symptomen van PDS veroorzaken. Bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom is de compositie van de darmbacteriën significant anders. Hoe anders?

worm2

Wormen, parasieten en immuunsysteem

De studie ondersteunt de hypothese waarin –in het geval van PDS- de afwezigheid van blootstelling aan wormen in een te schoon milieu mensen kwetsbaarder maakt voor ontstekingsziekten. Volgens de onderzoekers hebben wormen en parasieten het immuunsysteem door de hele evolutie heen in balans gebracht. En door hun afwezigheid in ontwikkelde landen, zijn in die landen de hoogste cijfers van Crohn en colitis ulcerosa.

De hygiëne-hypothese wankelt overigens. (1, 2, 3, 4)


Hygiëne-hypothese

In 1989 kwam een Britse arts voor het eerst met de hygiëne-hypothesis, nadat hij opmerkte dat kinderen uit grotere gezinnen minder allergieën hadden. Volgens hem waren kinderen in grote gezinnen meer blootgesteld aan virussen en bacteriën. Inmiddels zijn er tal van nieuwere inzichten gekomen, waaronder het inzicht dat de darmflora van kinderen met broertjes/zusjes verschillen (meer bifidobacteria) van de darmflora van enige kinderen. Meer hierover lees je in: Hoe voeding darmflora een leven lang beïnvloedt.


Worm- of parasitaire infectie zit in klein hoekje, ongeacht land

[envira-gallery id=”8267″]

Ook in ontwikkelde landen lopen mensen worm- en parasitaire infecties op en dit soort infecties bewerkstelligen symptomen van het prikkelbare darmsyndroom, huidproblemen en voedingsintoleranties. Parasieten en wormen zijn overal, ondanks de redelijke hygiënische omstandigheden in ontwikkelde landen. De vraag is of er wel zoiets als ‘te schoon’ bestaat. Worm- en parasitaire infecties zitten in een klein hoekje: niet goed wassen van fruit en groenten, voorgesneden ‘reeds gewassen’ sla gebruiken, de handen niet goed wassen na tuinieren, zandbak of toiletgang, eitjes die op speelgoed zijn gekomen, knuffelen met huisdieren, eten van te rauw vlees of filet americain enzovoort. We komen er veelvuldig mee in aanraking. In Nederland zijn de made (enterobius vermicularis), de spoelworm (ascaris lumbricoïdes), de zweepworm (trichuris trichiura) en de gewone lintworm (taenia saginata) inheems en komen het meest voor. (5) Worminfecties komen vooral voor bij kinderen van 0 tot 14 jaar.

Veel dragers

Huisarts Saskia van As schreef het boek Darmklachten, vanwege de onbekendheid met darmparasieten. Zij schrijft dat bevolkingsonderzoek in Nederland vaststelde dat meer dan 25% van de Nederlanders eencellige darmparasieten bij zich draagt. Onderzoek toonde aan dat patiënten die de huisarts bezochten voor allerlei aandoeningen zelfs voor 40% drager is. (6) Op basis van deze cijfers kan worden gesteld dat meer dan vier miljoen mensen in Nederland zijn besmet met eencellige darmparasieten. De twee dikke-darmparasieten die in Nederland het meeste voorkomen, zijn Dientamoeba fragilis en Blastocystis hominis . Zij veroorzaken buikpijn, misselijkheid en brijige ontlasting, en ook vermoeidheid, huiduitslag, gewrichtsklachten en haaruitval. Bij vaststelling van PDS moet infectie met dientamoeba fragilis, blastocystis hominis en clostridium difficile in ieder geval zijn uitgesloten. (7)

Andere samenstelling darmflora door worminfectie

Terug naar het onderzoek in Science. Het team van NYU Langone Medical Center zag dat muizen met een worminfectie ongeveer duizend keer meer bacteroides hadden; een bacteriesoort die in verband staat met het prikkelbare darm syndroom. Bacteroides is normaal gesproken een stuk minder aanwezig bij PDS-patiënten. (8)Tegelijkertijd was Clostridia tienvoudig toegenomen. Clostridia bestrijdt volgens de onderzoekers ontsteking, en de groei van Clostridia bedreigt de hoeveelheid bacteroides.

De bevindingen zijn de eerste die parasieten en bacteriën linken aan de oorsprong van het prikkelbare darmsyndroom, volgens de onderzoekers zelf. Ze voegen hieraan toe dat dit de hygiëne hypothese ondersteunt.

De onderzoekers namen het aantal worminfecties in drukke gebieden in Maleisië mee als sleutel in hun onderzoek: daar zijn veel worminfecties, maar er is weinig PDS. De mensen met worminfecties hadden duidelijk meer Clostridia en minder Bacteroides in de darmflora. Na ontworming was Clostridia minder aanwezig en Bacteroides meer.

De onderzoekers denken nu dat ‘wormen direct PDS kunnen genezen.’

Clostridia en Bacteroides
[envira-gallery id=”8270″]
De hypothese buiten beschouwing gelaten, het is een interessant gegeven dat mensen met het prikkelbare darmsyndroom meer Clostridia en minder Bacteroides in de darmflora hebben.

Hoewel de onderzoekers zeggen dat dit verband voor het eerst is aangetoond, is de link tussen deze bacteriën en PDS-symptomen al in veel eerdere onderzoeken gelegd en lijkt het er niet op dat ‘wormen PDS direct kunnen genezen.’ Eerder zou je kunnen aannemen dat er meer bereikt kan worden met de juiste probiotica en voeding, ontworming en een anti-parasieten behandeling in plaats van door wormen. Inname van zwavel en knoflook (bij voorkeur via suppletie vanwege de hogere concentratie, zwavel: sulfurmethylmethionine).

Prikkelbare darmsyndroom, multifactoriële stoornis

Uit onderzoek blijkt dat clostridium difficile PDS symptomen en ontsteking imiteren (9) (i.p.v. bestrijden zoals de publicatie in Science suggereert). Het prikkelbare darmsyndroom is een multifactoriële stoornis; het darm microbioom kan het ontstaan en verloop van de ziekte bepalen. Volgens een publicatie in World Journal of Gastroenterology (2014) is vastgesteld dat het microbioom bij PDS-patiënten totaal verschilt: er is een consistente aanwezigheid van Firmicutes en een verminderde aanwezigheid van Bacteroides. (resp. de ‘obesitas’-bacterie en de ‘slankheids’-bacterie). (10, 11)

Antibiotica en prikkelbare darmsyndroom

Studies hebben laten zien dat antibiotica SIBO kunnen elimineren en verbetering kunnen brengen bij PDS-symptomen. Sommige antibiotica zijn succesvol ingezet bij bacterie-overgroei in de dunne darm (SIBO): amoxicilline clavulanaat, metronidazol en fluoroquinolon. Deze medicatie heeft wel bijwerkingen. Neomycine kan een verbetering brengen van 50%, maar heeft volgens studie niet de ideale eigenschappen om PDS adequaat te behandelen. Rifaximine biedt voordeel bij SIBO en verbetert symptomen van PDS ietwat. (12)

Antibiotica vergroot de kans op een clostridium difficile-infectie. (13)

Probiotica en het prikkelbare darmsyndroom

Nuttig waren de studieresultaten van de uitwerking van 4 bacteriestrengen op SIBO en PDS. SIBO bleek door de strengen helemaal te verdwijnen, en PDS-symptomen waren significant verbeterd. Hoewel de gebruikte probiotica in de studie vooralsnog alleen in Rusland verkrijgbaar is, werden de gebruikte strengen in de studie genoemd: Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium infantis en Lactobacillus rhamnosus.

Recente studies hebben ook gemeld dat
[envira-gallery id=”8272″]


© 2016, GoedGezond.All rights reserved.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!